Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν Κυβέρνηση-Εκκλησία

Στις 12:00 συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, με πρώτο θέμα στην ατζέντα το επίμαχο νομοσχέδιο.
Κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η Εκκλησία, ενώ η Κυβέρνηση επιταχύνει για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης
Κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η Εκκλησία, ενώ η Κυβέρνηση επιταχύνει για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης
Eurokinissi

Κανείς από την κυβέρνηση δεν έπεσε από τα σύννεφα διαβάζοντας την σκληρή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, μετά τη συνεδρίαση της. Και κανείς όμως δεν έριξε άλλο «λάδι στη φωτιά», καθώς το μόνο που ακουγόταν από κυβερνητικά στελέχη ήταν ότι «είναι σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας. Κανένα περαιτέρω σχόλιο».

Ήταν σίγουροι στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα υπήρχε έντονη αντίδραση των ιεραρχών στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει ο κυβερνητικός σχεδιασμός εξαιτίας των θέσεων της Εκκλησίας.

Εξάλλου, όπως είχε ξεκαθαρίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ (10/1), όταν και άνοιξε τα χαρτιά του για τη μεγάλη μεταρρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, «προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία».

Αυτό το νομοθέτημα θα παρουσιαστεί σε λίγες ώρες στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο υπουργό Άκη Σκέρτσο.

Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της
Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της
Eurokinissi

Έντονη αντίθεση αλλά όχι διάθεση για σύγκρουση, δείχνει η στάση της Εκκλησίας

Η ουσία είναι ότι πλέον καταγράφηκε και επίσημα στο δημόσιο διάλογο η αντίθεση της Εκκλησίας στη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση. Μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σκληρή γλώσσα στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, όπως «το νομοσχέδιο καταργεί όχι μόνο κανόνες βιοηθικής, χριστιανικές αξίες και την ελληνική οικογενειακή παράδοση, αλλά ανατρέπει τα δικαιώματα μελλοντικών παιδιών και τους ρόλους των φύλων ως στοιχείων συνοχής της κοινωνίας» ή ότι «οι εμπνευστές του νομοσχεδίου προωθούν την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας», όμως αυτή η αντίδραση δεν έχει καμία σχέση με άλλες περιπτώσεις διαφωνίας της Εκκλησίας με την Πολιτεία. Αρκεί να θυμηθούμε το θέμα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες πριν από κάποια χρόνια και τα συλλαλητήρια που είχαν γίνει. Έντονες αντιδράσεις είχαν υπάρξει και για άλλα ζητήματα, όπως για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου.

Η στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δείχνει ότι δεν θέλει να υπάρξει περισσότερη ένταση και ότι πρέπει να συνεχίσει να συνομιλεί με την κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα. Συνομιλητές του σημειώνουν ότι η πρόθεση του είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ήπιου κλίματος, με καταγεγραμμένες τις ενστάσεις της Εκκλησίας αλλά χωρίς να την εμπλέξει σε συγκρούσεις ή να διχάσει την κοινωνία.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες από εκκλησιαστικές πηγές, κάποιοι βουλευτές –κυρίως από την επαρχία- που το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων τους τάσσεται κατά του νομοσχεδίου, ζητούσαν από κύκλους της Εκκλησίας εντονότερη αντίδραση προκειμένου να έχουν άλλοθι να καταψηφίσουν τη ρύθμιση.

Το πως θα αντιδράσουν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας την ημέρα της ψηφοφορίας, αν δηλαδή θα πεισθούν και θα υπερψηφίσουν, αν θα καταψηφίσουν ή αν θα επιλέξουν τη διέξοδο διαφυγής που τους έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή την αποχή, μένει να φανεί. Είναι δύσκολο αυτή την ώρα να υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για τον αριθμό των βουλευτών που δεν θα στηρίξουν την κυβερνητική μεταρρύθμιση, όμως από την κυβέρνηση θεωρούν ότι πείσθηκαν αρκετοί από την ενημέρωση που τους έκανε και τις επεξηγήσεις που τους έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Άκης Σκέρτσος, στα γραφεία του κόμματος. Πάντως οι ζυμώσεις αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα και μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας, προκειμένου να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές.

Άγνωστο επίσης παραμένει αν θα επιμείνουν στη διαφωνία τους ορισμένα κυβερνητικά στελέχη που έχουν ήδη διατυπώσει την αντίθεση τους ή τις επιφυλάξεις τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα. Ούτε και η αντικατάσταση τους. Θα παίξει ρόλο ο τρόπος αντίδρασης τους, πιθανότατα το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται, η θέση που θα εκφράσουν στον δημόσιο διάλογο και σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα τον έχει ο Πρωθυπουργός.

Την σημαντικότητα της μεταρρύθμισης αναμένεται να τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού, εστιάζοντας στην προστασία των δικαιωμάτων κυρίως των παιδιών. Ο Πρωθυπουργός -μεταξύ άλλων- θα σημειώσει ότι αυτή η ρύθμιση επιλύει μία σειρά από σοβαρά νομικά ζητήματα, ενώ θα εξηγήσει ότι λύνει προβλήματα για κάποιους πολίτες χωρίς να θίγει τα δικαιώματα των υπολοίπων.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών να πάει προς ψήφιση.

Το πρώτο θέμα της ατζέντας του Υπουργικού είναι η παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Το πρώτο θέμα της ατζέντας του Υπουργικού είναι η παρουσίαση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Eurokinissi

Τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου

Εκτός από το επίμαχο νομοσχέδιο, τα άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ξεκινά στις 12 το μεσημέρι, είναι:

  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Μπούγα του νομοσχεδίου για τον δικαστικό χάρτη,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό,
  • Παρουσίαση από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου του νομοσχεδίου για τα μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών.

Δημοφιλή