Η χώρα των Βαλκανίων που το «εθνικό» της νόμισμα είναι τα πλαστά ευρώ

Η αγορά έχει πλημμυρίσει με τα πλαστά νομίσματα που πλέν κανείς δεν ασχολείται να ελέγξει τη γνησιότητά τους.
picture alliance via Getty Images

Σε ένα καφέ στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου την Πρίστινα, το προσωπικό σταμάτησε να ελέγχει εάν τα κέρματα των 2 ευρώ που παίρνουν από τους πελάτες τους είναι γνήσια ή όχι.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το Reuters τα πλαστά κέρματα των 2 ευρώ αλλά και τα χαρτονομίσματα, που έχουν πλημμυρίσει τη χώρα είναι τόσα πολλά, που πλέον κανείς δεν ασχολείται.

Σε καθημερινή βάση όλοι δίνουν και παίρνουν ευρώ χωρίς να ελέγχουν την αυθεντικότητά τους.

«Στην αρχή όλοι ανησυχούσαν και έλεγχαν αν τα κέρματα των 2 ευρώ είναι πλαστά ή όχι. Τώρα δεν ελέγχουμε πια... μπορεί να παίρνουμε ψεύτικα χρήματα ή να δίνουμε. Είναι το ίδιο.», είπε ο σερβιτόρος σε καφέ στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το Κοσσυφοπέδιο και το γειτονικό Μαυροβούνιο δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, αλλά χρησιμοποιούν το ευρώ ως νόμισμά τους, με τη διαφορά, ότι όσα κυκλοφορούν εκεί, δεν είναι αυθεντικά.

Και φυσικά, ο μεγάλος φόβος είναι ότι τα πλαστά ευρώ δεν μένουν αποκλειστικά στις δύο μικρές αυτές Βαλκανικές χώρες αλλά «κυκλοφορούν» κι αλλού.

Η αστυνομία στην Πρίστινα, εντόπισε και κατέσχεσε πάνω από 30.000 πλαστά κέρματα των 2 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με 4.451 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η ποιότητα των πλαστών νομισμάτων έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά.

Η Vjollca Mavriqi, ειδική σε θέματα πλαστογραφίας, μιλώντας στο Reuters, υποστήριξε ότι «παλιότερα τα πλαστά νομίσματα δεν ήταν μαγνητικά αλλά τώρα είναι ενώ και το βάρος τους είναι πλέον το ίδιο με τα γνήσια».

Το 2022, έφτασαν στα δικαστήρια 804 υποθέσεις για πλαστογραφία ενώ φέτος έχουν ήδη φτάσει τις 486. Τον Απρίλιο συνέλαβαν έναν άνδρα και μια γυναίκα που προσπαθούσαν να φέρουν 10.600 πλαστά νομίσματα των 2 ευρώ στο Κοσσυφοπέδιο από τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Αλβανική μαφία πίσω από τη διακίνηση

Το τελευταίο διάστημα τα πλαστά νομίσματα πωλούνται στο Κοσσυβοπέδιο ακόμη και μέσα από το διαδίκτυο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι διακινητές, που εκτιμάται ότι είναι μέλη της αλβανικής μαφία, αναρτούν βίντεο, στην αλβανική γλώσσα, με προσφορές για την αγορά πλαστών κερμάτων και χαρτονομισμάτων του ευρώ.

Ο διευθυντής μιας κρατικής εταιρείας στάθμευσης στην Πρίστινα, ο Sokol Havolli, είπε ότι λάμβανε τόσα πολλά πλαστά κέρματα των 2 ευρώ, με αξία έως και 150 ευρώ την ημέρα, που αποφάσισε να μην δέχεται καθόλου πληρωμένες με δίευρα.

Τώρα, εγκατέστησε στο μαγαζί του μηχανήματα, που του παρείχαν δωρεάν οι τράπεζες, για να εντοπίζει πλαστά νομίσματα.

Η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου έχει ζητήσει από τις τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναφέρουν όλα τα πλαστά χρήματα που παραδίδονται από πελάτες.

Όμως, ο διευθυντής σούπερ μάρκετ στην Πρίστινα, που καταθέτει καθημερινά στην τράπεζα τα κέρδη της επιχείρησης, υποστηρίζει οτι δεν πρόκειται να συμορφωθεί με αυτήξ την οδηγία.

Είναι ευκολότερο να μεταβιβάσει τα κέρματα των 2 ευρώ στους επόμενους πελάτες του παρά να κινδυνεύσει να κατηγορηθεί ο ίδιος για διακίνηση πλαστών νομισμάτων εάν τα πάει στην τράπεζα.

«Δεν καταθέτω αυτά τα νομίσματα στην τράπεζα γιατί ξέρω ότι θα με καλέσουν από την αστυνομία και μπορεί να καταλήξω ακόμη και στη φυλακή. Τα δίνω πίσω στους πελάτες το επόμενο πρωί και μετά παίρνω περισσότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πάντα παραπονιόμασταν στο Κοσσυφοπέδιο ότι δεν έχουμε δικό μας νόμισμα. Όπως φαίνεται τώρα έχουμε. Τα πλαστά κέρματα των 2 ευρώ» είπε γελώντας.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή