Βρετανία: «Αυτογκόλ» το Brexit, χάνονται κάθε χρόνο 100 δισ λίρες

Η Βρετανία θα είναι η μόνη οικονομία των G7 που το 2023 δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Bim via Getty Images

Η Βρετανία θα είναι η μόνη οικονομία των G7 που το 2023 δεν θα καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΔΝΤ που παρουσιοάστηκαν σήμερα, με το Brexit να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ύφεση καθώς η χώρα χάνει κάθε χρόνο 100 δισ. στερλίνες.

Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Economics, τρία χρόνια μετά την επεισοδιακή έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εικόνα της οικονομίας της δεν είναι αυτή που πίστευαν οι υπέρμαχοι του Brexit.

.Οι οικονομολόγοι Ana Andrade και Dan Hanson εκτιμούν, ότι η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 4% απ′ ό,τι θα ήταν εάν δεν είχε μεσολαβήσει το Brexit, με τις επιχειρηματικές επενδύσεις να υστερούν σημαντικά και τους Ευρωπαίους εργαζομένους να εγκαταλείπουν τη Βρετανία.

Οι δύο οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν το Brexit ως «αυτογκόλ» της βρετανικής οικονομίας. Σε έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα, υποστηρίζουν ότι «η απομάκρυνση από την ενιαία αγορά μπορεί να έχει επηρεάσει τη βρετανική οικονομία ταχύτερα από ό,τι περιμέναμε όλοι».

Τα στοιχεία δεν επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, που προσπαθεί να πείσει τους Βρετανούς ότι το Brexit είναι μια «τεράστια ευκαιρία» για το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει αρχίσει να υλοποιείται.

Ακόμη και η δημιουργία ελεύθερων λιμανιών, που θα μπορούσε να τονώσει το εμπόριο και να μεταρρυθμίσει τους κανόνες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών προς όφελος των τραπεζών στο Σίτι του Λονδίνου, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ωστόσο επιμένει οτι η Βρετανία «έχει κάνει τεράστια βήματα για να αξιοποιήσει τις ελευθερίες που ξεκλειδώθηκαν από το Brexit, έχει συνάψει εμπορικές συμφωνίες με περισσότερες από 70 χώρες και έχει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της, χαράσσοντας μια πορεία ως ανεξάρτητο έθνος με αυτοπεποίθηση».

Τα λόγια ενός πολιτικού όμως συχνά εξαφανίζονται» όταν μιλούν οι αριθμοί.

Η μελέτη του Bloomberg δείχνει ότι οι οικονομικές επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν να αποκλίνουν από την υπόλοιπη Ομάδα των G7 μετά την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ το 2016 .

Αυτό έχει οδηγήσει σε μια μείωση 9% των επιχειρηματικών επενδύσεων στη Βρετανία καθώς οι εταιρείες νιώθουν αβεβαιότητα μετά το Brexit, όταν οι G7 είναι στο 13%

Το Brexit απομακρύνει από τη χώρα και τους Ευρωπαίους εργαζομένους καθώς δεν θεωρούν οτι υπάρχουν πολλές επαγγελματικές και οικονομικές προοπτικές.

Οι Hanson και Andrade υπολογίζουν ότι υπάρχουν 370.000 λιγότεροι Ευρωπαίοι στη Βρετανία απ ότι θα ήταν εάν η Βρετανία παρέμενε στην ενιαία αγορά.

«Η έλλειψη εργατικού δυναμικού προσθέτει στην πληθωριστική πίεση βραχυπρόθεσμα και περιορίζει περαιτέρω τη δυνητική ανάπτυξη», αναφέρουν οι οικονομολόγοι, «Δεν είναι καλά νέα για μια οικονομία που αντιμετωπίζει δυσοίωνες μακροπρόθεσμες προοπτικές, με τάση ανάπτυξης λίγο πάνω από 1%.» καταλήγουν.

Πληροφορίες από Bloomberg

Δημοφιλή