Το μπρόκολο φημίζεται για τα πολλαπλά οφέλη του για την υγεία μας: Από τις αντικαρκινικές του ιδιότητες έως τα άφθονα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-kaletera-kai-ta-cheirotera-fayeta-yia-ten-kardia-mas_gr_630cbd86e4b0dc23bbea6571&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Advertisement
Advertisement

 Το σταυρανθές λαχανικό είναι επίσης γεμάτο σπάνια θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, C, K, το φυλλικό οξύ, οι φυτικές ίνες και το κάλιο, τα οποία χρειάζεται το σώμα μας προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/lachanika-me-proteine-poia-echoen-perissotere_gr_6032cc3ac5b66da5dba2543b

Ωστόσο, τo συγκεκριμένο λαχανικό διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Επομένως, εάν έχουμε διαβήτη ή προδιάθεση για τη συγκεκριμένη πάθηση, ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε γιατί το μπρόκολο είναι για εμάς η κορυφαία επιλογή.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/epta-lachanika-yemata-proteine-poe-vazoen-kato-to-kreas_gr_64511e10e4b0bc1dad7976ee

Τα οφέλη του μπρόκολου στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες

Ως μη αμυλούχο λαχανικό, το μπρόκολο είναι μια από τις κορυφαίες προσθήκες για ισορροπημένα γεύματα και σνακ. Γιατί; Γιατί περιέχει λιγότερα από 6 γραμμάρια υδατανθράκων και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα (δηλαδή ανά φλιτζάνι).

Advertisement

Ο συνδυασμός της χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και της αφθονίας σε φυτικές ίνες επιβραδύνει την πέψη και ως εκ τούτου, έχει πολύ ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας τυχόν επικίνδυνες μεταβολές.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/deo-trofes-ekplexe-ploesies-se-edatanthrakes-poe-mas-voethoen-na-chasoeme-kila_gr_649c472de4b0ea75fd3b16cb

Επιπλέον, η κατανάλωση μπρόκολου και άλλων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες προάγει τo αίσθημα κορεσμού και μας αποτρέπει από την κατανάλωση υπερπεξεργασμένων αλμυρών και γλυκών σνακ.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/eper-epexeryasmena-snak-terastio-risko-yia-eykafalika-kardiaka-epeisodia_gr_64eda8efe4b0fcbba8996495

Αυτός είναι και ο λόγος που συνίσταται στα άτομα με διαβήτη ή με προδιάθεση, στο μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα να γεμίζουν το μισό πιάτο τους με μη αμυλούχα λαχανικά. Ένα από αυτά είναι και το μπρόκολο.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/exi-soeper-snak-ploesia-se-fetikes-ines-poe-mas-kratoen-chortatoes-ole-mera_gr_63c038e6e4b0cbfd55f0aeaa

Advertisement

Περιέχει σουλφοραφάνη

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το μπρόκολο συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ιδίως όταν καταναλώνεται τακτικά. Κι αυτό γιατί είναι πλούσιο σε σουλφοραφάνη, μια ένωση που περιέχει θείο και υπάρχει στα περισσότερα σταυρανθή λαχανικά.

Η σουλφοραφάνη διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία και είναι υπεύθυνο για ορισμένες από τις καρδιακές επιπλοκές του διαβήτη.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/echoeme-epifaneiako-e-patholoyiko-aychos-pos-na-ta-antimetopisoeme_gr_64511ce8e4b062de079ae7bc

Advertisement

Μας κρατά ενυδατωμένους

Η κατανάλωση μπρόκολου είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ώστε άτομα με αυξημένα ζάχαρο να παραμένουν ενυδατωμένα. Η αφυδάτωση προκαλεί υψηλότερη συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα, επιφέροντας παράλληλα την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης.

Κι όταν το σάκχαρό μας αυξάνεται, κινδυνεύουμε και να αφυδατωθούμε, καθώς το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μας κάνει να ουρούμε περισσότερο.

Advertisement

Ευτυχώς το μπρόκολο αποτελείται κατά 90% από νερό. Επομένως, η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών όπως το μπρόκολο θα μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε τα χαμένα υγρά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/pente-lachanika-me-te-meyaletere-periektikoteta-se-nero_gr_647f8ba3e4b0faa552bdedd7

Είναι προσιτό

To φρέσκο μπρόκολο είναι αρκετά οικονομικό, το βρίσκουμε στις λαϊκές αγορές και στη μαναβική του σούπερ μάρκετ και διατηρείται στο ψυγείο από τρεις έως πέντε ημέρες. Επίσης, ακόμα κι αν το καταψύξουμε, αν το κάνουμε αμέσως, διατηρεί όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλά του. 

https://www.huffingtonpost.gr/entry/rezi-telika-voetha-sto-adenatisma-e-prokeitai-yia-allon-ena-metho_gr_654ba7d1e4b0e3ecaf8bd595

Είναι ευέλικτο

Το μπρόκολο, μπορούμε να το μαγειρέψουμε με ένα σωρό τρόπους. Ωμό, στον ατμό, σοταρισμένο, μέσα σε σούπες, σε μαγειρευτά, σε σαλάτες, σε μακαρονάδες και σε πολλά ακόμη πεντανόστιμα πιάτα. Ιδίως όμως όταν το ψήνουμε, αναδεικνύεται όλη του η γλυκύτητα.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/antheyieina-ntresinyk-poe-den-prepei-se-kamia-periptose-na-sempleronoen-tis-salates-mas_gr_63b71f68e4b0d6f0b9f9671c&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Στο πρωινό, μπορούμε να ψιλοκόψουμε το μπρόκολο σε μικρά κομμάτια και να το χρησιμοποιήσουμε στην ομελέτα μας. Για μεσημεριανό μπορούμε να το ενσωματώσουμε σε ένα σούπερ μπολ με σολομό και καστανό ρύζι.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/diasemoi-sef-apokaleptoen-ta-meyala-mestika-tes-teleias-yallikes-omeletas_gr_62bae5dee4b094be76a8388b&key=03a58c747ae3b2d45118fb7210af1bad

Αν ψάχνουμε για ένα θρεπτικό και χορταστικό σνακ, συνδυάζουμε το αγαπημένο μας μπρόκολο ωμό σε μπουκετάκια με ένα ντιπ από γιαούρτι, αποξηραμένα βότανα όπως το σχοινόπρασο, ο άνηθος και ο μαϊντανός και λίγο σκόρδο ή κρεμμύδι.

Δύο πράγματα στα οποία θα πρέπει να δώσουμε προσοχή 

Εάν δεν τρώμε μπρόκολο τακτικά, μπορεί στην αρχή να μας προκαλέσει αέρια και φούσκωμα. Για ευκολότερη πέψη, τις πρώτες εβδομάδες συνίσταται να μαγειρεύουμε το μπρόκολο και να προσθέσουμε το ωμό μπρόκολο στη διατροφή μας σιγά-σιγά.

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, μια βιταμίνη που προάγει την πήξη του αίματος στο σώμα. Εάν στην παρούσα φάση παίρνουμε ένα αραιωτικό αίματος, όπως η βαρφαρίνη, η βιταμίνη Κ μπορεί να επηρεάσει την επίδραση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Επομένως, αναφορικά με την ποσότητα μπρόκολου που επιτρέπεται να καταναλώσουμε, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. 

(Με πληροφορίες από eatingwell).