Γαλλία: Απεργία στην Apple για τις συνθήκες εργασίας ανήμερα της κυκλοφορίας του iPhone 15

Από τη μια οι εργαζόμενοι διαδήλωναν έξω από το κατάστημα της Apple και από την άλλη πελάτες περίμεναν στη βροχή για να αγοράσουν το τελευταίο μοντέλο.
Εργαζόμενοι του καταστήματος Apple διαδηλώνουν μπροστά από το Apple Store Opera την ημέρα κυκλοφορίας του iPhone 15 στο Παρίσι της Γαλλίας (22/9/2023)
Εργαζόμενοι του καταστήματος Apple διαδηλώνουν μπροστά από το Apple Store Opera την ημέρα κυκλοφορίας του iPhone 15 στο Παρίσι της Γαλλίας (22/9/2023)
Chesnot via Getty Images

Απεργία ξεκίνησαν σήμερα (22/9) εργαζόμενοι σε καταστήματα της Apple στη Γαλλία, σε εθνικό επίπεδο, με μισθολογικά αιτήματα και αιτήματα σχετικά με τις εργασιακές τους συνθήκες σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε για να συμπέσει με την κυκλοφορία του iPhone 15 σήμερα.

Αυτός είναι ο τελευταίος πονοκέφαλος για τον τεχνολογικό γίγαντα στη Γαλλία αφότου υποχρεώθηκε να σταματήσει να πουλάει το μοντέλο του iPhone 12 νωρίτερα μέσα στο μήνα γιατί οι αρμόδιες αρχές έκριναν ότι παραβιάζει τα όρια έκθεσης σε ακτινοβολία.

Η Apple αμφισβητεί τα ευρήματα της γαλλικής Εθνικής Υπηρεσίας Συχνοτήτων (ANFR).

Περίπου 30 υπάλληλοι της εταιρείας διαδήλωσαν έξω από το κατάστημα της Apple στη συνοικία της Όπερας στο κεντρικό Παρίσι -ένα από τα τρία καταστήματα στη γαλλική πρωτεύουσα- σε απόσταση λίγων μέτρων από μια ουρά με περίπου 40 πελάτες που περίμεναν υπό βροχή για να μπουν μέσα στο κατάστημα.

«Παραμένουμε οι άνθρωποι που φτιάχνουμε τον πλούτο της Apple και επομένως νομίζω ότι μας αξίζει λίγο πιο έντιμη αντιμετώπιση από αυτή που έχουμε σήμερα», λέει η 36χρονη Αναΐς Ντιρέλ, η οποία εργάζεται στην Apple μια δεκαετία.

Πελάτες σχηματίζουν ουρά μπροστά από το Apple Store Opera την ημέρα κυκλοφορίας του iPhone 15 στο Παρίσι (22/9/2023)
Πελάτες σχηματίζουν ουρά μπροστά από το Apple Store Opera την ημέρα κυκλοφορίας του iPhone 15 στο Παρίσι (22/9/2023)
Chesnot via Getty Images

Τα συνδικάτα της Apple, περιλαμβανομένων των CGT, Unsa, CFDT και Cidre-CFTC, τα οποία επίσης σχεδιάζουν να απεργήσουν αύριο Σάββατο (23/9), έχουν ζητήσει μισθολογική αύξηση 7% για να αντισταθμιστεί η αύξηση του πληθωρισμού και τον τερματισμό του παγώματος προσλήψεων που διαρκεί ένα μήνα.

Η διοίκηση δεν επιθυμεί να συμφωνήσει σε αύξηση μεγαλύτερη του 4,5%, σύμφωνα με αξιωματούχους των συνδικάτων.

«Ο πληθωρισμός παραμένει απειλητικός. Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», λέει ο Τάρεκ, ένας ηγέτης του συνδικάτου CGT που αρνήθηκε να πει το επίθετό του.

«Ο στόχος δεν είναι καθόλου να εμποδιστούν οι πωλήσεις του iPhone, ο στόχος είναι στ′ αλήθεια να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε σχέση με αυτή την κατάσταση», προσθέτει.

Το προσωπικό σε ένα κατάστημα της Apple στη Βαρκελώνη, όπου περίπου 250 άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά για να μπουν στο κατάστημα σήμερα το πρωί, πρόκειται να συνταχθούν με τους συναδέλφους τους στη Γαλλία στη διαμαρτυρία τους κατά των εργασιακών συνθηκών.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)