«Contested Cities Athens 2017». Ένα επιστημονικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα που συνδέει τις σύγχρονες πόλεις με το αρχαίο δράμα

«Contested Cities Athens 2017»: Συνδέοντας τις σύγχρονες πόλεις με το αρχαίο δράμα

Τι συνδέει το Αρχαίο Δράμα με τον Αστικό Χώρο; Το καινοτόμο επιστημονικό και καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Contested Cities Athens 2017», που επιχειρεί έναν συναρπαστικό διάλογο ανάμεσα στο Αρχαίο Δράμα και τις κριτικές σπουδές Αστικού Χώρου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια σειρά από δράσεις (εικαστική έκθεση, θεατρική παράσταση, φόρουμ, σεμινάριο και εργαστήρια), που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πράξης «Καθιέρωση και Προβολή Διεθνών Θεσμών Σύγχρονου Πολιτισμού στην Αττική», «Αρχαίο Δράμα: διεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές προσεγγίσεις» και οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τι αφορά όμως το πρόγραμμα «Contested Cities», που εντάσσεται στο ομώνυμο διεθνές δίκτυο; «Θέλαμε να παντρέψουμε επιστημονικά αντικείμενα και τέχνες», ανέφερε η Αγγελική Πούλου (Διαμόρφωση Περιεχομένου Δράσεων, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ίδρυμα, εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία «θέτει στο επίκεντρο έννοιες, όπως πόλεις, δημόσιος χώρος, πολίτης, οι τρόποι του να ζεις, οι οποίες υπάρχουν και στο αρχαίο δράμα, αλλά και πιο σύγχρονα διακυβεύματα, που αφορούν τις σύγχρονες πόλεις». Μεταξύ αυτών ο εξευγενισμός, «σε αργκό η ‘κυριλοποίηση' περιοχών οι οποίες ήταν γειτονιές με τους δικούς τους ρυθμούς και πώς πήγε να τους επιβληθεί ένας άλλος τρόπος και ένα άλλο life style. Επίσης η έννοια του εκτοπισμού, των μετακινήσεων πληθυσμών, όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το προσφυγικό, αλλά και στο εσωτερικό των πόλεων και των γειτονιών», εξήγησε η ίδια.

«Ετεροτοπίες», 2017. Έργο του Ανδρέα Μαράτου που συμμετέχει στην έκθεση «Πόλις - ροές - εντάσεις - Ώσμωση».

Οι δράσεις αυτές, που παντρεύουν «επιστημονικά αντικείμενα και τέχνες μεταξύ τους», είναι οι εξής:

Η έκθεση «Πόλις - ροές - εντάσεις - Ώσμωση» (14-30/9) αποτελείται από έργα ζωγραφικής, φωτογραφία, video art και εγκαταστάσεις 30 δημιουργών που προσεγγίζουν και αναδεικνύουν στιγμές, παραμυθίες, σχέσεις και ωσμώσεις μεταξύ πληθυσμών, πολιτισμών, πολιτείας και πολίτη, ομάδων και ατόμων, ανθρώπου και φύσης στη σύγχρονη πόλη. Το αρχαίο δράμα αποτελεί το αρχετυπικό υπόβαθρο της έκθεσης, αλλά όχι το θέμα της.

Η θεατρική παραγωγή «d_i_s_p_l_a_c_e_d» (28-30/9) αφορά μια σπονδυλωτή παράσταση με αποσπάσματα από την αρχαία ελληνική τραγωδία με αφηγήσεις προσωπικών ιστοριών που συλλέχθηκαν ειδικά γι' αυτή, σε δραματουργία του Γιώργου Ροδοσθένους, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Leeds, σκηνοθεσία των Ισπανών καλλιτεχνών Maria Escobar και Juanfra Rodriguez Hernandez και με τη συμμετοχή Ελλήνων ηθοποιών κι ενός Ισπανού περφόρμερ.

Το διήμερο διεθνές Φόρουμ (23-24/9) επιχειρεί να εγκαινιάσει και να συστηματοποιήσει τους βασικούς άξονες του διαλόγου ανάμεσα στο Αρχαίο Δράμα και τις σπουδές Αστικού Χώρου, θέτοντας στο επίκεντρο έννοιες οικείες και στα δυο αντικείμενα. Ακαδημαϊκοί, ερευνητές και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναπτύσσουν κριτικές προσεγγίσεις στη διατομή του προβληματισμού για την πόλη, τον χώρο, την κουλτούρα. Το Φόρουμ, που απευθύνεται τόσο στο ευρύ όσο και στο ειδικό κοινό, εντάσσεται στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017.

Στο σεμινάριο των τριών ενοτήτων οι εισηγητές ανοίγουν διάλογο για τους «εισβολείς» και τα κοινά στην πόλη, αναζητώντας εναλλακτικές και διεξόδους πέρα από τη νεοφιλελεύθερη αστικοποίηση. Σε κάθε ενότητα - συνεδρία ερευνητές των σπουδών Αστικού Χώρου από την Ισπανία και τη Βρετανία δίνουν διάλεξη, ενώ ακολουθεί παρουσίαση εκ μέρους θεωρητικού του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με αναφορές στη φιλοσοφία και την κοινωνιολογία, καθώς και στην παραστασιογραφία και τη δραματουργική ανάλυση.

Τέλος, τρία καλλιτεχνικά εργαστήρια, που σχετίζονται θεματικά και λειτουργικά με το σεμινάριο, επιχειρούν να ενεργοποιήσουν στην πράξη τις θεωρητικές συζητήσεις για τον εκτοπισμό, τον εξευγενισμό και την έννοια των κοινών, μέσω παρεμβάσεων που αναπτύσσονται στον δημόσιο χώρο της Αθηνάς και συλλογής πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού από τους συμμετέχοντες.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης οι Όλγα Γρατσανίτη (Συντονισμός Υλοποίησης Δράσεων, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), Michael Janoschka (επικεφαλής του διεθνούς δικτύου Contested Cities), Γιώργος Ροδοσθένους (καθηγητής παραστατικών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Leeds, σκηνοθέτης), Left Hand Rotation (Καλλιτεχνική κολεκτίβα Ισπανία/Πορτογαλία), Μaria Escobar (Σκηνοθέτης και performer), Ανδρέας Μαράτος (Ζωγράφος, Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Δημοφιλή