ΔΙΕΘΝΕΣ
23/11/2014 04:45 EET | Updated 23/11/2014 04:51 EET

Άνοιγμα τεράστιου καταφυγίου του Ψυχρού Πολέμου στην Αλβανία

ASSOCIATED PRESS
Albanian Prime Minister Edi Rama, left, looks at the bedroom of late communist dictator Enver Hoxha at a bunker built in Tirana, on Saturday, Nov. 22, 2014. A gigantic, secret underground bunker that Albania’s communist regime built in the 1970s to survive a nuclear attack by the Soviet Union or the United States has been opened to the public for the first time. (AP Photo/Hektor Pustina)

Ένα μυστικό καταφύγιο μεγάλων διαστάσεων, το οποίο είχε κατασκευάσει το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας κατά τη δεκαετία του 1970 για να επιβιώσει επίθεσης με πυρηνικά όπλα, άνοιξε στο κοινό η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο τότε δικτάτορας, Ενβέρ Χότζα, ήθελε το καταφύγιο κοντά στα Τίρανα για το ενδεχόμενο επίθεσης από τις ΗΠΑ ή την ΕΣΣΔ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, ξενάγησε πρέσβεις δυτικών χωρών στο 106 δωματίων και πέντε ορόφων καταφύγιο το Σάββατο. Σύμφωνα με το BBC, το φιλοκινεζικό καθεστώς του Χότζα, το οποίο κατέρρευσε το 1990, κατασκεύασε περίπου 700.000 καταφύγια μέχρι τον θάνατό του το 1985.

«Ανοίξαμε σήμερα έναν θησαυρό συλλογικής μνήμης ο οποίος παρουσιάζει χιλιάδες εκθέματα από τα λυπηρά γεγονότα και τη ζωή υπό τον κομμουνισμό» δήλωσε ο κ. Ράμα σε ομιλία του στην 200 θέσεων κεντρική αίθουσα του καταφυγίου.

Σημειώνεται πως το εν λόγω «μπούνκερ» άνοιξε για το κοινό εν όψει των αλβανικών εθνικών εορτασμών στις 29 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει ως αξιοθέατο τουριστικού ενδιαφέροντος και χώρο καλλιτεχνικών εκθέσεων.