Βίντεο με αποκαλύψεις αρχιμαφιόζου προκαλεί πολιτικό σεισμό στην Τουρκία

Συνδέει θανάτους, βιασμούς και υποθέσεις ναρκωτικών με αξιωματούχους κοντά στον Ταγίπ Ερντογάν.
MURAD SEZER via REUTERS

Οι ισχυρισμοί σε βίντεο ενός ηγέτη συμμορίας για διαφθορά μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων έχουν προκαλέσει την προσοχή εκατομμυρίων Τούρκων, απειλώντας να αμαυρώσουν την εικόνα μιας κυβέρνησης που παλεύει ήδη με οικονομικά δεινά και το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο καταδικασμένος αρχηγός εγκληματικής συμμορίας, Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος έχει μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την Πέμπτη δημοσιοποίησε το έκτο από μια σειρά βίντεο στο YouTube, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε μια σφοδρή διαμάχη με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Καθαρός ο Σουλεϊμάν, λιοντάρι ο Σουλεϊμάν. Σε ένα tweet με αποκάλεσε «βρώμικη μαφία»... Θα σας πω σήμερα για τον ″καθαρό Σουλεϊμάν″», λέει ο αρχιμαφιόζος σε ένα από τα βίντεο, πριν ξεκινήσει τις αποκαλύψεις.

Ο Πεκέρ έχει εκτίσει αρκετές ποινές φυλάκισης στην Τουρκία και είπε την περασμένη εβδομάδα ότι τώρα βρίσκεται στο Ντουμπάι.

Ο Πέκερ έχει προβεί σε -αναπόδεικτους για την ώρα- ισχυρισμούς σχετικά με ύποπτους θανάτους, βιασμούς και ναρκωτικά, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει σύνδεση με αξιωματούχους κοντά στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Τα έξι βίντεο έχουν συνολικά περισσότερες από 30 εκατομμύρια προβολές.

Σχολιάζοντας το ζήτημα μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Ερντογάν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της 19ετούς κυριαρχίας του κόμματος του η κυβέρνηση έχει φέρει ειρήνη στη χώρα, αντιμετωπίζοντας τέτοιες εγκληματικές συμμορίες, και ότι θα «χαλάσει και αυτό το βρώμικο σενάριο».

Ο Σοϊλού υπέβαλε μήνυση εναντίον του Πεκέρ για τα βίντεο, ζητώντας τη διεξαγωγή ποινικής έρευνα για τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν και κατηγορώντας τον για συκοφαντία.

«Αυτό το κράτος γνωρίζει πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ εγκληματία και αθώου, σωστού και λάθους, προδότη και πιστού», δήλωσε ο Σοϊλού σε συνέντευξη του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT Haber την Τετάρτη το βράδυ.

Είπε, επίσης, ότι οι ενέργειες του Πεκέρ ήταν μέρος μιας «διεθνούς επιχείρησης» και τον κάλεσε να επιστρέψει στην Τουρκία.

Ο αρχιμαφιόζος άρχισε να δημοσιοποιεί τα βίντεο αυτόν τον μήνα μετά από μια αστυνομική επιχείρηση που ξεκίνησε σε ολόκληρη την Τουρκία τον Απρίλιο με στόχο τον ίδιο και τους φερόμενους συνεργούς του.

Ο 49χρονος έγινε γνωστός στη δεκαετία του 1990 ως φιγούρα συμμοριών και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης το 2007 για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης και ηγεσίας μιας εγκληματικής συμμορίας.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν αντιδράσει έντονα μπροστά στις αποκαλύψεις, με το CHP της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) να ζητά την παραίτηση του Σοϊλού.

Ο αρχηγός του CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, δήλωσε ότι πολιτικά πρόσωπα έχουν συσχετιστεί με ηγέτες οργανωμένου εγκλήματος και ότι ο Πεκέρ έλαβε διαβατήριο και του επιτράπηκε να πάει στο εξωτερικό παρά το ότι είναι γνωστό ότι διέπραξε εγκλήματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό των καταγγελιών του Κιλιντσάρογλου.

«Το περίεργο είναι ότι υπάρχει τώρα μια μάχη μεταξύ τους και το κράτος παρακολουθεί. Ο υπουργός Εσωτερικών απλώς παρακολουθεί αυτές τις διαμάχες», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου.

Οι πολιτικοί σχολιαστές έχουν παραλληλίσει αυτές τις εξελίξεις με το σκάνδαλο «Σουσουρλούκ» του 1996, όταν ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο ενεπλάκη ένας αρχηγός της αστυνομίας, ένας βουλευτής και ένας δολοφόνος/έμπορος ναρκωτικών αποκάλυψε δεσμούς μεταξύ του τουρκικού κράτους και του οργανωμένου εγκλήματος.

Δημοφιλή