Βίντεο: Ιός κατεγράφη να επιτίθεται σε κύτταρο

Πρόκειται για την πρώτη φορά που καταγράφεται να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε πραγματικό χρόνο.
.
.
Duke University

Ερευνητές του Duke University κατέγραψαν για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο ιό να επιτίθεται σε κύτταρο σε 3D βίντεο- σε ένα βίντεο που θυμίζει κατά κάποιον τρόπο...διαρρήκτη.

Το βίντεο κατεγράφη σε διάστημα δυόμισι λεπτών, παρακολουθώντας τη θέση του ιού 1.000 φορές το δευτερόλεπτο. Σε αυτό φαίνεται ένα μικροσκοπικό σωματίδιο ιού, χιλιάδες φορές μικρότερο από κόκκο σκόνης, να κινείται ανάμεσα σε κύτταρα ανθρώπινων εντέρων.

Κάποια στιγμή ο ιός έχει επαφή με ένα κύτταρο και κινείται στην επιφάνειά του, μα δεν καταφέρνει να προσκολληθεί πριν απομακρυνθεί ξανά. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Κόρτνεϊ Τόμσον, αν επρόκειτο για διάρρηξη, ο διαρρήκτης δεν θα είχε σπάσει ακόμα το παράθυρο.

Κάθε ημέρα εισπνέουμε, καταπίνουμε και γενικά «υποδεχόμαστε» εκατομμύρια ιούς. Οι περισσότεροι είναι αβλαβείς, μα κάποιοι, όπως πχ η γρίπη ή η Covid-19, μας κάνουν να αρρωσταίνουμε. Η μόλυνση αρχίζει όταν ένας ιός προσκολλάται σε ένα κύτταρο και μπαίνει σε αυτό, όπου θέτει υπό τον έλεγχό του τους μηχανισμούς του για να παράγει αντίγραφα του ίδιου. Ωστόσο πριν μπει μέσα, ο ιός πρέπει να φτάσει πρώτα στο κύτταρο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να παραβιάσει τα προστατευτικά στρώματα που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στη μόλυνση.

Οι ερευνητές ήθελαν να κατανοήσουν πώς το κάνουν αυτό οι ιοί, και ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο, την αποκαλούμενη 3D-TrIm (3D Tracking and Imaging Microscopy) που στην ουσία συνδυάζει δύο μικροσκόπια σε ένα. Το πρώτο «κλειδώνει» τον ιό, τον σαρώνει με λέιζερ δεκάδες χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο και υπολογίζει τη θέση του. Το δεύτερο καταγράφει 3D εικόνες των γύρω κυττάρων. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει λίγο Google Maps: Δείχνει τη θέση σας, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο.

Δημοφιλή