Συνήθως σερβίρεται ως ορεκτικό με λαχανικά, πιτούλες και πατατάκια. Το χούμους είναι ένα φυτικό, ευέλικτο και κρεμώδες άλειμμα, που παρασκευάζεται από ρεβίθια, ταχίνι και λεμόνι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-tapeino-fayeto-poe-trone-ta-atoma-me-to-meyaletero-prosdokimo-zoes-ston-kosmo_gr_649ed45de4b028e64730821c

Advertisement
Advertisement

Αυτό το θρεπτικό ντιπάκι περιέχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, υγιεινά λιπαρά και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά και ταιριάζει υπέροχα στα σάντουιτς, τις σαλάτες μας και ένα σωρό υγιεινές και γρήγορες συνταγές.

Πέρα από υπέροχη πλούσια γεύση του, το χούμους επιφυλάσσει για τον οργανισμό μας και ένα σωρό οφέλη. Πάμε να τα ανακαλύψουμε;

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deo-ayapemenes-sos-apayoreemenes-yia-osoes-theloen-epipede-koilia_gr_652e82a8e4b00565b6217481

Οκτώ οφέλη του χούμους που ούτε είχαμε φανταστεί

Συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων και ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον το χούμους περιέχει φυτικές ίνες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι οποίες παράλληλα καθυστερούν και την κένωση του στομάχου. Αυτοί είναι δύο παράγοντες που μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μας κρατά ασφαλείς.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/askese-kai-diavetes-tepoe-1-ola-osa-prepei-na-ynorizoeme_gr_64342187e4b0859acb9535a5

Advertisement

Είναι ευεργετικό για το έντερο

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στο χούμους προέρχονται από τα ρεβίθια, τα οποία περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες, διαλυτές φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο. Όλα αυτά τα συστατικά συμβάλλουν στη διατήρηση του μικροβιώματος του εντέρου, ενώ προλαμβάνουν το IBS (το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου). 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/mia-xechasmene-epertrofe-poe-tha-eprepe-epiteloes-na-ektimesoeme-opos-tes-prepei_gr_6490632de4b06725aee814a7

Advertisement

Μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής

Το χούμους παρασκευάζεται συνήθως από ρεβίθια και ταχίνι, δηλαδή ένα άλειμμα από σουσάμι. Το σουσάμι είναι πλούσιο σε σησαμίνη, η οποία φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-tria-meyala-lathe-poe-kanoen-oi-yenaikes-yia-na-chasoen-lipos_gr_645cfa36e4b005be8ff1fc6f

Advertisement

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το χούμους είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Όταν συνδυάζεται με προϊόντα με χαμηλότερες θερμίδες, όπως τα λαχανικά, το αγαπημένο άλειμμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης. Έτσι, ίσως σταδιακά παρατηρήσουμε μείωση στο νούμερο της ζυγαριάς. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/dekapente-trofes-me-pole-liyes-e-schedon-katholoe-thermides_gr_64654b37e4b0005c6056dc8d

Advertisement

Κάνει καλό στην καρδιά

Advertisement

Το χούμους περιέχει φυτική πρωτεΐνη, συνήθως χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή σε διαλυτές ίνες, οι οποίες περιορίζουν τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Επιπλέον, το χούμους παρασκευάζεται με βάση το ελαιόλαδο, μια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που βοηθά στην αύξηση της HDL δηλαδή της καλής χοληστερόλης, που συνδέεται με μια εύρωστη και δυνατή καρδιά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/oi-soeper-eeeryetikes-alla-kai-oi-pio-epivlaveis-trofes-yia-ten-eyeia-tes-kardias-mas_gr_63ea7f89e4b0255caaed51ee

Βελτιώνει τη συνολική ποιότητα της διατροφής μας

Advertisement

Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνoυμε 1,5 φλιτζάνι όσπρια την εβδομάδα. Η επιλογή του χούμους για την αντικατάσταση τροφών με λιγότερα θρεπτικά συστατικά μπορεί να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα της διατροφής μας. Μάλιστα, οι ερευνητές εντόπισαν θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ρεβιθιών ή χούμους και των αυξημένων επιπέδων διαιτητικών ινών, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου σε σύγκριση με όσους δεν τρώνε αυτά τα τρόφιμα.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή σιδήρου

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων, τη σύνθεση ορμονών και τη νευρολογική ανάπτυξη. Σε μια κουταλιά χούμους, τα ρεβίθια, το ταχίνι και ο χυμός λεμονιού ενώνονται σε έναν αρμονικό και εύγευστο συνδυασμό πλούσιο σε σίδηρο, που συμβάλλει στη διεξαγωγή διαφόρων διεργασιών του οργανισμού.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/tria-ena-chtepeta-semadia-oti-o-metavolismos-mas-doeleeei-roloi_gr_6501a989e4b04b2d928840fa

Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει 114 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου και 158 mg μαγνησίου. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι απαραίτητα για την προστασία και την οικοδόμηση γερών οστών.

To ταχίνι στο χούμους περιέχει επίσης ασβέστιο, ψευδάργυρο, χαλκό, φώσφορο και σελήνιο, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/okto-chreses-semvoeles-yia-yera-osta-ef-oroe-zoes_gr_601c6a66c5b66c385ef7ea8c

 Σνακ και γεύματα με βάση το χούμους

1. Απλώνουμε μια στρώση χούμους σε ψωμί, πίτα, τορτίγια ή κράκερ ολικής άλεσης και προσθέτουμε τα αγαπημένα μας λαχανικά και μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, όπως το γιαούρτι ή λίγο τυρί κότατζ, για ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/teri-kotatz-epta-sen-ena-apithana-ofele-toe-yia-ton-oryanismo-mas_gr_649da4c1e4b028e6472f5b9e

 2. Προσθέτουμε μια κουταλιά χούμους ως ντρέσινγκ στη σαλάτα μας για μια έξτρα δόση πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

3. Βουτάμε στο χούμους ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά για την πιο υγειινή και απολαυστική βραδιά κινηματογράφου.

4. Φτιάχνουμε ένα σούπερ μπολ με χούμους, ψάρι ή κοτόπουλο στη σχάρα, κινόα ή καστανό ρύζι, αγγούρι, ντομάτα και φρέσκα μυρωδικά.

(Με πληροφορίες από health).