Γιγαντιαία επιχείρηση στην Αυστραλία για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Διώξεις σε 648 άτομα

Προς αποτροπή κλιμάκωσης της βίας σε ανθρωποκτονίες. Οι αρχές δαπανούν πλέον περισσότερο χρόνο στον χειρισμό τέτοιων εγκλημάτων, από ό,τι για οποιοδήποτε άλλο.
coldsnowstorm via Getty Images

Σε μια άνευ προηγουμένου, τεράστια επιχείρησή προχώρησαν οι αρχές πολιτείας της Αυστραλίας με στόχο άτομα τα οποία χαρακτηρίζονται ως ”επικίνδυνα” και σχετίζονται με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, διάρκειας τεσσάρων ημερών που διεξήχθη στην Νέα Νότια Ουαλιά, ασκήθηκαν διώξεις σε συνολικά 648 άτομά και απαγγέλθηκαν 1.153 κατηγορίες πρωτίστως για ενδοοικογενειακή βία αλλά και για ναρκωτικά, όπλα κ.α.

Η «Επιχείρησης Amarok» μαρτυρά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με πλήθος περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας ενώ η αστυνομία αφιερώνει περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στην διάπραξη τέτοιων εγκλημάτων, από ότι για οποιοδήποτε άλλο.

Ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Επίτροπος, Μαλ Λανιον είπε ότι η νέα στρατηγική των αρχών στοχεύει παραβάτες υψηλού κινδύνου και έχει στόχο να σταματήσει τη βία προτού κλιμακωθεί σε ανθρωποκτονία, προσθέτοντας ότι η αστυνομία Νότιας Νέας Ουαλίας το 2022 χειρίστηκε 17 δολοφονίες που αφορούν ενδοοικογενειακή βία.

Ένας στους πέντε Αυστραλούς, όπως αναφέρει το BBC, ότι έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική ενδοοικογενειακή βία από την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα εθνικά στατιστικά στοιχεία, από το 2016. Είναι πιο συνηθισμένο αυτό το είδος βίας να διαπράττεται σε βάρος γυναικών, από άνδρες.

Από τα 648 άτομα στα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες 164 ήταν μεταξύ των πιο καταζητούμενων παραβατών ενδοοικογενειακής βίας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία.

Για μερικούς είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψής ενώ άλλοι είχαν παραβιάσει ασφαλιστικά μέτρα που είχαν εκδοθεί για την προστασία των θυμάτων όπως είπε η αρμόδια επίτροπος της αστυνομίας, Κάρεν Γουέμπ.

«Υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για τα θύματα και τους βάλαμε στο στόχαστρο», ...Μερικοί από αυτούς ήταν δύσκολο να εντοπιστούν...απέφευγαν την αστυνομία... γι′ αυτό κάναμε αυτή τη μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια».

Μεταξύ των ατόμων που ασκήθηκαν διώξεις και ένας 22χρονος άνδρας, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να πνίξει την σύντροφό του κατά την διάρκεια ενός καβγά αλλά και ένας 51χρονος άνδρας που κατηγορείται πως παρενοχλούσε μια γυναικά, παρακολουθώντας συνεχώς και στενά κάθε της κίνηση ενώ έφτασε στο σημείο να τοποθετήσει συσκευή παρακολούθησης στο αυτοκίνητό της.

Η αστυνομία επίσης κατεσχεσε πυροβόλα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του, ενώ σε ένα άλλο ακίνητο, κατέσχεσε δύο στιλέτα, ένα δίκοπο μαχαίρι και μεταλλικά μπαστούνια.

Πηγή: BBC

Πήγαινε στην αρχική σελίδα