ΔΙΕΘΝΕΣ
13/11/2019 11:43 EET

Βίντεο: Εκπαίδευσε τη σκυλίτσα της να «μιλάει» και να της λέει τι θέλει

Η Στέλλα «μιλάει» σε ανθρώπους μέσω ενός πίνακα.

shironosov via Getty Images

Τη δυνατότητα να επικοινωνεί άμεσα με ανθρώπους, χρησιμοποιώντας έναν ειδικό πίνακα, έχει αποκτήσει η Στέλλα, η σκυλίτσα της λογοθεραπεύτριας Κριστίνα Χάνγκερ.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Popular Mechanics, η Χάνγκερ δουλεύει εδώ και καιρό με τη Στέλλα, η οποία ξέρει 29 λέξεις και μπορεί να ομαδοποιεί κάποιες εξ αυτών για να δημιουργεί προτάσεις.

 

 

Η λογοθεραπεύτρια, που ζει στο Σαν Ντιέγκο, χρησιμοποίησε τις γνώσεις και τις δεξιότητες του αντικειμένου της για να διδάξει στη Στέλλα να επικοινωνεί. Τα αποτελέσματα φαίνονται σε βίντεο και σίγουρα προκαλούν εντύπωση.

«Σίγουρα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου» είπε η Χάνγκερ στο Popular Mechanics. «Με συναρπάζει και με εμπνέει».

 

 

Η ίδια είχε αρχίσει να δουλεύει πάνω στην επικοινωνία με τη Στέλλα όταν η σκυλίτσα ήταν μόλις δύο μηνών- ωστόσο αποδείχτηκε πως μάθαινε γρήγορα, όταν χρησιμοποίησε την πρώτη της λέξη τον επόμενο μήνα.

Η Στέλλα τώρα γνωρίζει 29 λέξεις και μπορεί να πει στα αφεντικά της πότε θέλει να πάει να παίξει, να βγει έξω και να πιει νερό. Ακόμη, μπορεί να εκφράσει πότε νιώθει συναισθήματα στοργής («σ’αγαπάω»).

 

 

Η σκυλίτσα επικοινωνεί μέσω ενός πίνακα που έφτιαξε η Χάνγκερ με κουμπιά που παρήγγειλε από το Amazon. Το κάθε κουμπί έχει μια συγκεκριμένη θέση που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη λέξη ή σύντομη φράση.

 

 

Σύμφωνα με τη λογοθεραπεύτρια, η Στέλλα έχει απομνημονεύσει πού βρίσκεται η κάθε λέξη και πηγαίνει και πατά τα κουμπιά ανάλογα με το τι θέλει. Πρόσφατα μάλιστα ήταν σε θέση να συνθέσει μια φράση, απαντώντας σε μια από τις ερωτήσεις της Χάνγκερ- η οποία σκοπεύει να δημοσιεύσει την έρευνα που έχει πραγματοποιήσει και επιθυμεί να δουλέψει και με άλλα ζώα, προκειμένου να βοηθήσει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ειδών.

Sponsored Post