Θα μπορούσαμε να πούμε ότι για πολλούς από εμάς αυτό ακριβώς είναι και το νόημα των εορτών. Οι συναθροίσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τα νόστιμα Χριστουγεννιάτικα φαγητά και γλυκά και φυσικά τα πολλά μα πολλά δώρα…
Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μια πραγματικότητα που ισχύει για όλους, και ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς μας όταν είμαστε καλεσμένοι σε τραπέζι, (που μάλιστα μπορεί εύκολα να χαλάσει την γιορτινή μας διάθεση) είναι η επιλογή δώρου για τους οικοδεσπότες που μας κάνουν το τραπέζι.
Η αλήθεια είναι πώς δεν έχουμε μάθει να πηγαίνουμε με άδεια χέρια σε ένα σπίτι και ειδικά την περίοδο των γιορτών, όμως το να διαλέξουμε ένα μοναδικό και συνάμα οικονομικό δώρο για τα 5 διαφορετικά τράπεζια που έχουμε να πάμε, είναι σίγουρα μια Χριστουγεννιάτικη πρόκληση.
Έτσι καταλήγουμε πάντοτε στις κλασσικές επιλογές, όπως ενα ωραίο μπουκάλι κρασί , μια γιορτινή ανθοδέσμη ή ακόμα και κάποιο γούρι για το νέο έτος. Κανείς δεν είπε πώς αυτές οι «all time classic» επιλογές δεν θα ευχαριστήσουν τους φίλους μας, για όσους όμως θέλουμε φέτος να προσφέρουμε ένα ξεχωριστό δώρο, έχουμε την τέλεια γλυκιά ιδέα. Το πεντανόστιμο ιταλικό πανετόνε!
Γιατί το πανετόνε είναι το ιδανικό γιορτινό δώρο
Όπως αναφέρεται και σε άρθρο του Real Simple, το πανετόνε ξεχωρίζει ως μια επιλογή που συνδυάζει παράδοση, γιορτινή διάθεση και μοίρασμα. Τα βρώσιμα δώρα που μπαίνουν στο κέντρο του τραπεζιού έχουν μεγαλύτερη συναισθηματική αξία από τα τυπικά, αναμενόμενα δώρα.
Γιατί το πανετόνε λειτουργεί τόσο καλά ως δώρο
Σύμφωνα με το άρθρο του Real Simple το πανετόνε είναι ένα γλυκό που:
μοιράζεται εύκολα με όλους τους καλεσμένους
ταιριάζει τόσο σε επιδόρπιο όσο και σε πρωινό ή brunch
διατηρείται για αρκετές ημέρες
συνδέεται άμεσα με τη ζεστασιά και την αφθονία των γιορτών
Η αφράτη υφή του, τα αποξηραμένα φρούτα και τα αρώματα εσπεριδοειδών το καθιστούν ένα γλυκό που σπάνια μένει ανέγγιχτο στο τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά ανοίγεται επιτόπου και καταναλώνεται… χωρίς καν μαχαίρι.
Επιπλέον στο εμπόριο πλέον υπάρχουν άπειρες γεύσεις πέραν της κλασσικής που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να γευτούμε το κάτι ακόμα πιο ξεχωριστό. Από κομματάκια σοκολάτας μέχρι ξηρούς καρπούς και διαφορετικές πραλίνες, που θα εντυπωσιάσουν ακόμα και τους πιο δύσκολους «κριτές».
Η ιστορία του πανετόνε: από το Μιλάνο στα γιορτινά τραπέζια όλου του κόσμου
Το πανετόνε είναι παραδοσιακό ιταλικό γλυκό με καταγωγή από το Μιλάνο, με ιστορία που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα. Η λέξη πιθανότατα προέρχεται από τη μιλανέζικη φράση pan del ton, δηλαδή «ψωμί της πολυτέλειας». Άλλη εκδοχή συνδέει το όνομά του με έναν αρτοποιό ονόματι Τόνι, ο οποίος δημιούργησε αυτό το πλούσιο γλυκό ψωμί για μια γιορτή.
Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές που συγκεντρώνονται στο Wikipedia, τον 20ό αιώνα το πανετόνε πήρε τη σημερινή, ψηλή και φουσκωτή μορφή του και άρχισε να παράγεται μαζικά, εξελισσόμενο σε σύμβολο των Χριστουγέννων όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και διεθνώς.
Πώς σερβίρουμε το πανετόνε
Μπορούμε να το απολαύσουμε: σκέτο, για να αναδειχθεί η υφή και το άρωμά του
κομμένο σε φέτες, με καφέ ,τσάι ή γάλα, με μασκαρπόνε, μέλι ή ελαφριά κρέμα και αν περισσέψει (σπάνιο, αλλά συμβαίνει), μετατρέπεται εύκολα σε γαλλικό τοστ ή βάση για bread pudding την επόμενη μέρα.
Για τους πιο τολμηρούς: μια εύκολη συνταγή πανετόνε στο σπίτι
Για όσους θέλουμε να δοκιμάσουμε να το φτιάξουμε μόνοι μας και να προσφέρουμε στους φίλους μας ένα χειροποίητο δώρο γέματο αγάπη, υπάρχει μια απλοποιημένη και αξιόπιστη συνταγή από το BBC Good Food, κατάλληλη ακόμα και για μας που απλώς κάνουμε γιορτινούς πειραμαστισμούς.
Βασικά υλικά
δυνατό αλεύρι
ξηρή μαγιά
αυγά
ζάχαρη
γάλα
βούτυρο
αποξηραμένα φρούτα και ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή
Εν συντομία η διαδικασία
Ζυμώνουμε, αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, πλάθουμε, ξαναφουσκώνει και ψήνουμε μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα και αφράτο εσωτερικό. Η εκδοχή αυτή δεν απαιτεί πολυήμερη ωρίμανση, αλλά διατηρεί τον γιορτινό χαρακτήρα του γλυκού.
Γιατί αξίζει να το καθιερώσουμε ως δώρο
Το πανετόνε δεν είναι απλώς ένα γλυκό. Είναι μια χειρονομία φιλοξενίας, ένα δώρο που ανοίγεται, μοιράζεται και δημιουργεί στιγμές. Και τελικά, αυτό δεν είναι που θέλουμε από ένα γιορτινό δώρο;
Με πληροφορίες από realsimple.com, wikipedia και bbcgoodfood.com