ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2014 15:28 EET | Updated 21/11/2014 15:36 EET

Για πολιτική ανυπακοή διώκεται ο πρόεδρος της Καταλανονίας μετά το δημοψήφισμα

ASSOCIATED PRESS
EDS NOTE : SPANISH LAW REQUIRES THAT THE FACES OF MINORS ARE MASKED IN PUBLICATIONS WITHIN SPAIN. Pro-independence demonstrators of Catalonia and Basque Country raise their regional flags as they gather on a square to support an informal independence poll to celebrate Catalonia, in Pamplona northern Spain, Sunday, Nov. 9, 2014. The pro-independence regional government of Catalonia stages a symbolic poll on secession in a show of determination and defiance after the Constitutional Court suspended its plans to hold an official independence referendum following a legal challenge by the Spanish government. (AP Photo/Alvaro Barrientos)

Με διώξεις περί “πολιτικής ανυπακοής” απαντά η ισπανική Δικαιοσύνη στον πρόεδρο της Καταλονίας Αρτουρ Μας ο οποίος αψήφισε την απαγόρευση και προχώρησε στην διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της επαρχίας. Το 80% των πολιτών τάχθηκε υπέρ και τώρα η κίνηση αυτή της Δικαιοσύνης εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο αναβρασμό.

Η εισαγγελία είχε ανακοινώσει από την Τετάρτη ότι επρόκειτο να κινήσει διαδικασίες σε βάρος των τριών πολιτικών ενώ ο Μας είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι η απόφαση της εισαγγελίας να του ασκηθούν διώξεις δεν είναι «μόνο περίεργη, αλλά και απογοητευτική».

Οι διώξεις σε βάρος του Μας αφορούν τόσο το αδίκημα της “πολιτικής ανυπακοής” όσο όμως και αυτά της “απιστίας, της κατάχρησης εξουσίας αλλά και της υπεξαίρεσης δημοσίων πόρων”. Οι ίδιες διώξεις ασκήθηκαν και σε βάρος της αντιπροέδρου της καταλανικής κυβέρνησης, Ζουάνα Ορτέγα αλλά και της περιφερειακής συμβούλου για την Παιδεία, Ιρένε Ριγάου.

Σε περίπτωση καταδίκης για τα δύο πρώτα αδικήματα ενδέχεται να απαγορευθεί στους πολιτικούς να ασκούν τα καθήκοντά τους. Σε ό,τι αφορά δε την “υπεξαίρεση δημόσιων πόρων” οι προβλεπόμενες ποινές είναι μεταξύ τριών και έξι ετών φυλάκισης ενώ η σύμβουλος Παιδεία κατηγορείται πρωτίστως για τη διάθεση δημόσιων σχολείων ως εκλογικά κέντρα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Με πηγές από ΑΠΕ-ΜΠΕ