Έχει συμβεί στους περισσότερους από εμάς: Mας έχουν προσκαλέσει σε μια γιορτινή συγκέντρωση και όταν ρωτάμε τι μπορούμε να φέρουμε, ο οικοδεσπότης λέει: «Ολα υπό έλεγχο, φέρτε τον εαυτό σας!»

Αν και μπορεί να μοιάζει ανακουφιστικό, θα πρέπει πραγματικά να εμφανιστούμε μα άδεια χέρια; «Δεν θα φέρω κάτι αν μου έχουν πει να μην το κάνω», λέει η Τζόντι ΡΡ Σμίθ,  της Mannersmith Etiquette Consulting. «[Αλλά] δεν μ′ αρέσει και να εμφανιστώ με άδεια χέρια». 

Advertisement
Advertisement

Ρωτήσαμε τη Σμιθ κι άλλους ειδικούς της σύγχρονης εθιμοτυπίας για το τι κάνουν όταν ο οικοδεσπότης τους λέει να μην φέρουν τίποτα, καθώς και συμβουλές για δώρα που οι οικοδεσπότες πραγματικά επιθυμούν να φέρουμε  — και τι να αποφύγουμε.

Τι θα λέγατε για ένα ποτό της αρεσκείας του οικοδεσπότη;  SolStock via Getty Images

Ιδού τι μας είπαν:

Ας μη φέρουμε κάτι που δημιουργεί περισσότερη δουλειά για τον οικοδεσπότη

«Ο σεβασμός στο αίτημα ενός οικοδεσπότη να μην φέρουμε τίποτα είναι ευγενικό, αλλά ένα μικρό δείγμα που δεν θα διαταράξει τα σχέδιά του μπορεί να είναι ακόμα μια ωραία χειρονομία», λέει ο Νικ Λάιτον, ειδικός σε θέματα εθιμοτυπίας και συμπαρουσιαστής του podcast «Σε μεγάλωσαν οι Λύκοι;»

Για παράδειγμα, ενώ ένα μπουκέτο λουλούδια είναι ένα συνηθισμένο δώρο προς τον οικοδεσπότη, οι ειδικοί σε θέματα εθιμοτυπίας συμβουλεύουν να μην εμφανιστούμε με λουλούδια που είναι τυλιγμένα.

«Αντί να χαιρετήσει τους καλεσμένους του και να ετοιμάσει το γεύμα, [ο οικοδεσπότης] πρέπει να σταματήσει, να βρει ένα βάζο, να κόψει τα λουλούδια [και να τα τακτοποιήσει]», λέει η Σμιθ. «Ας στείλουμε καλύτερα λουλούδια, είτε πριν [ή μετά την εκδήλωση] … ή εάν εμφανιστούμε με λουλούδια,  θα πρέπει να είναι έτοιμα προς τακτοποίηση».

Η άφιξη με ένα πιάτο για το γεύμα, αν δεν ζητηθεί ρητά, μπορεί επίσης να δημιουργήσει περισσότερη δουλειά για τον οικοδεσπότη. Ανάλογα με το τι θα φέρουμε, ο οικοδεσπότης μπορεί να χρειαστεί να ζεστάνει το πιάτο μας, να βρει μια πιατέλα σερβιρίσματος ή σκεύος για αυτό και να κάνει χώρο στο τραπέζι.

«Δεν πρόκειται να εμφανιστώ με μια κατσαρόλα με πράσινα φασόλια όταν μου είπαν να μην φέρω τίποτα γιατί μπορεί να φτιάχνουν ήδη τη δική τους κατσαρόλα με πράσινα φασόλια», προσθέτει η Σμιθ.

Advertisement

Επιπλέον, δεν ξέρουμε αν ο οικοδεσπότης έχει ετοιμάσει το γεύμα για να φιλοξενήσει επισκέπτες με ορισμένους διατροφικούς περιορισμούς ή αλλεργίες, συμπληρώνει. 

«Ο οικοδεσπότης έχει ήδη τακτοποιήσει το μενού και οτιδήποτε επιπλέον για φαγητό ή ποτό μπορεί απλώς να βάλει μια … βόμβα στα σχέδιά του», εξηγεί ο Λάιτον. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/anoia-to-apoleto-kleidi-yia-na-apomakrenoeme-ton-kindeno_gr_6761618be4b0675a669488c3

Advertisement

Ας αποφύγουμε να φέρουμε δώρα που ο οικοδεσπότης δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει

«Δεν θα ήθελα … [να φέρω] κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσει, ειδικά αν δεν είμαι σίγουρη για το γούστο τους», λέει η Σμιθ.

