Η Ύδρα αυτές τις μέρες δεν είναι απλώς ένα από τα πιο φωτογενή νησιά του Σαρωνικού. Είναι σκηνικό ταινίας. Από τη μία, τα βαριά οχήματα της παραγωγής προσπαθούν να περάσουν από στενά, πέτρινα καλντερίμια «στον πόντο». Και όπως λέει με χιούμορ κάτοικος του νησιού στη HuffPost, «βαζελίνη βάζουν στα πλαϊνά των φορτηγών για να γλιστράνε τσίμα-τσίμα στα στενά δρομάκια μας»
Από την άλλη, το νησί «γεμίζει» Μπραντ Πιτ, αφού κυκλοφορούν ταυτόχρονα περισσότεροι από ένας σωσίες, με τον Άρη Κοντό να γίνεται το πιο απρόσμενο (και απολαυστικό) cameo της ημέρας.
Όταν το πλατό έχει πέτρα, ανηφόρα και… αυλόπορτες
Όποιος έχει περπατήσει στην Ύδρα ξέρει πως εδώ η ομορφιά δεν χαρίζεται: κερδίζεται, βήμα-βήμα. Και αυτό ισχύει διπλά όταν μια πολυδάπανη παραγωγή αποφασίζει να «στήσει» γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους, σε ένα νησί με στενούς διαδρόμους, ψηλούς πέτρινους τοίχους και διαδρομές που φτιάχτηκαν για ανθρώπους, για γαϊδουράκια, πάντως όχι για φορτηγά. Έτσι κι αλλιώς τα τροχοφόρα απαγορεύονται στο νησίΑυτό ακριβώς κατέγραψε και η κάμερα: οχήματα που μεταφέρουν γεννήτριες, φωτιστικά και τεχνικό εξοπλισμό να κινούνται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, περνώντας ανάμεσα σε μάντρες και αυλόπορτες με συνεχείς ελιγμούς, ενώ μέλη της παραγωγής καθοδηγούν τους οδηγούς… εκατοστό-εκατοστό. Η διαδρομή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οδηγεί προς περιοχή κοντά στο κοιμητήριο, όπου φέρεται να έχει μισθωθεί μεγάλη ιδιωτική βίλα για επόμενα γυρίσματα.
Το αποτέλεσμα; Μια εικόνα που μοιάζει σχεδόν σουρεαλιστική: το «βαρύ» αποτύπωμα του Χόλιγουντ να προσπαθεί να χωρέσει σε ένα νησί που έχει μάθει να κινείται με άλλους ρυθμούς — πιο αργούς, πιο ανθρώπινους, πιο… υδραίικους.
«Κάνω μία βολτούλα»: Ο σωσίας που έκλεψε τη σκηνή χωρίς να πει τίποτα
Κι ενώ όλοι κοιτούν προς τα γυρίσματα και το παρασκήνιο, η Ύδρα κερδίζει ένα παράλληλο σενάριο, πιο ανάλαφρο, σχεδόν καρναβαλικό: στο νησί κυκλοφορούν τρεις σωσίες του Μπραντ Πιτ, ώστε ο σταρ να κινείται πιο άνετα και χαλαρά.
Ο Άρης Κοντός, ένας από τους Έλληνες σωσίες, εντοπίστηκε να απολαμβάνει τη βόλτα του και, όταν ρωτήθηκε για λεπτομέρειες, κράτησε «σιγή ιχθύος» λόγω ρητρών. Η μοναδική ατάκα που έδωσε, όμως, ήταν τόσο on brand που θα μπορούσε να είναι και ατάκα σεναρίου:
«Δεν μπορώ να πω… Είναι οι ρήτρες των συμβολαίων… απλά μία βολτούλα (κάνω)».
Με λίγα λόγια: στην Ύδρα αυτή τη στιγμή μπορεί να μη σου αποκαλύπτουν spoilers, αλλά σου χαρίζουν αυθεντική κινηματογραφική ατμόσφαιρα, ακόμη κι όταν δεν κρατά κανείς κάμερα.
Ο δήμαρχος το λέει καθαρά: «Η Ύδρα έχει φέτος την τιμητική της»
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Γεώργιος Κουκουδάκης περιγράφει ένα νησί που ζει «στιγμές» και τις απολαμβάνει, όχι μόνο λόγω Χόλιγουντ, αλλά και λόγω της αποκριάτικης ζωής που ήδη «τρέχει». Μάλιστα, καλεί όσους φτάσουν στο νησί το τριήμερο να περάσουν από την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου για να προμηθευτούν στολές, αν δεν έχουν μαζί τους.
Και κάπου εδώ δένει το τέλειο, υδραίικο αφήγημα: από τη μία η διεθνής παραγωγή, από την άλλη η παράδοση. Από τα καλντερίμια που ζορίζουν φορτηγά, μέχρι τα καλντερίμια που ετοιμάζονται να γεμίσουν μεταμφιέσεις. Η Ύδρα δεν αλλάζει χαρακτήρα, απλώς τον φωτίζει καλύτερα.
Το «αβαντάζ» της Ύδρας: Όταν το ίδιο το νησί γίνεται πρωταγωνιστής
Ναι, τα εξωτερικά γυρίσματα σε νησί είναι δύσκολα. Ναι, τα logistics είναι πονοκέφαλος. Αλλά εδώ είναι και η μαγεία: η Ύδρα δεν «υποκρίνεται» την κινηματογραφική. Είναι κινηματογραφική.
Και όσο το πλατό στήνεται πάνω στην πέτρα, τόσο το νησί κερδίζει το πιο δυνατό του όπλο: τη διεθνή εικόνα του, με φόντο όχι μόνο έναν σταρ, αλλά μια ολόκληρη ιστορία που γράφεται στα σοκάκια, μπροστά στα μάτια κατοίκων και επισκεπτών.