Τέσσερα SOS αν δεν έχουμε επισκεφτεί γιατρό στην πανδημία

Αν έχουμε αναβάλει ιατρικά ραντεβού κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, αυτές είναι οι άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να θέσουμε.
Delaying medical care could be dangerous, even when it comes to preventive screenings.
Luis Alvarez via Getty Images
Delaying medical care could be dangerous, even when it comes to preventive screenings.

Η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε πολλούς από εμάς να ρυθμίσουμε εκ νέου την ρουτίνα μας προκειμένου να προστατευθούμε κι εμείς κι οι άλλοι. Αυτό σήμαινε να μένουμε στο σπίτι τις περισσότερες φορές και να αποφεύγουμε τα απαραίτητα ραντεβού με γιατρούς, όπως ετήσια παρακολούθηση από γενικούς γιατρούς αλλά και γιατρούς ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Μαΐου 2020 από το Kaiser Family Foundation, σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι αυτοί ή ένα μέλος της οικογένειάς τους καθυστέρησαν ή παράλειψαν να αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη λόγω της πανδημίας. Τώρα που οι άνθρωποι εμβολιάζονται πλήρως για την COVID-19, ήρθε η ώρα να μεριμνήσουμε ως προς τις ανησυχίες μας σε ζητήματα υγείας που δεν σχετίζονται με την πανδημία και που είχαν μείνει πίσω.

«Πριν από ένα χρόνο, όταν ήμασταν στην κορύφωση της κατάστασης, ήταν κατανοητό να αφήσουμε τα πράγματα να περιμένουν. Αλλά τώρα ο χρόνος αναμονής έχει τελειώσει », δηλώνει ο Ερικ Γκόλμπεργκ, ιατρικός διευθυντής της NYU Langone Internal Medicine Associates. «Οι άνθρωποι πρέπει να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς τους και να δουν τι πρέπει να κάνουν».

Εχουμε περιέργεια ως προς σε τι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα πρώτα; Αυτή είναι η λίστα ελέγχου μας:

Πρώτον και σημαντικότερο, να μην περιμένουμε να έχουμε σήμα κινδύνου για να ελέγξουμε τον εαυτό μας

«Πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας, επειδή η καθυστέρηση μπορεί να έχει αντίκτυπο», λέει ο Γκόλντμπεργκ.

Ο Πολ Φενγνές, ιατρός πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Weill Cornell Medicine και το New York-Presbyterian, προσθέτει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως. Ζητήματα όπως αίμα στα ούρα ή κόπρανα, πόνος στο στήθος, πολύ έντονο ή ακανόνιστο αίσθημα παλμών της καρδιάς, σημάδια ενός επεισοδίου πριν από εγκεφαλικό - όπως θολή όραση, θολή ομιλία ή αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος - και τυχόν νέα εξογκώματα ή κρεατοελιές δεν πρέπει τα αφήσουμε χωρίς αντιμετώπιση.

«Ακόμα κι αν είχαμε κάποιο σύμπτωμα που επιλύθηκε αλλά ήταν πολύ σημαντικό, δεν είναι κακή ιδέα να δούμε έναν γιατρό και να το αναφέρουμε», δηλώνει ο ίδιος.

Ας προγραμματίσουμε την ετήσια (τακτική) επίσκεψη στον γιατρό μας ακόμα κι αν αισθανόμαστε καλά

Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε ένα τσεκ - απ όσο το δυνατόν πιο σύντομα μπορούμε ακόμα κι αν αισθανόμαστε ότι είμαστε σε τοπ φόρμα.

Στην επίσκεψή μας, μπορούμε να κάνουμε στον γιατρό ό,τι ερωτήσεις (έχουμε) και να ενημερώσει το ιστορικό μας. Αν κάτι μας ενοχλεί, αυτή η επίσκεψη είναι μια καλή στιγμή να το φέρουμε στην επιφάνεια.

Θα πρέπει επίσης να κάνουμε εξετάσεις αίματος σε αυτήν την επίσκεψη, η οποία δείχνει τα επίπεδα χοληστερόλης μας, τυχόν ανεπάρκειες βιταμινών, πιθανές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και πολλά άλλα. Σε υγιείς ανθρώπους, μια ετήσια εξέταση εξυπηρετεί το στόχο της προληπτικής ιατρικής, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα εντοπιστεί κανένα πρόβλημα υγείας, εξηγεί επίσης ο ίδιος.

Don't forget to make appointments with specialists like dermatologists or eye doctors.
Geber86 via Getty Images
Don't forget to make appointments with specialists like dermatologists or eye doctors.

Κι ας προγραμματίσουμε ραντεβού με ειδικούς καθ′ όλη την διάρκεια του έτους

Δεν χρειάζεται να συσσωρεύσουμε όλα τα ραντεβού μας (εκτός αν φυσικά παρουσιάζουμε συγκεκριμένα συμπτώματα), αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε τουλάχιστον να επικοινωνήσουμε με άλλους ειδικούς για να συμπληρώσουμε τα ραντεβού στο ημερολόγιό μας για αυτή την χρονιά.

Οι κύριες εξετάσεις που πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα εξαρτώνται από την ηλικία και το φύλο μας. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συμβουλεύει τις γυναίκες να βλέπουν τον γυναικολόγο τους κάθε χρόνο, αλλά λέει ότι τα τεστ Παπανικολάου και HPV απαιτούνται μόνο κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό υγείας τους.

Κι ας μην ξεχνάμε τον έλεγχο καρκίνου. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου μόλις κατέβασε την συνιστώμενη ηλικία για τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω κολονοσκόπησης, από 50 στα 45 έτη λόγω αυξημένων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ανθρώπους. Το ACS συνιστά στις γυναίκες ηλικίας 45 έως 54 να λαμβάνουν μαστογραφίες ετησίως και τις γυναίκες 55 και άνω να τις κάνουν κάθε δύο χρόνια.

Ας κάνουμε ένα ραντεβού ρουτίνας για οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο δοντιών. Και τέλος, ίσως αξίζει να κλείσουμε ραντεβού σε οφθαλμίαστρο - δεδομένου του ότι η πολύ τηλεργασία μπορεί να βλάψει τα μάτια μας.

Ας κλείσουμε ραντεβού το συντομότερο δυνατόν για χρόνια ασθένεια ή για ο,τιδήποτε υψηλού κινδύνου

Εάν διατρέχουμε υψηλό κίνδυνο ή έχουμε οικογενειακό ιστορικό ή γενετική μετάλλαξη που μας κάνει πιο ευαίσθητους στην ανάπτυξη καρκίνου ή άλλων παθήσεων, θα πρέπει να συζητήσουμε με το γιατρό μας για να βεβαιωθούμε ότι συμμορφωνόμαστε με τις κατάλληλες οδηγίες ελέγχου για την κατάστασή μας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες με μετάλλαξη BRCA1 ή BRCA2 πρέπει να λαμβάνουν μαγνητική τομογραφία μαστού και μαστογραφία κάθε χρόνο ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών σύμφωνα με το ACS.

Και εάν έχουμε μια χρόνια πάθηση, «πρέπει να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας και να επιστρέψουμε στην ρουτίνα μας», δηλώνει ο Γκόλντμαν. Αυτό σημαίνει ότι τα νεφρά ελέγχουν εάν έχουμε διαβήτη, ή τακτική παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης εάν έχουμε υπέρταση, οι επισκέψεις σε δερματολογικές επισκέψεις οποιονδήποτε με καρκίνο του δέρματος ή υψηλό κίνδυνο για εμφάνισή του.