Γουατεμάλα: Το πέταγμα του χαρταετού, η άγνωστη παράδοση της «Ημέρας των Νεκρών»

Οι πολύχρωμοι αετοί οδηγούν τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων στον Παράδεισο.
AFP via Getty Images

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου, στο Σαντιάγο της Γουατεμάλας για να δουν τους τεράστιους χαρταετούς που υψώνονται κάθε χρόνο στον ουρανό της πόλης με αφορμή την Ημέρα των Νεκρών.

Πρόκειται για μια παράδοση πολλών ετών, που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι, οι αετοί συνδέουν τις ψυχές των νεκρών με τους ζωντανούς.

Η Ημέρα των Νεκρών τιμάται σε όλη την Λατινική Αμερική τις πρώτες δύο ημέρες του Νοεμβρίου, με διαφόρους τρόπους σε κάθε περιοχή.

Στο Μεξικό οι οικογένειες επισκέπτονται τα κοιμητήρια και βάζουν λουλούδια και κεριά στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ στήνουν βωμούς στα σπίτια τους για να υποδεχθούν τους νεκρούς. Γυναίκες και άνδρες βάφουν τα πρόσωπά τους λευκά και γύρω από τα μάτια σχηματίζουν έναν μαύρο κύκλο, απεικονίζοντας μια νεκροκεφαλή.

Στην Γουατεμάλα, στην πόλη του Σαντιάγο, όπου εξακολουθεί να τηρείται η παράδοση των Μάγια, οι ντόπιοι πετούν κάθε χρόνο την Ημέρα των Νεκρών πολύχρωμους αετούς καθώς πιστεύουν ότι αυτοί οδηγούν τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων στον Παράδεισο.

Η Όλγκα Μαρίνα Τουν Γιοκούτε, η οποία στέφθηκε βασίλισσα του φετινού φεστιβάλ χαρταετών του Σαντιάγο, δηλώνει υπερήφανη που μετέχει σε μια παράδοση που χρονολογείται από τα τέλη του 1800.

«Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας επικοινωνούν μαζί μας μέσω των αετών», είπε, έχοντας στο πλάι της άλλες δύο νεαρές γυναίκες που τιμήθηκαν στο φετινό φεστιβάλ χαρταετών της πόλης.

Όσο περνάει η μέρα στον ουρανό της πόλης δημιουργείται ένας «πίνακας από γιγάντιους στρογγυλούς χαρταετούς, με πολύχρωμα τοπικά σχέδια, αλλά και μικρούς αετούς που έχουν πετάξει πολλές οικογένειες για να τιμήσουν τους νεκρούς τους. Είναι κάτι το εκπληκτικό», δήλωσε μία Γαλλίδα τουρίστρια.

ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
AFP via Getty Images
AFP via Getty Images
AFP via Getty Images
AFP via Getty Images
AFP via Getty Images

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