Ξυλοδαρμός και σύλληψη δημοσιογράφου στο Ισραήλ που κάλυπτε το θέμα των εξώσεων Παλαιστινίων

Αν και ήταν εμφανής η ιδιότητά της, προσήχθη βιαίως και αφέθηκε ελεύθερη με σπασμένο χέρι και μώλωπες.
Al Jazeera

Σάλο προκαλούν οι εικόνες της βίαιης σύλληψης δημοσιογράφου στο Ισραήλ που έκανε ρεπορτάζ στην συνοικία Σεϊχ Τζαρά από όπου προωθείται η έξωση Παλαιστινίων κατοίκων προς όφελος Ισραηλινών εποίκων.

Στα βίντεο από της σύλληψης που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο η δημοσιογράφος του Al Jazzera εμφανίζεται να δηλώνει φωναχτά στους πάνοπλους αστυνομικούς την δημοσιογραφική της ιδιότητα ενώ φορά και γιλέκο που αναγράφει “Press”. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αστυνομίας αδιαφορούν και καθώς εκείνη αντιστέκεται στη σύλληψη την τραβολογάνε και τελικά τη συλλαμβάνουν.

Η Τζιβάρα Μπουντέιρι, αφέθηκε ελεύθερη τέσσερις ώρες μετά τη βίαιη προσαγωγή της ενώ τις προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο, καθώς έχει σπασμένο το αριστερό της χέρι και φέρει μώλωπες και εκχυμώσεις, σε διάφορα σημεία του σώματος. Ο δε εικονολήπτης που ήταν μαζί της επίσης υπέστη ξυλοδαρμό από αστυνομικούς.

Σύμφωνα δε πληροφορίες, απαγορεύτηκε στη δημοσιογράφο να καλύψει τα γεγονότα στην περιοχή το Σεϊχ Τζαρά για 15 ημέρες. Ανάλογες αποφάσεις, όπως καταγγέλεται, έχουν εκδοθεί σε και βάρος άλλων δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί όλο αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με την κ.Μπουντέιρι, στόχος των αρχών είναι η φίμωση του Τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων ώστε να μην καταγράφονται και να μην μετεαδίδονται/προβάλλονται όσα συμβαίνουν στην περιοχή. ”Αλλά όχι, εμείς θα καλύπτουμε τα πάντα!” ήταν η απάντησή της.

Η αστυνομία δεν επέτρεψε στην ανταποκρίτρια του να πάει στο αυτοκίνητό της για να πάρει και να τους δείξει τη διαπίστευσή της από τις ισραηλινές αρχές, όπως αναφέρει στην σχετική δήλωση της η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στο Ισραήλ που καταδικάζει το γεγονός.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας είπε πάντως ότι η δημοσιογράφος «επιτέθηκε» στις δυνάμεις ασφαλείας καθώς προσπαθούσαν να διαλύσουν διαδήλωση στη Σέιχ Τζάρα και ότι «αρνήθηκε» να δώσει τα στοιχεία της

Η σύλληψη της δημοσιογράφου προστέθηκε στον «μακρύ κατάλογο» των «κατασταλτικών τακτικών της ισραηλινής αστυνομίας τις τελευταίες εβδομάδες σε βάρος δημοσιογράφων που έφεραν ολοκάθαρη σήμανση» της ιδιότητάς τους, τόνιζει η Ένωση, καλώντας τις αρχές να τιμωρήσουν τα μέλη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης που τραυμάτισαν την ανταποκρίτρια και να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις ”χτύπησαν” το κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες πρακτορείων ειδήσεων όπως το Associated Press, το δίκτυο Αl Jazeera και πολλά άλλά μέσα ενημέρωσης όπως και freelance δημοσιογράφοι.

Η διένεξη για τις πιθανές εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών που ζουν στη Σέιχ Τζάρα προς όφελος εβραίων εποίκων κλιμάκωσε την ένταση και ήταν μια από τις αιτίες που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον ένοπλο βραχίονα της Χαμάς.

Η συνοικία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής εδώ και χρόνια, εξαιτίας των διενέξεων για τις ακίνητες περιουσίες. Παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η ένταση στη Σέιχ Τζάρα συνεχίζεται αφού το θέμα της απόφασης έξωσης οικογενειών Παλαιστινίων από τα σπίτια τους, είναι σε εκκρεμότητα μετά τη σχετική προσφυγή.

Δημοφιλή