ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/11/2014 10:37 EET | Updated 20/11/2014 10:37 EET

Λιγότερα τα παιδιά των φαναριών στη Θεσσαλονίκη

Eurokinissi
Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi

Τα παιδιά των φαναριών με καταγωγή από τη Ρουμανία έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία της ομάδας ΑΡΣΙΣ.

Όχι όμως επειδή το φαινόμενο έχει εκλείψει. Ο αριθμός των παιδιών που εξαναγκάζονται σε επαιτεία στη Θεσσαλονίκη παραμένει σταθερός με ελαφρά μείωση σε σχέση με πέρυσι.

«Τα παιδιά από τη Ρουμανία έχουν μειωθεί πάρα πολύ, καθώς προωθούνται πλέον σε μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες "αγορές, όπως η Αθήνα ή σε μεγάλες πόλεις της Ιταλίας και της Γαλλίας», δήλωσε η Βαλμπόνα Χυστούνα, υπεύθυνη του του Κέντρου Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.

1 στα 5 παιδιά επαίτες είναι από την Ελλάδα

«Ολόκληρο το 2013, είχαμε εντοπίσει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, συνολικά 427 παιδιά,γεγονός που δείχνει ότι ο αριθμός τους φέτος θα παραμείνει σταθερός και ίσως διαπιστωθεί και μια μικρή μείωση», δήλωσε Η Βαλμπόνα Χυστούνα

Αναφερόμενη σε στοιχεία από την ΑΡΣΙΣ, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2014, διευκρίνισε ότι εντοπίστηκαν συνολικά 234 παιδιά να ζητιανεύουν, εκ των οποίων, τα 96 είναι από Αλβανία, τα 81 από Βουλγαρία, τα 51 από Ελλάδα και 6 από Ρουμανία.

Η κ. Χυστούνα σημείωσε ότι στην ομάδα "streetwork" της ΑΡΣΙΣ εργάζονται πλέον 4 άτομα και έχει ενισχυθεί και με εθελοντές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των παιδιών που εγγράφονται σε σχολεία.

(Η ΑΡΣΙΣ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που από το 1992 αναπτύσσει δράσεις για την υποστήριξη των νέων και την προάσπιση των νεανικών δικαιωμάτων, στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις).