Βρετανία: Το 53% μετανιώνει για το Brexit και υποφέρει από τις συνέπειες

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι συντηρητικοί του Σουνάκ οδεύουν προς έξοδο από την Ντάουνιγκ Στριτ στις εκλογές του 2024.
JOHANNA GERON via Reuters

Μετά από επτά χρόνια και τέσσερις πρωθυπουργούς οι Βρετανοί εμφανίζονται μετανιωμένοι για την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την ΕΕ και να στηρίξουν το Brexit.

Η τελευταία δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε στα βρετανικά μέσα και στο CNBC, έδειξε ότι το 53% των Βρετανών θεωρούν πλέον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε λάθος για το Brexit, έναντι 32% που εξακολουθεί να πιστεύει ότι ήταν η σωστή επιλογή.

Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξάνεται συνεχώς καθώς στη δημοσκόπηση της Ipsos τον Ιανουάριο, το 45% του πληθυσμού πίστευε ότι το Brexit είχε χειροτερέψει την καθημερινότητά του, ενώ μόλις το 11% που πίστευε ότι είχε βελτιώσει τη ζωή του.

Όπως πολλοί οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει στο μακρινό 2016, οπότε και έγινε το περίφημο δημοψήφισμα από τον Ντέιβιντ Κάμερον, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζει τεράστιες απώλειες.

Αναμένεται μάλιστα να έχει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των G-20 τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η κρίση κόστους ζωής και η πολιτική αναταραχή έχουν επιδεινώσει τους πονοκεφάλους της συντηρητικής κυβέρνησης η οποία βρίσκεται πάνω από 20 μονάδες πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2024.

Προς έξοδο από την Ντάουνιγκ Στρίτ οι Τόρις

Ο Anand Menon, διευθυντής του Changing Europe και καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και εξωτερικών υποθέσεων στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε στο CNBC ότι υπήρξαν δύο βασικές αλλαγές στη στάση των Βρετανών απέναντι στο Brexit.

«Το πρώτο είναι ο ότι αυξάνεται ο αριθμός εκείνων που θεωρούν πλέον ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε άσχημα το Brexit και το βλέπουν ως αποτυχία της κυβέρνησης. Ανάμεσά τους είναι και υποστηρικτές του Brexit».

«Το δεύτερο είναι ότι όλο και περισσότεροι πολίτες επηρεάζονται αρνητικά από τις οικονομικές επιπτώσεις».

Αυτό επιβεβαιώνεται στην τελευταία δημοσκόπηση της YouGov, η οποία διαπίστωσε ότι το 68% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε άσχημα το Brexit, έναντι μόλις 21% που είπε ότι οι Συντηρητικοί το χειρίστηκαν καλά.

Η συμφωνία για τη Β. Ιρλανδία

Ο Sunak ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, ένα αμφιλεγόμενο κομμάτι της υπάρχουσας συμφωνίας για το Brexit, που επέβαλλε ελέγχους στα εμπορεύματα που ταξιδεύουν μέσω της Θάλασσας της Ιρλανδίας από τη Μεγάλη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Κι ενώ η κυβέρνηση ελπίζει αυτό να την ευνοήσει στις εκλογές, η YouGov σημείωσε ότι αυτοί που μετανιώνουν τώρα για την ψήφο τους αντιπροσωπεύουν το 7% του κοινού που ψήφισε (εξαιρουμένων αυτών που δεν θα ψήφιζαν).

«Πριν από τις γενικές εκλογές του 2019, αυτό το ποσοστό ήταν περίπου 4%. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να μην φαίνονται τεράστιες, αλλά δεδομένου του πόσο στάσιμες είναι οι απόψεις για την ένταξη στην ΕΕ μετά το δημοψήφισμα, αυτή η αλλαγή στις προτιμήσεις θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο», είπε ο ερευνητής.

«Όσοι ψήφισαν υπέρ του Brexit, και τώρα δεν είναι βέβαιοι αν ήταν η σωστή απόφαση, αντιπροσωπεύουν τώρα ένα άλλο 4% των ψηφοφόρων, κάνοντας τη συνολική ομάδα των μετανιωμένων στο 11% δηλαδή ένας στους εννέα ψηφοφόρους.

Δημοφιλή