Το μέλλον της Ευρώπης δεν περνάει από την οδό του μίσους

Το μακελειό στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών, που άφησε πίσω του 50 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, η επίθεση στο Όκλαντ με νεκρό ένα 16χρονο κορίτσι και εσχάτως η στυγερή δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών Jo Cox, έρχονται να προστεθούν στο παζλ μίας σειράς εγκληματικών ενεργειών, που υποκινούνται από ένα και μοναδικό συναίσθημα: το μίσος για το διαφορετικό. Αναρωτιέμαι, είναι όντως ανίκητο το μικρόβιο της μισαλλοδοξίας, που κατατρώει την ανθρώπινη ψυχή στο πέρασμα των αιώνων, και εξουδετερώνει βαθμιαία την ανθρώπινη λογική;
JUSTIN TALLIS via Getty Images

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, με τις τραγικές της αποχρώσεις στο μοτίβο του μίσους, μας θυμίζει τη δύναμη του προαιώνιου αυτού εχθρού της ανθρωπότητας, που γεμίζει τις ψυχές μας με δηλητήριο και δρα πάντα απρόκλητα και ύπουλα.

Το μακελειό στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών, που άφησε πίσω του 50 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, η επίθεση στο Όκλαντ με νεκρό ένα 16χρονο κορίτσι και εσχάτως η στυγερή δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών Jo Cox, έρχονται να προστεθούν στο παζλ μίας σειράς εγκληματικών ενεργειών, που υποκινούνται από ένα και μοναδικό συναίσθημα: το μίσος για το διαφορετικό.

Αναρωτιέμαι, είναι όντως ανίκητο το μικρόβιο της μισαλλοδοξίας, που κατατρώει την ανθρώπινη ψυχή στο πέρασμα των αιώνων, και εξουδετερώνει βαθμιαία την ανθρώπινη λογική;

Όποια και αν είναι η απάντηση, χρέος δικό μας είναι να παλέψουμε με τα κατάλληλα μέσα, για να το αποδυναμώσουμε σε όλες του τις μορφές. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι στην πολιτική διαθέτουμε ισχυρά όπλα, δημοκρατικά και καθολικά: τον πολιτικό διάλογο, το στεντόρειο δημόσιο λόγο, τη νομοθετική πρωτοβουλία, την κοινοβουλευτική συμμετοχή.

Η παγκόσμια κοινωνικοοικονομική κρίση των τελευταίων ετών, όπως συμπληρώθηκε με τις ανεξέλεγκτες πλέον μετακινήσεις πληθυσμών, επαναπροσδιόρισε τις προτεραιότητες όλων μας, αλλάζοντας τα μέχρι πρότινος δεδομένα. Ο φόβος για τα νέα αχαρτογράφητα νερά, προς τα οποία κινούμαστε, έδωσε ώθηση σε ακραίες φωνές που καλλιεργούν τη ρητορική του μίσους.

Με την επωδό μίας δήθεν καθοδηγούμενης πολιτιστικής και θρησκευτικής αλλοίωσης των λαών, νεοφασιστικά μορφώματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπεραμύνονται θέσεων κατά της πολυπολιτισμικότητας, εξυμνούν τον αντισημιτισμό και την ομοφοβική βία, συνδέουν τη μετανάστευση με το έγκλημα και αναπτύσσουν ισχυρή προπαγάνδα κατά της διαφορετικότητας.

Σε παράλληλο χρόνο εξαπλώνεται διεθνώς μία νέα μορφή τρομοκρατίας, που πυροδοτείται από τη θρησκευτική μισαλλοδοξία και εξαντλείται σε μία ακραιφνώς βίαιη και ισοπεδωτική λογική αφανισμού κάθε διαφορετικής πίστης ή επιλογής.

Η ενισχυμένη - κατά τα φαινόμενα - απήχηση αυτών των ακραίων ιδεολογιών αποτελεί αναμφίβολα σημείο των χαλεπών καιρών που βιώνουμε. Έρχεται, όμως, αντιμέτωπη με το ισχυρό και ανθεκτικό πλέγμα των παραδοσιακών αξιών του δυτικού πολιτισμού, που υπηρετούμε με προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η απόλυτη προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως υπαγορεύεται από τη μακρά κοινή συνταγματική παράδοση των κρατών της Ε.Ε., δεν θα δώσει την ευκαιρία σε τέτοιες φωνές να επαναδιαπραγματευτούν το μέλλον της Ευρώπης και τον ανθρωπιστικό της προσανατολισμό.

Το μέλλον της Ευρώπης δεν περνάει από την οδό του μίσους.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ευρώπη της ειρήνης, της ευημερίας και της αγάπης για τον άνθρωπο.

Δημοφιλή