Ζητώ τη βοήθεια του κοινού

Ζητώ τη βοήθεια του κοινού, που την εκδηλώνει με τη προσέλευση ή αποχή από τις κάλπες κυρίως όμως με τη ψήφο του.
jayk7 via Getty Images

Στις πολιτικού ενδιαφέροντος δημοσκοπήσεις τίθενται διάφορα ερωτήματα, που πολλές φορές οι απαντήσεις σε αυτά είναι πιο σημαντικές από την απάντηση. Για παράδειγμα στο βασικό ερώτημα για την πρόθεση ψήφου σε περίπτωση που διεξάγονταν τώρα εκλογές θυμίζει πάρια la donna e mobile( φτερό στον άνεμο). Ωστόσο από τις υπόλοιπες απαντήσεις οι επαΐοντες δημοσκόποι μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για την τάση του εκλογικού σώματος σε βάθος χρόνου με στατιστικό όμως λάθος και την επιφύλαξη του απροόπτου συμβάντος.

Φυσικά υπάρχουν και οι πιο αξιόπιστες μυστικές δημοσκοπήσεις, που διενεργούνται σε τακτική βάση για λογαριασμό των μεγάλων πολιτικών κομμάτων βάση των οποίων αυτά προσαρμόζουν την τακτική τους και λαμβάνουν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις.

Σαφώς περισσότερο έγκυρη και με πολύ μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων είναι οι εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού πολιτικού κόμματος όχι μόνο ως τον αριθμό των κατά τεκμήριο οπαδών, που μπορεί να υποδηλώνει αυξητική τάση της πολιτικής επιρροής συγκεκριμένου πολιτικού κόμματος, αλλά κυρίως από πιο χώρο και σε πιο ποσοστό προέρχεται η αύξηση των ψηφοφόρων και με ποια κριτήρια επέλεξαν τον συγκεκριμένο ως αρχηγό τους, γεγονός που δείχνει την μελλοντική κατεύθυνση του κόμματος, αλλά και συγκριτικά με τους άλλους υποψηφίους και τους αρχηγούς συγγενών κομμάτων ως προς την καταλληλότητα.

Εξάλλου για πολλούς συμπολίτες μας οι με πολιτικό αποτύπωμα δημοσκοπήσεις ικανοποιούν τις ψυχολογικές τους ανάγκες σχετικά με την ανασφάλεια τους για την δυναμικότητα του κόμματος τους, τους δίνουν ελπίδες για ευοίωνες προοπτικές και κυρίως αποτελούν ένα ενδιαφέρον θέμα συζητήσεων στα καφενεία, ενώ για τους πολιτικούς αποτελούν εργαλείο όχι μόνο για την εκλογική τους τακτική, αλλά και για την ανταπόκριση του κοινού στα πολιτικά τους προγράμματα και εξαγγελίες, τα οποία έτσι μπορούν να τα προσαρμόζουν ανάλογα. Βέβαια πολλές φορές υποπίπτουν στην παγίδα του λαϊκισμού και πλειοδοσίας παροχών ιδίως σε προεκλογική περίοδο.

Επειδή όμως μετά το αποτελέσματα πολλών εκλογών αρκετές δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους πέραν του στατικού λάθους, ιδίως από απρόβλεπτα συμβάντα ή ξαφνικές καταστροφές, δεν πρέπει επαφιέμεθα μόνο στις προβλέψεις, αλλά πρέπει να αναμένομε τα αποτελέσματα της εκάστοτε κάλπης, που είναι τα μόνα, που μετράνε ουσιαστικά.

Κατά τη γνώμη μου πιο χρήσιμες είναι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης για άλλα ζωτικά ζητήματα που απασχολούν περισσότερο την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, η έλλειψη δημόσιας ασφάλειας, τα εθνικά θέματα, η υγεία, η δικαιοσύνη κλπ. Η σωστή αξιολόγηση των απαντήσεων στα σχετικά ερωτήματα θα βοηθούσε στην λήψη, με κοινή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, μέτρων και όχι για αντιπολιτευτική εκμετάλλευση με πρόσκαιρα πολιτικά κέρδη.

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι, ότι δημοσκοπικές έρευνες για τον βαθμό εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, χρόνια τώρα, και συγκεκριμένα για τη Δικαιοσύνη, είναι πολύ χαμηλός, αλλά οι αρμόδιοι, που είναι η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η ηγεσία των δικαστηρίων, οι δικαστικές ενώσεις δεν αντέδρασαν, ούτε έδειξαν εμφανώς με λήψη συντόνων και αποτελεσματικών μέτρων και όχι θεωρητικών διακηρύξεων, προσπάθεια να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Προσωπικά ούτε δημοσκόπος είμαι, ούτε μπορώ να επεξεργαστώ στοιχεία δημοσκοπήσεων, με αποτέλεσμα να διατηρώ εύλογες απορίες για κάποια ζητήματα, που υπερβαίνουν τις πνευματικές μου ικανότητες και για την διατύπωση και λύση αυτών ζητώ τη βοήθεια του κοινού, που την εκδηλώνει με τη προσέλευση ή αποχή από τις κάλπες κυρίως όμως με τη ψήφο του.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής

Αρεοπαγίτης ε.τ.

Δημοφιλή