ΔΙΕΘΝΕΣ
21/11/2014 15:29 EET | Updated 21/11/2014 18:44 EET

Ψηφιακός "πόλεμος" του ΝΑΤΟ και στην Ελλάδα

Soyhan Erim via Getty Images

Στην ανατολική Εσθονική πόλη Tartu, μόλις 50 χλμ από τα σύνορα με τη Ρωσία, το NATO ετοιμάζεται για πόλεμο στον κυβερνοχώρο. Από αυτό το φυλάκιο της Βαλτικής η Νατοϊκή Συμμαχία διεξάγει το μεγαλύτερο ψηφιακό παιχνίδι πολέμου στον κόσμο. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν τόσο αυστηρά, που το ΝΑΤΟ δεν αποκάλυψε το γεγονός πριν το "παιχνίδι" αρχίσει, λόγω του φόβου μήπως η υποτιθέμενη προσομoίωση χακαρίσματος δεχτεί αληθινή επίθεση από χάκερς.

Στο υποτιθέμενο cyber war πήραν μέρος για τρεις μέρες 670 στρατιώτες και πολίτες από 80 οργανισμούς σε 28 χώρες.

Ως επίδειξη επίλυσης προβλημάτων είναι τόσο εντυπωσιακό, όσο και χρήσιμο για το ΝΑΤΟ. Από τότε που ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ βυθίστηκε σε μία "ψυχρή" αντιπαράθεση με τη Ρωσία με αποτέλεσμα να εκτεθούν σοβαρά οι αδυναμίες του στον Κυβερνοχώρο. Οι servers του ΝΑΤΟ δέχονται καθημερινά 200 εκατομμύρια επιθέσεις την ημέρα καθώς και περίπου πέντε πολύ σοβαρές επιθέσεις κάθε εβδομάδα.

Οι στρατιώτες, χρησιμοποιώντας ένα εικονικό πεδίο στον κυβερνοχώρο πάλεψαν με διάφορα υποτιθέμενα σενάρια. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονταν επιθέσεις σε εμπιστευτικές πληροφορίες, επιθέσεις σε αεροσκάφη παρακολούθησης ακόμα και σε απαγωγές οικογένειας μελών του ΝΑΤΟ με σκοπό τον εκβιασμό για πρόσβαση σε πληροφορίες.

Μία ομάδα της Συμμαχίας έφυγε από την έδρα της στο Βέλγιο και έφτασε σε στρατιωτική βάση στην Ελλάδα, προσομοιώνοντας ένα πιθανά αληθινό σενάριο επίθεσης σε αεροσκάφος AWACS.

Ο Robert Espozito, πρώην αξιωματικός της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας , νυν αξιωματικός του ΝΑΤΟ δήλωσε: "Συμπεριλαμβάνονται πολλά αληθινά σενάρια. Αυτές οι ιστορίες βασίζονται στην πραγματικότητα και μερικές από αυτές έχουν ήδη συμβεί. "