Γιατί κάτι που μας απωθεί στην καθημερινή ζωή μπορεί να απογειώσει την ερωτική επιθυμία

Γιατί κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα μας απωθούσε, καταλήγει να μας ελκύει;
skynesher via Getty Images

«Aισθανόμουν αηδία, αλλά την ίδια στιγμή ένιωθα τόσο ολοκληρωμένη».

«Πρόσφατα άκουσα αυτή τη φράση σε ένα podcast, που αν και δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το σεξ, με έβαλε σε σκέψεις. Με τα χρόνια, έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους να εκφράζουν παρόμοια συναισθήματα και εμπειρίες γύρω από το σεξ, κυρίως μέσα από έρευνες που έχω πραγματοποιήσει. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι φαντασιώνονται ή κάνουν μια σεξουαλική πράξη, που ενώ τους προκαλεί αισθήματα αηδίας, την ίδια στιγμή τους ενεργοποιεί σεξουαλικά» αναφέρει ο ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ζευγαριών Τζάστιν Λεμίλερ.

Για κάποιους, αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, καθώς η αηδία είναι κάτι που συνήθως μας οδηγεί στο να αποφεύγουμε κάτι συστηματικά. Γιατί λοιπόν η αηδία να προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις το αντίθετο αποτέλεσμα, και κάτι που υπό κανονικές συνθήκες θα μας απωθούσε, καταλήγει να μας ελκύει;

Εδώ και καιρό, είναι γνωστό ότι υπάρχει μια θετική σχέση μεταξύ της σεξουαλικής διέγερσης και της αηδίας. Συγκεκριμένα, η σεξουαλική διέγερση δύναται να μειώσει τα επίπεδα αηδίας, ενώ η αηδία μπορεί με αντίστοιχο τρόπο να περιορίσει τη σεξουαλική διέγερση.

Για παράδειγμα, η αηδία τείνει να μειώνεται όταν διεγειρόμαστε σεξουαλικά. ’Ετσι, πράγματα που άλλοτε μπορεί και να τα θεωρούσαμε βρώμικα, όταν είμαστε σεξουαλικά ενεργοποιημένοι, μας φαίνονται ασφαλή. Αυτό εξηγείται από από την άποψη ότι το ίδιο το σεξ συνήθως σπάει τις υγειονομικές μας άμυνες και μας καθιστά πιο επιεικείς και ελαστικούς με τα ζητήματα οργάνωσης και καθαριότητας.

Με τον ίδιο τρόπο, όταν είμαστε αγχωμένοι, γινόμαστε και πάλι πιο αυστηροί και σχολαστικοί και ίσως καθίσταται πιο δύσκολο να προκύψει η διάθεση για σεξ. Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το άγχος συνδέεται με μια οργανική αποφυγή παθογόνων μικροοργανισμών, που μας ωθεί στο να αποφεύγουμε μεταξύ άλλων και το σεξ, με τον ασυνείδητο σκοπό να προστατεύσουμε την υγεία μας.

Και ενώ μας φαίνεται λογικό η αηδία να μειώνει την όρεξη για σεξ, το αντίθετο, δηλαδή το ενδεχόμενο η αηδία να εκτοξεύει την ερωτική επιθυμία, μας κάνει να απορούμε πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο.

Κι όμως, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις πιθανές εξηγήσεις

Ίσως το φαινόμενο οφείλεται σε μια συνηθισμένη αλληλουχία συναισθημάτων.

Όπως προαναφέρθηκε, όταν είμαστε διεγερμένοι, η αηδία τείνει να μειώνεται σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, μετά τον οργασμό, αυτή η αντίδραση αηδίας ενδέχεται να επανέλθει αρκετά γρήγορα. Αυτός είναι και ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συχνά κλείνουν βιαστικά το πορνό αφού έρθουν σε οργασμό: Αρχίζουν να αισθάνονται αηδιασμένοι από αυτό που βλέπουν.

Ίσως λοιπόν, εάν η απόκριση αηδίας επανέρχεται πολύ γρήγορα, ενώ βιώνουμε ακόμα την ευχαρίστηση του οργασμού, σταδιακά αρχίζουμε να συνηθίζουμε τη συνύπαρξη αηδίας και σεξουαλικής απόλαυσης. Με αυτό τον τρόπο, το αίσθημα αηδίας γίνεται δυνητικά ικανοποιητικό, εφόσον συνδυάζεται επανειλημμένα με κάτι θετικό κι ευχάριστο.

Μήπως μας ελκύει η γοητεία του ταμπού;

Μια ακόμα πιθανή εξήγηση είναι ότι τα αηδιαστικά πράγματα συχνά αναδεικνύονται σε ταμπού. Και κάτι που θεωρείται συνυφασμένο με την ανθρώπινη φύση, είναι όταν μας προστάζουν να μην κάνουμε κάτι, αυτό να μας κάνει να θέλουμε να το κάνουμε ακόμα πιο έντονα.

Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή της ανθρώπινης σεξουαλικότητας, γνωστή ως Ερωτική Εξίσωση: Έλξη + εμπόδια = άκρατος ενθουσιασμός. Έτσι, αν έχουμε έστω και μια μικρή επιθυμία να κάνουμε κάτι αηδιαστικό, το να μας το απαγορεύσουν μπορεί να εκτοξεύσει το ενδιαφέρον μας για αυτό.

Τα ταμπού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα στις σεξουαλικές μας φαντασιώσεις. Επομένως, η μετουσίωση της αηδίας σε ερωτική έλξη μπορεί να μην αφορά τόσο το γεγονός ότι κάτι είναι αηδιαστικό, όσο το γεγονός ότι είναι ταμπού.

Το παιχνίδι της εξουσίας

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι στο να κάνεις κάτι αηδιαστικό ή και στο να σε προτρέπει ένας/μία σύντροφος να κάνεις κάτι αηδιαστικό, ίσως ενυπάρχει μια μορφή υποταγής και μαζοχισμού.

Ίσως το να κάνουμε κάτι αηδιαστικό, συνδυάζεται με πόνο, ο οποίος από μόνος του, μπορεί να οδηγήσει στη σεξουαλική διέγερση. Από αυτή την άποψη, ορισμένες αηδιαστικές σεξουαλικές πράξεις υπόσχονται να ζωντανέψουν τις πιο μυστικές μας φαντασιώσεις και επιθυμίες, που σχετίζονται με το παιχνίδι εξουσίας.

Το ζουμί

Αν και οι παραπάνω τρεις εξηγήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε γιατί η αηδία μερικές φορές οδηγεί στη σεξουαλική διέγερση, ίσως δεν είναι οι μόνες. Η αηδία, για τον καθένα μας σηματοδοτείται διαφορετικά. Σε κάποιους προκαλείται εύκολα, ενώ για άλλους, είναι πολύ πιο δύσκολο να συμβεί.

Πηγή: psychologytoday