Γαλλία: Απαγόρευσαν την είσοδο μουσουλμάνας μαθήτριας σε σχολείο επειδή φορούσε μακριά φούστα

Γαλλία: Απαγόρευσαν την είσοδο μουσουλμάνας μαθήτριας σε σχολείο επειδή φορούσε μακριά φούστα
A veiled Muslim school girl stands with fellow students at the end of the day outside a school in Bangalore, India, Tuesday, June 18, 2013. (AP Photo/Aijaz Rahi)
A veiled Muslim school girl stands with fellow students at the end of the day outside a school in Bangalore, India, Tuesday, June 18, 2013. (AP Photo/Aijaz Rahi)
ASSOCIATED PRESS

15χρονη μουσουλμάνα μαθήτρια αποβλήθηκε δύο φορές από το σχολείο της, επειδή φορούσε μακριά μαύρη φούστα, γεγονός που έχει προκαλέσει κατακραυγή στη Γαλλία.

Στη μαθήτρια απαγορεύτηκε η είσοδος στην τάξη νωρίτερα τον ίδιο μήνα από το διευθυντή, ο οποίος φέρεται να θεώρησε τη μακριά φούστα σήμα κατατεθέν του θρησκεύματός της, κάτι που έχει απαγορευτεί στα σχολεία της Γαλλίας με αυστηρούς νόμους περί εκκοσμίκευσης.

«Το κορίτσι δεν είχε αποκλειστεί από την τάξη, της ζητήθηκε να επανέλθει με ένα ουδέτερο ντύσιμο και φαίνεται ότι ο πατέρας της δεν ήθελε η μαθήτρια να έρθει πίσω στο σχολείο», δήλωσε ο Patrice Dutot, τοπικός υπεύθυνος της εκπαίδευσης, στο γαλλικό πρακτορείο, AFP την Τρίτη.

Παραδέχτηκε ότι η μαθήτρια αφαιρεί πάντα το φερετζέ της πριν εισέλθει στο σχολείο, όπως προβλέπεται από τον ειδικό νόμο στη βόρειο-ανατολική πόλη της Charleville-Mezieres.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το νόμο του 2004 που διέπει εκκοσμίκευση στα σχολεία, ο φερετζές, το Εβραϊκό kippa ή μεγάλοι χριστιανικοί σταυροί απαγορεύονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά «διακριτικά θρησκευτικά σύμβολα» επιτρέπονται.

Η μαθήτρια, που προσδιορίζεται ως Sarah από την τοπική καθημερινή εφημερίδα L'Ardennais, ανέφερε ότι η φούστα της δεν ήταν «τίποτα το ιδιαίτερο, είναι πολύ απλή, δεν υπάρχει τίποτα εμφανές. Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θρησκευτικό σύμβολο».

Η ιστορία της αναρτήθηκε στο Twitter στη Γαλλία με το hashtag #JePorteMaJupeCommeJeVeux που σημαίνει «φοράω τη φούστα μου όπως θέλω».

«Αν είναι φορεμένη από «λευκό», είναι hippy chic, αν είναι μουσουλμάνος, γίνεται εμφανές» ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά Tweets σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη 15χρονη.

Από την άλλη πλευρά το περιφερειακό γραφείο εκπαίδευσης άφησε να εννοηθεί σε μια δήλωση ότι μία μουσουλμάνα φορώντας απλώς μία μακριά φούστα, θα μπορούσε να είναι μέρος μιας συντονισμένης «προβοκάτσιας».

«Όταν πρόκειται για συντονισμένες ενέργειες διαμαρτυρίας από μαθητές, οι οποίες ακολουθούν άλλα πιο ορατά περιστατικά που συνδέονται, για παράδειγμα, με το να φορούν το φερετζέ, το κοσμικό πλαίσιο για την εκπαίδευση πρέπει να είναι σταθερό και εγγυημένο» ανέφερε.

Σύμφωνα με το site για την Ισλαμοφοβία CCIF, περίπου 130 μαθητές είχαν αποβληθεί από την τάξη το περασμένο έτος επειδή φορούσαν ρούχα τα οποία είχαν θεωρηθεί ότι παρέπεμπαν στη θρησκεία.

(Με Πληροφορίες από Theguardian )

Δημοφιλή