Σε μια εποχή που η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης έχει κατακόρυφα αυξηθεί και γνωρίζοντας ότι πρέπει να γίνουν σοβαρές προσπαθείς αυτό να μειωθεί, η χρήση μιας εναλλακτικής μορφής πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης μπορεί σίγουρα να αποδειχθεί χρήσιμη για το πιάτο μας. Μια τέτοια μορφή φυτικής πρωτεΐνης είναι και τα βρώσιμα φύκια.

Εκτός από πρωτεΐνη τα φύκια είναι πλούσια σε βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Τα βρώσιμα φύκια είναι σε αποξηραμένη μορφή αλλά και μερικά σε φρέσκια και πριν τα χρησιμοποιήσουμε τα βάζουμε σε νερό να μαλακώσουν για 10 λεπτά.

Advertisement
Advertisement

Η χρήση τους στη μαγειρική είναι εύκολη. Μπορούμε να τα προσθέσουμε σε διάφορες σαλάτες, να τα βάλουμε ως γέμιση σε ένα σάντουιτς, στην ιαπωνική κουζίνα σε σούσι ρολς, και να χρησιμοποιήσουμε τριμμένα αποξηραμένα φύκια σαν αλάτι για να νοστιμέψουμε μια σούπα.

Η σημερινή μας πρόταση είναι μια μακαρονάδα με πέστο από φύκια wakame.

Υλικά για 4 ατομα.

500 γρ. Σπαγγέτι Νο 6 Ήλις

Για το πέστο:

200 γρ  φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού

Advertisement

200 γρ. φύκια Wakame

100 γρ  κουκουνάρι

2  σκελίδες  σκόρδο

Advertisement

200 παρμεζάνα

αλάτι, πιπέρι

Βράζουμε τα σπαγγέτι al dente σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει συμφώνα με τις οδηγίες του παραγωγού.

Advertisement

Λίγο πριν σουρώνουμε τα μακαρόνια και κρατάμε 1/2 ποτήρι από το νερό του βρασμού τους.

Πλένουμε τα φυλλαράκια του βασιλικού και τα στεγνώνουμε σκουπίζοντάς τα καλά ταμποναριστά με μια πετσέτα κουζίνας.

Ενυδατώνουμε τα φύκια σε μια μπασίνα με νερό και αφού μαλακώσουν τα στεγνώνουμε  ταμποναριστά.

Advertisement

Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υλικά για το πέστο στο μούλτι  και τα αλέθουμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο πέστο βασιλικού-φυκιών.

Advertisement

Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε  και προσθέτουμε το πέστο  καθώς και την μισό ποτήρι  από το νερό του βρασμού τους.

Ανακατεύουμε  καλά τα ζυμαρικά και σερβίρουμε 

Καλή όρεξη!

Advertisement