ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
24/11/2014 14:23 EET | Updated 24/11/2014 14:39 EET

Δεν θα απαιτείται άδεια λειτουργίας για 897 επαγγέλματα

EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Την απλοποίηση των διαδικασιών για να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, μεταποιητικές επιχειρήσεις σε 103 βιομηχανικές δραστηριότητες που συνδέονται συνολικά με 897 επαγγέλματα, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Πλέον θα αρκούν μια αναγγελία έναρξης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο, μαζί με τη δήλωση έναρξης στην εφορία.

Αυτό προβλέπει η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης που υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου 4262/2014.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαράς και εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μεγάλη μεταρρύθμιση που προβλέπει την κατάργηση 897 αδειών λειτουργίας σε αντίστοιχα επαγγέλματα.

«Με αυτόν τον τρόπο αίρουμε διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη, τα οποία εμπόδιζαν την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα την νέα επιχειρηματικότητα. Η Ελλάδα αλλάζει. Οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται. Η κοινωνική ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την υγιή επιχειρηματικότητα την οποία και θα διευκολύνουμε», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Οι 103 δραστηριότητες αφορούν κλάδους όπως η μεταποίηση τροφίμων, αγροτικές δραστηριότητες όπως ελαιοτριβεία, η κατασκευή επίπλων, η στρωματοποιία, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών ειδών, και η κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, για τις οποίες και καταργείται η έκδοση άδειας λειτουργίας.

Η κατάργηση των αδειών εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομήσει 2-3 μήνες σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και περίπου 1500 ευρώ από την κατάργηση του τέλους έκδοσης.

Η λίστα των δραστηριοτήτων.