Βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης στον Εθνικό Κήπο

Η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων.
Βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης στον Εθνικό Κήπο
Δήμος Αθηναίων
Βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης στον Εθνικό Κήπο

Για δεύτερη χρονιά, η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων , την μεγαλύτερη επικοινωνιακή καμπάνια της Ευρώπης για την πρόληψη παραγωγής και τη μείωση αποβλήτων. Μέσω αυτής της καμπάνιας παρέχεται η δυνατότητα σε Οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, ενώσεις, επιχειρήσεις, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης και εκπαιδευτικά ιδρύματα να διοργανώσουν ημερίδες, εκθέσεις, διαγωνισμούς, ενημερώσεις ή δρώμενα, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση του κοινού.

Βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης στον Εθνικό Κήπο
Δήμος Αθηναίων
Βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης στον Εθνικό Κήπο

Συνεργασία

Η λέξη-κλειδί στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων είναι η «συνεργασία» μεταξύ ατόμων ή ομάδων ανθρώπων, προκειμένου να σχεδιαστούν και να οικοδομηθούν κοινότητες, που βασίζονται στην προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την μετάβαση προς βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής.

Βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης στον Εθνικό Κήπο
Δήμος Αθηναίων
Βιωματικές δράσεις ανακύκλωσης στον Εθνικό Κήπο

Βιωματική δράση ανακύκλωσης με την νέα γενιά στον Εθνικό Κήπο

Φέτος, ο Δήμος Αθηναίων ένωσε τις δυνάμεις του με τους προσκόπους της Αθήνας, δίνοντας ενεργό ρόλο στη νέα γενιά, η οποία αποτελεί τον πυρήνα για μια καλύτερη και υπεύθυνη κοινωνία για το αύριο.

Δεκάδες παιδιά, ηλικίας από 7 έως 11 ετών, βρέθηκαν στον Εθνικό Κήπο και παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη και συμμετείχαν σε μια βιωματική δράση ανακύκλωσης, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το εργαστήριο «ΠΟΙΩ» του Δήμου Αθηναίων. Στόχος της εκπαιδευτικής δράσης ήταν οι μικροί πρόσκοποι να κατανοήσουν βιωματικά την θεματική της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων «Mείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Aνακύκλωση» και να ευαισθητοποιηθούν για το περιβάλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας και του παιχνιδιού. Στο πλαίσιο της δράσης, το εργαστήριο ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων δημιούργησε ειδικές στερεές κατασκευές ανακύκλωσης υλικών, οι οποίες δημιουργήθηκαν από ανακυκλώσιμα υλικά που ανακτήθηκαν από την Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στη διαλογή των υλικών (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο), εμπλέκοντας τα παιδιά σε ευφάνταστες και δημιουργικές δραστηριότητες ανακύκλωσης.

Οι πρόσκοποι ανάκτησαν υλικά ανά κατηγορία (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό) τα οποία στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν στους ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς ανακύκλωσης που υπήρχαν στο χώρο, και μέσα από ένα έξυπνο παιχνίδι με γρίφους και κυνήγι θησαυρού εντός του Εθνικού κήπου, έμαθαν την αξία της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και της ανακύκλωσης. Στην συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια κυκλικής οικονομίας επαναχρησιμοποίησης των υλικών που τα ίδια είχαν συλλέξει και έγινε η ταξινόμηση τους ανά είδος, με τη συνεργασία του εργαστηρίου «ΠΟΙΩ» του Δήμου Αθηναίων. Στο τέλος της ενέργειας κάθε πρόσκοπος παρέλαβε δώρο μια υφασμάτινη επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα ανακύκλωσης από τον ΕΟΑΝ, καθώς και τις κατασκευές που δημιούργησαν από τα workshop του εργαστηρίου ΠΟΙΩ του Δήμου Αθηναίων.

Μάθετε περισσότερα για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων.