Στάση πληρωμών από την αγορά - Οι 5 αιτίες που εξαφάνισαν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων

Στάση πληρωμών από την αγορά - Οι 5 αιτίες που εξαφάνισαν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
EUROKINISSI

Στην μέγγενη της έλλειψης ρευστότητας κινδυνεύει να συνθλιβεί η αγορά, καθώς η πιστωτική ασφυξία του Ελληνικού Δημοσίου “πληγώνει” την πραγματική οικονομία και απειλεί τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων.

Η παρατεταμένη αβεβαιότητα στην αγορά κρατά τουλάχιστον 5 μήνες, καθώς τα πρώτα σημάδια εμφανίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν όλα έδειχναν ότι η τότε κυβέρνηση σχεδίαζε να επισπεύσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κίνηση που «μύριζε» πρόωρες εθνικές εκλογές.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς εδώ και 5 μήνες η κίνηση στα καταστήματα μειώνεται διαρκώς, ενώ αντίστοιχα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν με τρόμο την κάλυψη των καθημερινών αναγκών.

Οι αιτίες πλέον είναι γνωστές σε όλους, αλλά όσο η διαπραγμάτευση με τους δανειστές βρίσκεται σε εξέλιξη και η κάνουλα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από άλλες πηγές παραμένει κλειστή, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Τραπεζικός δανεισμός: Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η κατάσταση είναι χειρότερη και από τις αντίστοιχες δύσκολες περιόδους το 2011 ή το 2012. Όπως εξηγούν «τότε η στάση των εταίρων και της ΕΚΤ ήταν τελείως διαφορετική, καθώς μπορεί και τότε η οικονομία να ήταν «στην κόψη του ξυραφιού» αλλά η ροή χρήματος ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε να προκληθεί ασφυξία».

Αντίθετα σήμερα η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αδυνατούν να ικανοποιήσουν και το πιο μικρό αίτημα χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα είναι οι επενδύσεις να έχουν παγώσει, καθώς οι επιχειρήσεις κρατούν στο συρτάρι ότι ρευστό τους έχει απομείνει «για τις δύσκολες ώρες».

Η παρατεταμένη ασφυξία βέβαια δεν αφορά μόνο τις χορηγήσεις νέων δανείων αλλά και τις υπάρχουσες πιστωτικές γραμμές οι οποίες τείνουν να περιοριστούν, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές υποχρεώσεις τους.

Επιστροφές φόρων: Χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν στην ουρά το Δημόσιο να τους επιστρέψει φόρους. Αυτή τη στιγμή κάθε δικαιούχος περιμένει τουλάχιστον 90 ημέρες για να τους επιστραφεί το ΦΠΑ.

Μόνο μέσα σε μια εβδομάδα στις εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ προστέθηκαν ακόμα 4,7 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τον τελικό λογαριασμό στα 561 εκατ. Ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες στερούνται σημαντικά ποσά, την ώρα που εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης δεν υπάρχει.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου: Στον πάγο έχει βάλει το Δημόσιο και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, οι οποίες ξεπερνούν τα 3,1δις ευρώ. Πλέον θεωρείται δεδομένο ότι οι οφειλές αυτές θα «φουσκώσουν» ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης του Δημοσίου.

Πτώση τζίρου: Στο μόνο «ζεστό» χρήμα που θα μπορούσαν να ελπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η αγοραστική κίνηση. Και αυτή όμως τους τελευταίους μήνες πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, εξαιτίας των πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων που επικρατούν.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει ντόμινο. Οι επιχειρήσεις καθυστερούν τις πληρωμές σε προμηθευτές και εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μην ξοδεύουν στην αγορά και ο τζίρος των επιχειρήσεων να μειώνεται διαρκώς.

Τέλος η πίστωση: Ως επιστέγασμα των μεγάλων προβλημάτων είναι ότι η καχυποψία των προμηθευτών τους έχει οδηγήσει να ζητούν πληρωμή σε μετρητά και γενναία προκαταβολή. Αποτέλεσμα είναι οι επιχειρηματίες εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας να εξαντλούν και τις τελευταίες οικονομίες τους, για να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, την ώρα όμως που οι ίδιοι γεμίζουν τα μπλοκάκια τους από χρέη και πληρωμές «έναντι».

Δημοφιλή