ΔΙΕΘΝΕΣ
30/09/2018 16:35 EEST

Γιατί ολόκληρο ελβετικό χωριό γίνεται ξενοδοχείο

Werner Dieterich via Getty Images

To μικρό, ορεινό χωριό Κόριπο, μοιάζει σαν να βγήκε από παραμύθι. Αλλά εδώ, στον μικρότερο δήμο της Ελβετίας, οι πολίτες αντιμετωπίζουν μια σκληρή πραγματικότητα.
Εκεί που κάποτε ήταν μια ακμάζουσα αγροτική κοινότητα  300 κατοίκων, πλέον ζουν μόνο δώδεκα, έντεκα από τους οποίους είναι άνω των 65 ετών. Σήμερα, η μόνη εμπορική δραστηριότητα του χωριού είναι ένα ρουστίκ εστιατόριο.
Τα σπίτια του Κόριπο, επενδεδυμένα από τοπικό γρανίτη, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτα για αιώνες - αλλά τώρα το χωριό είναι στα πρόθυρα να μεταλλαχθεί σε πόλη-φάντασμα.
Ωστόσο, δεν χάθηκαν όλα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του cnn. Ένα τοπικό ίδρυμα, το Fondazione Corippo 1975, έρχεται με έναν καινοτόμο τρόπο για να σώσει το χωριό: το Corippo πρόκειται να γίνει το πρώτο χωριό- ξενοδοχείο.
Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ήδη αποδειχθεί επιτυχές στην Ιταλία, περίπου 30 από τα 70 κτίσματα του χωριού πρόκειται να μετατραπούν σε μπανγκαλόου και δωμάτια ξενοδοχείου.

Westend61 via Getty Images


Ο Φάμπιο Τζιακομάτζι, αρχιτέκτονας και πρόεδρος του ιδρύματος, σκοπεύει να δώσει στους επισκέπτες «την ευκαιρία να βιώσουν μια πολύ ιδιαίτερη παραμονή σε ένα γνήσιο αγροτικό χωριό που έχει παραμείνει απαράλλαχτο από το 1800».
Εκτός από την  ατμόσφαιρα ενός αυθεντικού χωριού, οι επισκέπτες θα μπορούν επίσης να κάνουν πεζοπορία στην περιοχή, να επισκεφθούν πολιτιστικούς χώρους και να απολαύσουν την τοπική γαστρονομία.

Westend61 via Getty Images

 Στο σύνολό του, το χωριό-ξενοδοχείο θα κάνει εγκαίνια το 2020, όμως ήδη από τον Ιούλιο λειτουργεί το πρώτο μπανγκαλόου, το casa arcotti.

Το πλήρες σχέδιο ανακαίνισης του χωριού θα κοστίσει περίπου 6,5 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει πολλές αλλαγές. Οι πλατείες μπροστά από το δημαρχείο και την εκκλησία πρόκειται να αναπλαστούν, ενώ ανακαινίζεται το εστιατόριο και θα ανοίξει και ένας φούρνος.


(Mε πληροφορίες από cnn)