Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι απαραίτητη για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ομοσπονδιακά δεδομένα στις ΗΠΑ, μόλις το 65% των ενηλίκων έκανε οδοντιατρικό έλεγχο ή καθαρισμό μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η τακτική επίσκεψη είναι καθοριστική για την αποφυγή επιπλοκών. Η δρ Kemia Zeinali, ιδρύτρια της Dreamhouse Dental στην Καλιφόρνια, εξηγεί: «Οι τακτικοί έλεγχοι βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων που, αν μείνουν χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά ή να σχετίζονται με ασθένειες όπως ο διαβήτης».

Advertisement
Advertisement

Οι οδοντίατροι επίσης ελέγχουν για ενδείξεις καρκίνου του στόματος σε άτομα με ύποπτα συμπτώματα, όπως αναφέρει η δρ. Prabha Krishnan, πρώην πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ένωσης της Πολιτείας Νέας Υόρκης και επικεφαλής περιοδοντολογίας στο Flushing Hospital Medical Center. «Η καλή στοματική υγεία είναι η πύλη για καλή συνολική υγεία», προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Η καλή στοματική υγεία είναι η πύλη για καλή συνολική υγεία»

δρ. Prabha Krishnan, πρώην πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ένωσης της Πολιτείας Νέας Υόρκης

Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο;

Παλιότερα, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστούσε επίσκεψη κάθε έξι μήνες. Σήμερα, όμως, η σύσταση είναι πιο εξατομικευμένη: η συχνότητα των εξετάσεων και των καθαρισμών πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου, με βάση την ηλικία, τη γενική υγεία και πιθανά οδοντιατρικά προβλήματα.

Η δρ Natasha M. Flake, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ενδοδοντολόγων, αναφέρει: «Κάποιοι μπορεί να χρειάζονται έλεγχο κάθε έξι μήνες, ενώ άλλοι με αυξημένο κίνδυνο ίσως χρειάζονται πιο συχνές επισκέψεις».

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι ενήλικες επωφελούνται από τουλάχιστον δύο επισκέψεις τον χρόνο, ώστε να προλαμβάνονται προβλήματα όπως η τερηδόνα ή η ουλίτιδα.

Όπως λέει η Flake: «Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνετε στον οδοντίατρο είναι… να τον επισκεφθείτε». Ο οδοντίατρος μπορεί να σας δώσει μια προσωπική σύσταση, ανάλογα με την κατάσταση της στοματικής σας υγείας και τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου.

Advertisement

https://www.huffingtonpost.gr/entry/e-soste-posoteta-odontokremas-yia-kathe-voertsisma_gr_61eeb0f8e4b03c2b084d13b1

Ποιοι χρειάζονται πιο συχνές επισκέψεις;

Οι ηλικιωμένοι συχνά ωφελούνται από πιο τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, καθώς ο κίνδυνος για ουλίτιδα αυξάνεται με την ηλικία. «Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως οι αλλαγές στη στοματική υγεία, η μειωμένη παραγωγή σάλιου και η ύπαρξη χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης ή η καρδιοπάθεια», εξηγεί η δρ. Zeinali.

Επιπλέον, πολλοί ηλικιωμένοι έχουν σφραγίσματα, γέφυρες ή οδοντοστοιχίες που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Αν δεν καθαρίζονται σωστά, αυξάνεται ο κίνδυνος για προβλήματα στα ούλα. «Οι τακτικές επισκέψεις επιτρέπουν στον οδοντίατρο να παρακολουθεί την υγεία των ούλων, να κάνει επαγγελματικό καθαρισμό και να προτείνει τις κατάλληλες θεραπείες», λέει.

Advertisement

Αν έχετε ιστορικό με ουλίτιδα ή σημαντική οδοντιατρική εργασία, ο οδοντίατρός σας ίσως προτείνει επισκέψεις κάθε τρεις έως έξι μήνες, αντί για το καθιερωμένο εξάμηνο διάστημα, προσθέτει η δρ Zeinali.

«Η πρόληψη είναι το κλειδί στην οδοντιατρική», τονίζει η Flake. «Είναι πολύ καλύτερο να προλάβουμε ένα πρόβλημα, παρά να το αντιμετωπίσουμε όταν πια έχει εμφανιστεί»

Άλλες ευάλωτες ομάδες είναι άτομα με ιστορικό παχυσαρκίας, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καπνίσματος ή εκείνοι που έχουν παραμελήσει την στοματική τους υγεία για μεγάλο διάστημα. «Για όσους έχουν αμελήσει τον οδοντίατρο για χρόνια, δύο επισκέψεις ετησίως πιθανόν να μην αρκούν», σημειώνει.

Advertisement

Όσοι έχουν περιοδοντική νόσο συνήθως χρειάζονται περισσότερες από δύο επισκέψεις τον χρόνο. «Ο οδοντίατρος ή περιοδοντολόγος μπορεί να προτείνει συχνότητα ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και την πρόοδο του ελέγχου της», λέει η δρ Flake.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ola-yia-ten-kakosmia-toe-stomatos_gr_600df8a2c5b6a0d83a1c715a

Τι ισχύει για όσους έχουν οδοντοστοιχίες;

Ένα συχνό λάθος, σύμφωνα με τη δρ. Flake, είναι η πεποίθηση ότι όσοι έχουν πλήρεις οδοντοστοιχίες δεν χρειάζεται να επισκέπτονται οδοντίατρο. Ακόμη και χωρίς φυσικά δόντια, είναι σημαντικό να γίνεται έλεγχος των μαλακών ιστών (ούλων), της κροταφογναθικής άρθρωσης (γνάθος), καθώς και αξιολόγηση της κατάστασης των οδοντοστοιχιών.

Advertisement

«Η πρόληψη είναι το κλειδί στην οδοντιατρική», τονίζει η Flake. «Είναι πολύ καλύτερο να προλάβουμε ένα πρόβλημα, παρά να το αντιμετωπίσουμε όταν πια έχει εμφανιστεί».

Advertisement

Πηγή: Time