Δεν γνωρίζω αν οι υπουργοί που βγάζουν διατάξεις και νόμους ζουν σε αυτή την χώρα, έχουν επίγνωση της ύλης που διαχειρίζονται ή εάν απλά καμαρώνουν που είναι υπουργοί και εκεί τελειώσαμε.
Δεν το μετανιώνω που είμαι οξύς στον πρόλογο μου, γιατί μου φαίνεται αδιανόητο αυτό που σωστά θέλει να κάνει κυβέρνηση. αλλά σε μία παντελώς λανθασμένη βάση και σε ένα απόλυτα χαοτικό περιβάλλον.
Αναφέρομαι στην απόφαση να έχουν περάσει από επιθεώρηση και πιστοποίηση ασφαλείας όλα τα ασανσέρ της χώρας είτε σε κτίρια ιδιωτών είτε σε κτίρια Δημοσίου. Και μάλιστα με νέα παράταση η καταληκτική ημερομηνία της οποίας ορίστηκε για 30 Ιουνίου. Προφανώς κατά λάθος 30 Ιουνίου 2025, γιατί έτσι όπως τα περιγράφει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, ούτε το 2030 δεν θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.
Μιλώντας με βίντεο σύνδεση στην HuffPost εξηγεί τα εξής πολύ απλά, που προφανώς δεν είναι κατανοητά στο αρμόδιο υπουργείο.
Δεν υπάρχει βάση δεδομένων που να είναι καταγεγραμμένοι όλοι οι ανελκυστήρες της Επικράτειας. Για να ακριβολογούμε, υπάρχει βάση που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, αλλά την καμαρώνουμε σαν μπιμπελό επάνω στο τραπεζάκι.
2. Τα ασανσέρ είναι «υποχρεωτικά» για κτήρια πάνω από δύο ορόφους και για κτίρια με υπόγειους ορόφους που πρέπει να είναι προσβάσιμοι σε ΑμεΑ. Εννοείται ότι αυτό δεν ισχύει για παμπάλαια κτίρια που θυμάμαι ως φοιτητής, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη.
3. Επειδή δεν έχουμε τον πλήρη αριθμό ή κατά προσέγγιση, των ανελκυστήρων σε όλα τα κτίρια της πατρίδας μας, ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας ότι σίγουρα είναι εκατοντάδες χιλιάδες.
4. Για αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες ασανσέρ, σύμφωνα με τον κύριο Παραδιά, τα διαθέσιμα Γραφεία που αριθμούν για να κάνουν επιθεώρηση και πιστοποίηση, είναι 17 όλα όλα.
Άρα με αυτά τα δεδομένα, ας βγάλει το κομπιουτεράκι του ο αρμόδιος υπουργός για να μας πει εάν μέσα σε 40 μέρες από σήμερα, προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία που επιβάλλει το δικό του όρντινο, αλλά ακόμα και αν αρκεί η παράταση που ζητά η ΠΟΜΙΔΑ για τέλος του χρόνου. Μάλλον μοιάζει για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Επιπλέον, όπως θα ακούσετε στην συνέντευξη, έχουμε και το μέγιστο ζήτημα της παλαιότητας κτιρίων του 60, 70, 80, με ανελκυστήρες άλλης τεχνολογίας και που ενδεχομένως να χρειάζονται ακόμα και αντικατάσταση. Τεράστια δαπάνη, η οποία είναι εξίσου καυτή, ακόμα κι αν χρειαστεί μόνο η ενδεδειγμένη αντικατάσταση εξαρτημάτων και όχι ολόκληρου του συστήματος.
Οπότε εδώ προκύπτει το τι θα συμβεί στις γενικές συνελεύσεις των πολυκατοικιών, όπου οι ιδιοκτήτες, επιεικώς, θα «επαναστατήσουν». Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο το τσουνάμι από άρνηση πληρωμών, όταν μάλιστα υπάρχουν και οικογένειες με δάνεια ή που δε βγάζουν το μήνα με τον όποιον μισθό παίρνει ο ένας ή ο δεύτερος εργαζόμενος. Εξού και η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να υπάρξει επιδότηση, το ύψος της οποίας θα εξαρτάται από τον χρόνο παλαιότητας του κτιρίου, άρα και του ασανσέρ. Επιδότηση αντίστοιχη με αυτή που δίνει το κράτος για ενεργειακά συστήματα, για αλλαγές ηλεκτρικών συσκευών, για μόνωση κτιρίων κλπ.
Θα μου πείτε ότι στο αρμόδιο υπουργείο υπάρχει και ένας υφυπουργός ο οποίος ανακάλυψε το πώς μπορεί τούνελ του μετρό που χαράκτηκε λάθος, να γίνει γκαράζ των τρένων.
Επειδή είναι τόσο ευρηματικός, ας του ανατεθεί να λύσει το γόρδιο δεσμό με το χάος στους ανελκυστήρες. Εμείς, πάντως, για να τον διευκολύνουμε, στο τέλος της συνομιλίας μου με τον Στράτο Παραδιά, κάναμε μια πρόταση με όσο χιούμορ μπορούμε να έχουμε.
ΥΓ: Αν το υπουργείο αμφισβητεί τους αριθμούς και τα χρονικά περιθώρια που αναγράφω, καλό θα είναι να απαντήσει στην ΠΟΜΙΔΑ. Και να μου κοινοποιηθεί η σχετική επιστολή. Τους ευχαριστώ.