Δούρου: Δεν θα πράξουμε τίποτα μονομερώς, εκτός αν μας ωθήσουν

Δούρου: Δεν θα πράξουμε τίποτα μονομερώς, εκτός αν μας ωθήσουν
Sooc

Το πρόβλημα του χρέους πρέπει να επιλυθεί κατά τρόπο πολιτικό, δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στη L'Humanite Dimanche.

Όπως ανέφερε, θα πρέπει να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για την επίλυση του προβλήματος αυτού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό ήταν που έγινε το 1953 στο Λονδίνο για τη Γερμανία και το χρέος της, αυτό πρέπει να γίνει και σήμερα για τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Σκοπός είναι η μερική διαγραφή χρέους, σε συνδυασμό με ένα μορατόριουμ αναφορικά με την αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους, καθώς και μία ρήτρα η οποία θα σχετίζει την αποπληρωμή του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη. Δεν θα πράξουμε τίποτε μονομερώς, εκτός αν μας ωθήσουν σε κάτι τέτοιο».

Σημειώνεται ότι σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στο πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζεται ότι η Τρόικα πρέπει να σταματήσει να ασκεί πιέσεις, καθώς σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διάλυσης της Ευρωζώνης. «Αυτό θα ήταν καταστροφικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη» επισημαίνεται σχετικά.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε η περιφερειάρχης στο γαλλικό περιοδικό, με κεντρικό μήνυμα «Αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη», αναφέρθηκε στην αλλαγή προτεραιοτήτων της νέας Περιφερειακής αρχής, που αποτυπώθηκε αρχικά στον προϋπολογισμό για ενισχύσεις κατά της λιτότητας και της στήριξης των απόρων, ο οποίος «αυξήθηκε περισσότερο από 600%, ήτοι από 1,9 σε 13 εκατομμύρια ευρώ» με στόχο να καταστεί δυνατή η στέγαση οικογενειών, η παροχή ύδρευσης και ηλεκτροδότησης σε οικογένειες που τα έχουν πλέον αποστερηθεί, κ.λπ.

Ερωτώμενη για την αυξανόμενη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι οι πολίτες προσδοκούν «ριζική αλλαγή έναντι των αυτοκτονικών πολιτικών λιτότητας που επιβάλλουν οι πιστωτές και εφαρμόζουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις από την έναρξη της κρίσης» επισημαίνοντας ότι «Είναι πλέον σαφές προς όλους ότι, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, όταν επιτέλους αυτές διεξαχθούν, η χώρα θα πάρει την τύχη της στα χέρια της, αλλάζοντας πολιτική πορεία».

Η κα Δούρου αναφέρθηκε και στο κίνημα Podemos της Ισπανίας, λέγοντας ότι το κίνημα αυτό «δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα της ένδειας και της οργής των πολιτών κατά αυτών των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες τους έχουν επιβληθεί». Επισήμανε ότι κινήματα και πολίτες στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία αλλά και στη χώρα μας έχουν αναλάβει ένα διττό αγώνα «σε τοπικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Κλείνοντας, η Περιφερειάρχης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αλλαγή πορείας στην Ευρώπη προς ένα κοινωνικό και δημοκρατικό πρόσωπο αποτελεί μονόδρομο.

Δημοφιλή