Γιούνκερ: Είμαι πεπεισμένος πως το Brexit θα γίνει

Πρόσθεσε πως, αν γίνει χωρίς συμφωνία, θα επιστρέψουν τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
ASSOCIATED PRESS

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το Brexit θα συμβεί, επαναλαμβάνοντας όμως ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα επανέλθουν τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το Brexit θα συμβεί», επεσήμανε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Sky News την προηγούμενη εβδομάδα, προτού δει τις προτάσεις που έστειλε η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν νέα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, χώρας μέλους της ΕΕ, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, ο Γιούνκερ απάντησε: «Ναι (...) Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΕΕ και της εσωτερικής αγοράς».

«Μία τραγική στιγμή για την Ευρώπη»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ισπανική εφημερίδα El Pais, μίλησε για την αποχώρηση της Βρετανίας, από την Ευρωπαϊκή Ενωση, χαρακτηρίζοντας της, «Μία τραγική στιγμή».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, που θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Οκτωβρίου, επισημαίνει πως το Brexit «είναι αντίθετο προς την αίσθηση της ιστορίας και του πνεύματος του (πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον) Τσώρτσιλ, ο οποίος την εποχή του συνηγορούσε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

«Πιστεύω πως υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να φθάσουμε σε μια συμφωνία» με το Λονδίνο, υπογραμμίζει, εντούτοις, ο Γιούνκερ, που χαρακτήρισε «εποικοδομητική και εν μέρει θετική» τη συνάντησή του την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν συμμερίζομαι την ιδέα εκείνων που πιστεύουν ότι ο Τζόνσον παίζει μαζί μας και με τον ίδιο. Πιστεύω ότι προσπαθεί να βρει μια συμφωνία αποδεκτή τόσο για το βρετανικό κοινοβούλιο όσο και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» σημείωσε.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διατυπώνει και μια μεταμέλεια: για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε να μην παρέμβει» το 2016, όταν η Βρετανία οργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ και σχεδόν το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εξόδου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «μια εκστρατεία ψεμάτων και fake news» πριν από εκείνο το δημοψήφισμα και συμπλήρωσε:

«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίσαμε να μην παρέμβουμε, έπειτα από αίτημα του Ντέιβιντ Κάμερον (του πρωθυπουργού της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016) και αυτό ήταν μεγάλο σφάλμα».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή