Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιβλέπει προσομοίωση πυρηνικής αντεπίθεσης σε ΗΠΑ, Νότια Κορέα

Τι περιελάμβανε η τρομακτική προσομοίωση και το νέο στοιχείο που παρατήρησαν αναλυτές σχετικά με τις αναβαθμισμένες ικανότητες των βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγιάνγκ.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις σε άγνωστη τοποθεσία στην Νότια Κορέα (10 Μαρτίου 2023)
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις σε άγνωστη τοποθεσία στην Νότια Κορέα (10 Μαρτίου 2023)
KCNA via via REUTERS

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσομοίωσης πυρηνικής αντεπίθεσης σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα, σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως προειδοποίηση προς τις δύο σύμμαχες χώρες οι οποίες κλιμακώνουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Όπως μετέδωσε το κρατικό KCNA οι ασκήσεις της Πιονγιάνγκ περιελάμβαναν εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς, αλλά προς έκπληξη ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ένα θαμμένο σιλό, κάτι που σύμφωνα με αναλυτές συμβάλλει στη βελτίωση της ταχύτητας και της σταθερότητας του σε μελλοντικές δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).

Το KCNA είπε ότι οι ασκήσεις το Σάββατο και την Κυριακή είχαν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν την «ικανότητα αποτροπής πολέμου και πυρηνικής αντεπίθεσης» της χώρας, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ ότι έκαναν «σαφή προσπάθεια να εξαπολύσουν πόλεμο» εναντίον της.

«Η άσκηση είχε επίσης στόχο να επιδείξει τη σκληρότερη βούλησή μας για μια πραγματική πολεμική απάντηση και να στείλουμε μια ισχυρότερη προειδοποίηση στον εχθρό που επεκτείνει τις πολεμικές ασκήσεις του εντείνει την επιθετικότητα», ανέφερε το KCNA.

Κατά τις ασκήσεις, ένας βαλλιστικός πύραυλος εξοπλισμένος με ψευδή πυρηνική κεφαλή πέταξε 800 χιλιόμετρα πριν χτυπήσει έναν στόχο στο σενάριο μιας τακτικής πυρηνικής επίθεσης, ανέφερε το KCNA.

Στις φωτογραφίες του KCNA εμφανίζεται ο Κιμ να παρακολουθεί τη δοκιμή, και πάλι με τη μικρή του κόρη. Φλόγες εκτινάσσονται από τον πύραυλο και στην συνέχεια αυτός χτυπά τον στόχο.

Αναλυτές σχολίασαν ότι φωτογραφίες υποδεικνύουν ότι η εκτόξευση περιελάμβανε βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς KN-23 (SRBM), αλλά σε αντίθεση με προηγούμενες δοκιμές, η εξάτμιση του κινητήρα φαινόταν να εξαερίζεται σε κάθε πλευρά τη στιγμή της εκτόξευσης, πράγμα που θα μπορεί να προδίδει την χρήση σιλό.

«Μέχρι τώρα, η Βόρεια Κορέα προτιμούσε κινητούς εκτοξευτές για τα πάντα, από SRBM έως και τεράστια ICBM αλλά ήταν δύσκολο να εγγυηθεί τη σταθερότητα του πυραύλου κατά τη διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο Γιανγκ Ουκ, συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικών Μελετών Asan της Σεούλ.

«Η τελευταία εκτόξευση θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως δοκιμή για μελλοντικές εκτοξεύσεις μεγαλύτερων πυραύλων όπως ο Hwasong-17 ICBM σε σιλό».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα κάνει σημαντικές τεχνολογικές προόδους στο πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Αποτροπή πυρηνικού πολέμου»

Ο Κιμ είπε ότι οι συνεχείς ασκήσεις έχουν βελτιώνουν την πολεμική ικανότητα του στρατού και προέτρεψε τον στρατό να είναι έτοιμος για οποιαδήποτε «άμεση και συντριπτική πυρηνική αντεπίθεση ανά πάσα στιγμή».

«Η παρούσα κατάσταση, στην οποία οι εχθροί γίνονται όλο και πιο επιθετικοί στις κινήσεις τους κατά της ΛΔΚ, απαιτείται η ενίσχυση των μέτρων αποτροπής πυρηνικού χτυπήματος», ανέφερε το KCNA.

Ο Κιμ χρησιμοποιούσε το αρκτικόλεξο του επίσημου ονόματος της χώρας του, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

«Η πυρηνική δύναμη της ΛΔΚ θα αποτρέψει, θα ελέγξει και θα διαχειριστεί τις απερίσκεπτες κινήσεις και τις προκλήσεις του εχθρού με την υψηλή πολεμική της ετοιμότητα και θα εκτελέσει τη σημαντική αποστολή της χωρίς δισταγμό σε περίπτωση οποιασδήποτε ανεπιθύμητης κατάστασης», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το KCNA μετέδωσε ότι περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες προσφέρθηκαν εθελοντικά να ενταχθούν ή να στρατευτούν εκ νέου στον στρατό για να πολεμήσουν εναντίον της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανέφεραν εκτόξευση βορειοκορεατικού βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς στα ανοικτά της ανατολικής ακτής την Κυριακή, την τελευταία σε σειρά δοκιμών πυραύλων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Βόρεια Κορέα αντέδρασε σφόδρα στις μεγάλες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-Η.Π.Α. αποκαλώντας αυτές πρόβα εισβολής στη χώρα.

Οι δύο σύμμαχες χώρες πραγματοποιούν ασκήσεις αυτόν τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων σε αέρα και θάλασσα που διεξήχθησαν την Κυριακή με την συμμετοχή βομβαρδιστικών B-1B ενώ το αμερικανικό και το νοτιοκορεατικό ναυτικό και το σώμα πεζοναυτών της Νότιας Κορέας πρόκειται να ξεκινήσουν την πρώτη μεγάλης κλίμακας ασκήσεις αποβίβασης για αμφίβια σκάφη εδώ και πέντε χρόνια σήμερα. Αναμένεται να διαρκέσει έως τις 3 Απριλίου.

Δημοφιλή