Γιατί οι πάμπλουτοι Νορβηγοί εγκαταλείπουν με πρωτοφανή ρυθμό τη χώρα

Όσοι έχουν ήδη φύγει από την χώρα είχαν συνολική περιουσία τουλάχιστον 52,6 δισ. ευρώ.
Stefan Cristian Cioata via Getty Images

Ένας αριθμός ρεκόρ super rich (υπερπλούσιων) Νορβηγών εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας νέους τόπους διαμονής με χαμηλούς φόρους αφού η κεντροαριστερή κυβέρνηση αύξησε τους φόρους περιουσίας στο... 1,1%.

Περισσότεροι από 30 Νορβηγοί δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι έφυγαν από τη Νορβηγία το 2022, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας Dagens Naeringsliv. Αυτός ήταν μεγαλύτερος συνολικός αριθμός υπερπλούσιων που έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία 13 χρόνια.

Ακόμη περισσότεροι, σύμφωνα με τον Guardian, αναμένεται να εγκαταλείψουν την Νορβηγία λόγω της αύξησης του φόρου περιουσίας τον Νοέμβριο, που κοστίζει στην κυβέρνηση δεκάδες εκατομμύρια χαμένες φορολογικές αποδείξεις.

Πολλοί έχουν μετακομίσει στην Ελβετία, όπου οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι.

Μεταξύ όσων αποχαιρέτησαν τη χώρα ο δισεκατομμυριούχος πρώην ψαράς και νυν μεγιστάνας Kjell Inge Røkke, ο οποίος μετακόμισε στο ιταλόφωνο καντόνι του Λουγκάνο, κοντά στο αγαπημένο του στέκι, τη λίμνη Κόμο και την πρωτεύουσα της μόδας, το Μιλάνο. Ο Røkke, 64 ετών, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος Νορβηγός, με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 1,7 δις ευρώ.

Σε μια ανοιχτή επιστολή, αναφέρει: «Επέλεξα το Λουγκάνο ως τη νέα μου κατοικία – δεν είναι φθηνότερη ούτε έχει τους χαμηλότερους φόρους – αλλά σε αντάλλαγμα, είναι ένα εξαιρετικό μέρος με κεντρική τοποθεσία στην Ευρώπη… Για όσους είναι κοντά στο η εταιρεία και για μένα, είμαι μόνο ένα κλικ μακριά».

Η μετεγκατάστασή του θα κοστίσει στη Νορβηγία περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ σε απώλεια φορολογικών εσόδων ετησίως. Πέρυσι, ο Røkke ήταν το υψηλότερα φορολογούμενο άτομο της χώρας.

Η Dagens Næringsliv υπολόγισε ότι έχει πληρώσει περίπου 131 εκατ. φόρο από το 2008.

Η μετακίνησή του στην Ελβετία ακολουθεί μια σχετικά μικρή αύξηση του φόρου που στοχεύει στους υπερπλούσιους της χώρας, οι οποίοι πληρώνουν φόρους περιουσίας τόσο σε τοπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο.

Αυτό περιλαμβάνει δημοτικό φόρο 0,7% σε περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το 149.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα ή 300.000 εκατ. ευρώ για τα ζευγάρια.

Υπάρχει επίσης κρατικός συντελεστής φόρου περιουσίας 0,3% σε περιουσιακά στοιχεία άνω των 149 εκατ. ευρώ

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση αύξησε τον κρατικό συντελεστή για περιουσιακά στοιχεία άνω των 1,7εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και άνω των 3,5 εκατ. ευρώ ΝΟΚ για ζευγάρια, ανεβάζοντας τον μέγιστο συντελεστή φόρου περιουσίας στο 1,1%.

Ο Ole Gjems-Onstad, ομότιμος καθηγητής στη Νορβηγική Σχολή Επιχειρήσεων, είπε ότι εκτιμά ότι όσοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα είχαν συνολική περιουσία τουλάχιστον 52,6 δισ. ευρώ

″Κατά τη γνώμη μου μοιάζει λίγο με το Brexit. Η πλημμύρα των επιχειρηματιών που μετακινούνται στο εξωτερικό έχει προκαλέσει σοκ”», είπε ο Gjems-Onstad. ”Κάποιοι πολιτικοί, όπως γνωρίζετε, κατηγορούν τους πλούσιους που μετακινούνται, αλλά νομίζω ότι σε πολλούς απλούς ανθρώπους απλά δεν αρέσει που φεύγουν οι καλύτεροί μας επενδυτές”.

Ο Tord Ueland Kolstad, επενδυτής σε κτηματομεσιτικά και εκτροφέας σολομών, με περιουσία περίπου 131 εκατ ευρώ μετακόμισε από το Bodø στην βόρεια Νορβηγία στην Λουκέρνη της Ελβετίας.

″Δεν ήταν αυτό που ήθελα, αλλά οι αυστηρότεροι και αυξημένοι φορολογικοί κανόνες της σημερινής κυβέρνησης σημαίνουν ότι εγώ, ως ιδρυτής και υπεύθυνος ιδιοκτήτης, δεν έχω άλλη επιλογή”, είπε στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV 2.

Ο Κόλσταντ είπε ότι η αύξηση του φόρου περιουσίας σήμαινε ότι θα πλήρωνε λίγο πάνω από 526.000 ευρώ.

″Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα της σημερινής φορολογικής πολιτικής. Είναι αδικαιολόγητο να επιβάλλεις τέτοιο κόστος στην εταιρεία όταν θέλεις να δημιουργήσεις νέες θέσεις εργασίας”, είπε.

Οπως λέει στη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten όταν έφτασε για πρώτη φορά στην Ελβετία δεν είχε φίλους.”Αλλά τώρα είμαστε αρκετοί [Νορβηγοί], οπότε συναντιόμαστε κάθε τόσο για καφέ”.

Ο υφυπουργός στο υπουργείο Οικονομικών, είπε στον Guardian ότι ήλπιζε ότι οι πλούσιοι Νορβηγοί θα επιστρέψουν ”εν καιρώ”.

”Εάν απολαύσατε την επιτυχία και γίνατε πλούσιοι στη Νορβηγία, ελπίζουμε να μείνετε και να συνεχίσετε να συμμετέχετε στη νορβηγική κοινωνία”, είπε. ”Ενθαρρύνουμε τους Νορβηγούς να πετύχουν, να δημιουργήσουν αξία και να γίνουν πλούσιοι. Και πιστεύουμε ότι το νορβηγικό μοντέλο με ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας πρόνοιας και υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης είναι σημαντικοί παράγοντες που συμβάλουν σε αυτή την επιτυχία. Η λογική στη Νορβηγία είναι ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα των δυνατοτήτων τους και επομένως όσοι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να πληρώνουν φόρους, θα πρέπει να πληρώνουν λίγο περισσότερο”.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή