Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε χρόνο για την αντεπίθεση, αλλιώς θα έχουμε πολλές απώλειες

«Μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτά που έχουμε ήδη, μα θα χάσουμε πολύ κόσμο» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
via Associated Press

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του χρεάζεται περισσότερο χρόνο για να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της αναμένουν την παράδοση της υποσχεθείσας στρατιωτικής βοήθειας.

Η επίθεση αυτή θα μπορούσε να είναι αποφασιστικής σημασίας για τον πόλεμο, αλλάζοντας το μέτωπο που παραμένει αμετάβλητο εδώ και μήνες. Επίσης θα ήταν κρίσιμo τεστ για την Ουκρανία, που επιθυμεί να αποδείξει ότι τα όπλα και ο εξοπλισμός που έχει λάβει από τη Δύση μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη στο πεδίο μάχης.

Μιλώντας από το Κίεβο ο Ζελένσκι περιέγραψε μάχιμες ταξιαρχίες, κάποιες εκ των οποίων εκπαιδεύτηκαν από χώρες του ΝΑΤΟ, ως «έτοιμες», μα είπε πως ο στρατός ακόμα χρειαζόταν «κάποια πράγματα», μεταξύ των οποίων τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία κατέφθαναν.

«Με αυτά (που έχουμε ήδη) μπορούμε να προχωρήσουμε, και νομίζω να έχουμε επιτυχία» είπε σε συνέντευξη για δημόσια ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων και το BBC. «Μα θα χάναμε πολύ κόσμο. Νομίζω ότι αυτό είναι μη αποδεκτό. Οπότε πρέπει να περιμένουμε. Χρειαζόμαστε ακόμα λίγο περισσότερο χρόνο».

Το πού θα λάβει χώρα η ουκρανική προσπάθεια είναι μυστικό. Οι ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο, έχουν οχυρωθεί σε ένα μέτωπο 1.450 χλμ από το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ στη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα. Οι ουκρανικές αρχές προσπαθούν να μειώσουν τις προσδοκίες περί αποφασιστικής εξέλιξης, δημόσια και κατ’ιδίαν: Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι οι ηγέτες της χώρας «κατανοούν ότι πρέπει να σημειώσουν επιτυχία» μα η επίθεση δεν θα έπρεπε να εκλαμβάνεται ως «silver bullet» («ασημένια σφαίρα», σε ελεύθερη απόδοση «λύση δια μαγείας») σε έναν πόλεμο που έιναι τώρα στον 15ο μήνα του. Ωστόσο ο πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του πως οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να προελάσουν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας «παγωμένης σύγκρουσης», που είναι κάτι στο οποίο η Ρωσία «ποντάρει».

Για το Κίεβο ένα αποτέλεσμα το οποίο θα εκλαμβανόταν ως απογοητευτικό από τη Δύση θα σήμαινε μείωση της στρατιωτικής υποστήριξης και πίεση για διαπραγμάτευση με τη Ρωσία. «Ο καθένας έχει κάποια ιδέα» είπε ο Ζελένσκι. «Μα δεν μπορούν να πιέζουν την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη. Γιατί θα έπρεπε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να δώσει εδάφη στον Πούτιν;».

Στο μεταξύ, το Reuters μεταδίδει πως δυτικός αξιωματούχος είπε ότι η Βρετανία έχει προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους cruise μακράς εμβέλειας τύπου «Storm Shadow». Το CNN έκανε πρώτο τη σχετική αναφορά, επικαλούμενο Δυτικούς αξιωματούχους, λέγοτνας πως η Βρετανία είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την ουκρανική κυβέρνηση πως αυτοί οι πύραυλοι θα χρησιμοποιούνταν μόνο εντός Ουκρανίας και όχι εναντίον στόχων στο ρωσικό έδαφος.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Δημοφιλή