Eπιτέλους έρχεται η εποχή του χρόνου που απολαμβάνουμε το καρπούζι πρωί-μεσημέρι-βράδυ: Στο πιατάκι με μπόλικη φέτα, στη φρουτοσαλάτα ή και σκέτο με τη φλούδα το καρπούζι είναι το κορυφαίο έδεσμα του καλοκαιριού.
Ωστόσο, δεν είναι κρίμα πάνω που έχουμε διαλέξει το τέλειο καρπούζι να μας βγει ξινό; Και γιατί να γίνει αυτό; Γιατί το 99% των ανθρώπων δεν ξεπλένουμε το καρπούζι πριν το καταναλώσουμε. Και στη φλούδα του καρπουζιού, παρασιτούν ένα σωρό βακτήρια, αφού πρόκειται για ένα φρούτο που μαζεύεται από τα χωράφια και περνάει από ένα σωρό χέρια προτού καταλήξει στο πιάτο μας.
Τα μικρόβια είναι ναι μεν αναπόφευκτα. Όμως τα προϊόντα που αναπτύσσονται κοντά στο έδαφος όπως το καρπούζι, φέρουν μικροοργανισμούς πολύ πιο ύπουλους. Παθογόνα που θεωρούνται υπαίτια για ένα σύνολο από τροφιμογενείς ασθένειες, που σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρούνται ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.
Τι τρέχει δηλαδή με τα παθογόνα του καρπουζιού συγκεκριμένα;
Τα επιβλαβή παθογόνα στο συγκεκριμένο φρούτο προέρχονται από διάφορες πηγές μόλυνσης: Περιττώματα ζώων, απορροή νερού κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων και έκπλυση του εδάφους στα υπόγεια ύδατα. Για αυτό και την τελευταία δεκαετία, η σαλμονέλα, το E. coli και η λιστέρια είναι τα 3 πιο κοινά παθογόνα που συνδέονται με τροφιμογενείς ασθένειες και συναντώνται στα φρέσκα προϊόντα. Και έχουν εντοπισθεί και στην πατάτα και άλλα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο έδαφος.
Πώς θα παραμείνουμε ασφαλείς;
Η κατάποση οποιουδήποτε από αυτούς τους παθογόνους μικροοργανισμούς θα μπορούσε να βλάψει τον καθέναν από εμάς. Αλλά ορισμένες ομάδες του πληθυσμού όπως τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες, ενδέχεται να νοσήσουν πολύ σοβαρά και να οδηγηθούν ακόμα και στον θάνατο αν προσβληθούν.
Όμως να λείπει ο πανικός. Αφού ο κίνδυνος προσβολής από τροφιμογενείς ασθένειες, ειδικά από το πεπόνι και το καρπούζι, μειώνεται σημαντικά με το σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων πριν από την κοπή και την κατανάλωσή τους.
Πώς πλένουμε το καρπούζι και το πεπόνι
1. Πρώτα θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε πλύνει πολύ καλά τα χέρια μας προτού αγγίξουμε το πεπόνι ή το καρπούζι
2. Στη συνέχεια, γεμίζουμε ένα βαποριζατέρ με φυσικό αντιβακτηριακό διάλυμα από νερό και λευκό ξύδι ή μηλόξυδο σε αναλογία τέσσερα προς ένα, δηλαδή στα 100 ml νερό προσθέτουμε 25 ml ξύδι
3. Ψεκάζουμε ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια του πεπονιού ή του καρπουζιού
4. Τρίβουμε δυνατά το καρπούζι ή το πεπόνι με μια πεντακάθαρη βούρτσα που να την έχουμε ειδικά για αυτή τη δουλειά
5. Ξεπλένουμε καλά το πεπόνι και το στεγνώνουμε με μια καθαρή πετσέτα της κουζίνας
6. Βεβαιωνόμαστε ότι οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία τοποθετήσαμε το καρπούζι είχε αποστειρωθεί. Ειδικά αν σκοπεύετε να την κόψετε σε φέτες.
7. Απολαμβάνουμε την παρέα ή την οικογένεια.
(Με πληροφορίες από thetakeout).