Ισραήλ: Τηλεφωνικές υποκλοπές σε δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα

Το λογισμικό «Πήγασος» μολύνει τα "έξυπνα τηλέφωνα" με ένα ιό που αποκτά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες μέσω τηλεχειρισμού.
Ammar Awad / Reuters

Τα προσωπικά τηλέφωνα 36 δημοσιογράφων του Al Jazeera σύμφωνα με πληροφορίες έχουν παραβιαστεί από «κυβερνητικούς πράκτορες» που χρησιμοποίησαν το πρόγραμμα κατασκοπείας «Πήγασος» από την περίφημη ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO του Ισραήλ σύμφωνα με έκθεση ενός καναδικού ερευνητικού εργαστηρίου.

Η έκθεση, που κυκλοφόρησε την Κυριακή από το Citizen Lab, μια ερευνητική μονάδα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ισχυρίστηκε ότι τα τηλέφωνα που ανήκουν στους υπαλλήλους του δικτύου μέσων ενημέρωσης με έδρα το Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, παραγωγών, παρουσιαστών και στελεχών, παραβιάστηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020.

Το λογισμικό «Πήγασος» μολύνει τα ”έξυπνα τηλέφωνα” με ένα ιό που αποκτά πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες μέσω τηλεχειρισμού. Συνακρόαση κλήσεων, ανάγνωση μηνυμάτων, έρευνα στο ιστορικό, όλα είναι εφικτά, ακόμα και η παρακολούθηση μέσω της κάμερας και του μικροφώνου.

Στην έκθεσή του, το Citizen Lab είπε ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση «ήταν εξελιγμένες» και ως εκ τούτου «δύσκολο να εντοπιστούν», καθώς οι «στόχοι» συχνά δεν γνώριζαν κάτι ύποπτο. Άλλωστε όπως είπαν οι ειδικοί της ερευνητικής ομάδας, ο χρήστης δεν χρειάζεται καν να να μπει σε κάποιο ιστότοπο έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το λογισμικό.

Να σημειωθεί πως η παραβίαση των τηλεφώνων θα είχε περάσει απαρατήρητη αν ο δημοσιογράφος Ταμέρ Αλμισάλ, δεν είχε ζητήσει τον Ιανουάριο, από τους ειδικούς να ελέγξουν την συσκευή του, αφού πίστευε ότι παρακολουθούνται οι συνομιλίες του. Τον Ιούλιο, το Citizen Lab, βρήκε πως το κινητό είχε μολυνθεί από τον ιό «Πήγασο» της NSO, μετά από επίσκεψη σε ιστότοπο, που ουδέποτε ο δημοσιογράφος είχε πραγματοποιήσει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο λογισμικό έρχεται στο προσκήνιο.

Ο «Πήγασος» έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για υποκλοπές εις βάρος του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, που δολοφονήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2018, από σαουδάραβες πράκτορες στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: RT