Καθησυχαστικός είναι ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σχετικά με την πορεία του ισχυρού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που «χτύπησε» χθες την Κρήτη καθώς όπως υποστηρίζει «δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ακολουθίας».
«Είναι τελείως μοναχικοί αυτοί οι σεισμοί. Δεν υπάρχουν δευτερογενείς διαρρήξεις και κομμάτια στο ρήγμα που εκκρεμούν και θα σπάσουν με τους μετασεισμούς. Αυτοί οι σεισμοί σπάνε ένα κομμάτι με τρόπο που δεν γνωρίζουμε ακόμη και γενικά δεν έχουν μετασεισμικές ακολουθίες. Είναι τελείως μεμονωμένοι» τόνισε ο κ Παπαζάχος.
Όπως διευκρίνησε, ο σεισμός αυτός δεν είναι όπως οι υπόλοιπες περιπτώσεις που περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη. «Αυτές γίνονται και πρακτικά ολοκληρώνεται. Έχουν μετασεισμική ακολουθία αλλά θα έχει μέχρι 4 – 4.5, οι οποίοι εκεί που είναι και στη θέση που είναι πρακτικά ούτε αισθητοί δεν γίνονται».
Επιπλέον ο κ. Παπαζάχος τόνισε, πως «οι σεισμοί σε μεγάλο βάθος είναι εντελώς διαφορετικοί από τους συμβατικούς επιφανειακούς σεισμούς, σαν αυτούς που συνήθως συναντάμε στις μετασεισμικές ακολουθίες όπου έχουμε θέματα με δύσκολες εξελίξεις, ισχυρούς μετασεισμούς κτλ.
«Δεν νομίζω οπότε ότι θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες ξανά η συγκεκριμένη ακολουθία, πέρα από καθαρά επιστημονικούς σκοπούς» υπογραμμίζει.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός πιο επιφανειακού σεισμού τόνισε πως Θα ήταν τελείως διαφορετικό. «Οι ζημιές στην Ελλάδα προέρχονται από σεισμούς που γίνονται σε απόσταση 10-15 χλμ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται έντονα αισθητοί σε κοντινή περιοχή, προκαλούν πιο σημαντικές βλάβες και μπορεί να ενεργοποιήσουν ένα τσουνάμι.
Η συγκεκριμένη περιοχή της λεκάνης της Κρήτης δεν έχει πολλούς επιφανειακούς σεισμούς, έχει σεισμούς βάθους. Υπάρχει μια ζώνη από πλήκτρα που ξεκινάει από τα 30 χιλιόμετρα κάτω από την Κρήτη και κάτω από την Νάξο που φτάνει στα 150 χιλιόμετρα.
Είναι η πλάκα η οποία σταδιακά βυθίζεται. Αυτοί είναι πολλοί ειδικοί σεισμοί έχουν δεν έχουν μετασεισμούς, αλλά τα κύματα γεννιούνται μέσα στην πλάκα και η πλάκα υπάρχει σε όλο το Νότιο Αιγαίο διαδίδονται σε όλο τον Νότιο Αιγαίο, οπότε έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Γίνονται αισθητοί σε τεράστιες αποστάσεις, μέχρι τη Μάλτα, την Σικελία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις ακτές της Βόρειας Αφρικής.
Επιπλέον έχουν το περίεργο χαρακτηριστικό, ενώ γίνονται όπου γίνονται, τα κύματα, πηγαίνουν πάντα προς την Κρήτη, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και τη νότια Πελοπόννησο.
Είναι μια πολύ ειδική κατηγορία σεισμών με αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υπάρχει μόνο στη Νότια Ελλάδα και μόνο στο Νότιο Αιγαίο. Άρα αν ήταν επιφανειακός, θα ήταν αρκετά διαφορετικά τα πράγματ Ίίσως να ήταν και λιγότερο αισθητός.