Για παράδειγμα, αν φέρουμε στον οικοδεσπότη μια τεράστια «πινακίδα» που να γράφει «Ζήσε, Αγάπα, Γέλα», κι έχει ήδη διακοσμήσει το σπίτι του, δεν θα θέλαμε να νιώσει υποχρεωμένος να το κρατήσει.

Καλό είναι επίσης να εξετάσουμε εάν ο οικοδεσπότης έχει αλλεργίες ή διατροφικούς περιορισμούς, προσθέτει η Σμιθ. Εάν ο οικοδεσπότης δεν πίνει αλκοόλ, καλό είναι να μην του φέρουμε ένα μπουκάλι κρασί. Εάν έχει δυσανεξία στη γλουτένη, καλό είναι να μην εμφανιστούμε με ένα καρβέλι από το σπιτικό ψωμί μας (εκτός και αν είναι χωρίς γλουτένη, εννοείται).

Advertisement

Να σκεφτούμε δώρα που είναι για τον οικοδεσπότη κι όχι για την εκδήλωση

Ενώ η αποστολή λουλουδιών εκ των προτέρων ή η άφιξη με λουλούδια σε ένα βάζο είναι μια προσκεκτική χειρονομία, οι ειδικοί μας λένε ότι είναι επίσης ωραίο να σκεφτόμαστε δώρα που είναι μόνο για τον οικοδεσπότη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά την εκδήλωση…

Μια άλλη ιδέα είναι να φτάσουμε με κάτι σαν ένα καλάθι με μάφινς που θα μπορούσε να φάει ο οικοδεσπότης το επόμενο πρωί, λέει η Νταϊάν Γκότσμαν, συγγραφέας του «Modern Etiquette for a Better Life» και ιδιοκτήτρια του The Protocol School of Texas. Ή ας φέρουμε ένα μπουκάλι κρασί που μπορούν να απολαύσουν αργότερα.

«Μην φέρουμε ένα παγωμένο μπουκάλι κρασί γιατί αυτό υποδηλώνει ότι επιθυμούμε να το σερβίρουν αντί να το φυλάξουν για αργότερα», προσθέτει.

Advertisement

Μερικά από τα δώρα που η Σμιθ προτείνει: Διακοσμητικές πετσέτες, χαρτοπετσέτες κοκτέιλ, κεριά από κερί μέλισσας, σαπούνια για τους επισκέπτες και λοσιόν.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/aetismos-poe-ofeilontai-ta-aexemena-pososta-ti-ischeei-yia-ta-emvolia_gr_67617450e4b017a6e9df7519

Ας φτάσουμε με ένα δώρο που δείχνει ότι γνωρίζουμε τα ενδιαφέροντα του οικοδεσπότη

«Κάθε οικοδεσπότης είναι διαφορετικός και είναι σημαντικό να κάνουμε ένα δώρο που δείχνει ότι έχουμε βάλει σκέψη σε αυτό», λέει η Γκότσμαν. «Ένα ωραίο μπουκάλι ελαιόλαδο για τον μάγειρα… ένα τοπικό μέλι και ένα όμορφο σετ σερβιρίσματος για τον οικοδεσπότη, [ή] ένα μπουκάλι ωραίο κρασί ή κουτί με γλυκά για κάποιον που γνωρίζουμε ότι αγαπά [αυτή] τη συγκεκριμένη μάρκα (είναι ωραίες προτάσεις)».

Στο παρελθόν, η Σμιθ έχει αγοράσει μια δωροκάρτα από κάπου που ξέρει ότι αρέσει στον οικοδεσπότη, όπως κι ένα μανικιούρ στο αγαπημένο του σαλόνι ομορφιάς. Αν ο οικοδεσπότης έχει κατοικίδιο ή παιδί, η Σμιθ θα σκεφτόταν να του φέρει ένα παιχνίδι για μάσημα για το σκυλάκι του, ή ένα δωράκι για το μικρό παιδί.

Advertisement