ΧΑΓΗ – ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΑΤΟ
Υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζεται από την Τουρκία, με αφορμή τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι» απέναντι στα μεταναστευτικά ρεύματα από τη Λιβύη προς την Κρήτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη σύντομη συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Ερντογάν αλλά περισσότερο στη συμφωνία της Συμμαχίας για αύξηση 5% στις αμυντικές δαπάνες σημειώνοντας πως μπορεί να γίνει μια αναπτυξιακή ευκαρία για την Ελλάδα.
AdvertisementAdvertisementΣχετικά με την απόφαση της Συμμαχίας για αύξηση των αμυντικών δαπανών, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη. Όπως ανέφερε, αποφασίστηκε συνολικά από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ η αύξηση των δαπανών στο 5% του ΑΕΠ έως το 2035. Η Ελλάδα είναι ήδη ανάμεσα στις πέντε χώρες που υπερβαίνουν το σχετικό όριο και υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στην αμυντική βιομηχανία, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και τα 28 δισ. ευρώ. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα θωρακίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.
«Η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής, θωρακισμένη, και να εκπέμπει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ»
Σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες για το αν η αύξηση των αμυντικών δαπανών επηρεάζει τον οικονομικό προγραμματισμό της χώρας, ο Πρωθυπουργός απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ο στόχος του 5% διαρθρώνεται σε δύο σκέλη: το 3,5% αφορά «σκληρές» αμυντικές δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο 1,5% μπορεί να αφορά πολιτική προστασία, κρίσιμες υποδομές και μετακινήσεις. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα πετύχει αυτόν τον στόχο, καθώς το κοινό ανακοινωθέν δεσμεύει όλες τις χώρες και όλοι πρέπει να συμβάλουν στο μέτρο που τους αναλογεί.
«Κάποτε μας κουνούσαν το δάκτυλο»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι, κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, ενώ άλλες χώρες κατέβαζαν τις δαπάνες τους στο 1%. «Πολλοί τότε μας κουνούσαν το δάχτυλο», είπε, «όμως εμείς κάναμε το χρέος μας — όχι μόνο απέναντι στο ΝΑΤΟ, αλλά και απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής, θωρακισμένη, και να εκπέμπει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ. Και αυτό το κάνουμε πράξη, ενισχύοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις μας καθημερινά».
Ευκαρία για ανάπτυξη
Τέλος, αναφερόμενος στην εθνική αμυντική βιομηχανία, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δαπανήσει απλώς χρήματα στο εξωτερικό, αλλά να δημιουργηθεί ένα νέο οικοσύστημα στην Ελλάδα, με τεχνολογία, καινοτομία, τεχνητή νοημοσύνη και συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων. Σκοπός, είπε, είναι το οικοσύστημα αυτό να αποκτήσει εξαγωγικό χαρακτήρα και να έχει αναπτυξιακό αποτύπωμα για τη χώρα, πέρα από τη γεωπολιτική του σημασία.
Αγνωστο πότε θα γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας – Τουρκίας
Αναφερόμενος στη σύντομη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι είχε μια συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, όπως άλλωστε συμβαίνει σε τέτοιες διεθνείς συναντήσεις. Όπως δήλωσε, τέθηκαν τα ζητήματα που έπρεπε να τεθούν και βρισκόμαστε σε αναμονή για τον καθορισμό ημερομηνίας του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν ετεροπροσδιορίζεται και παραμένει παράγοντας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι γίνεται συχνά ένα λάθος, να περιορίζεται η συζήτηση σε τέτοιες Συνόδους μόνο στα ελληνοτουρκικά.
AdvertisementΥπάρχουν και άλλα θέματα εκτός από την Τουρκία
Η ευρύτερη περιοχή, είπε, αντιμετωπίζει σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις. Έθεσε στη Σύνοδο το ζήτημα του Ιράν, τονίζοντας ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά αυτό οφείλει να διασφαλιστεί μέσω της διπλωματίας. Αναφέρθηκε επίσης στη Συρία και χαρακτήρισε την πρόσφατη επίθεση στη Δαμασκό αποτρόπαιη, τονίζοντας ότι η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή δεν έχει τερματιστεί.
Θα κάνουμε τη ζωή των διακινητών δύσκολη – Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο
Σχετικά με τη Λιβύη και τις μεταναστευτικές ροές προς την Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως η Ελλάδα θα θέσει το θέμα στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Για τη χώρα μας, όπως είπε, το ζήτημα έχει δύο πτυχές. Πρώτον, αφορά το απαράδεκτο, παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Ελλάδα θα ζητήσει να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ρητή αναφορά, αυτούσια όπως το 2019, ότι δεν αναγνωρίζεται και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Δεύτερον, αφορά τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη. Όπως δήλωσε, είχε συνάντηση με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το θέμα έχει ήδη συμπεριληφθεί στην ατζέντα της ΕΕ. Τόνισε πως η Ελλάδα επιθυμεί συνεργασία με τις λιβυκές αρχές για να μηδενιστούν οι ροές, αλλά ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα ώστε να κάνει τη ζωή των διακινητών δύσκολη.
«Γι’ αυτόν τον λόγο», είπε, «στέλνουμε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, για να στείλουμε μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και ότι ο λύκος δεν μπορεί να χαίρεται στην αναμπουμπούλα. Στόχος είναι να μην αποπλέει κανένα σκάφος — και αν αποπλεύσει, να επιστρέψει πίσω».
Advertisement
Μητσοτάκης: Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από την Τουρκία – Θα κάνουμε τη ζωή των διακινητών δύσκολη
Τι είπε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ για το τουρκολυβικό μνημόνιο, και την αύξηση των αμυντικών δαπανών
