ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2014 09:33 EET

Ακόμη άλλη μια δημοσκοπική πρωτιά για τους Podemos

ASSOCIATED PRESS
FILE - In this May 30, 2014 file photo, Pablo Iglesias, the leader of the leftist Podemos (We Can) party, centre, leaves a news conference in Madrid, Spain. A poll shows the recently-formed Spanish leftist party Podemos has risen to become the most popular choice among Spanish voters. A poll by private pollster Metroscopia, published Sunday Nov. 2, 2014 by newspaper El Pais, shows 27.7 percent of voters would choose Podemos if parliamentary elections were held tomorrow, against 26.2 percent for

Μια νέα δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Νοεμβρίου στην Ισπανία, εμφανίζει το νέο αριστερό κόμμα Podemos, το οποίο γεννήθηκε από το ισπανικό κίνημα των Αγανακτισμένων, στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση αυτή, που διενεργήθηκε από την Dos Sigma για λογαριασμό της εφημερίδας El Mundo, επιβεβαιώνει μια προηγούμενη που είχε δημοσιευθεί στις 2 Νοεμβρίου από την εφημερίδα El Pais.

Σύμφωνα με τη σημερινή δημοσκόπηση, το Ποδέμος (Μπορούμε) θα κέρδιζε το 28,3% των ψήφων, το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα 26,3% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα 20,1%, βάζοντας τέλος στον δικομματισμό που κυριαρχεί στην ισπανική πολιτική ζωή μετά το τέλος της δικτατορίας το 1975.

Το Ποδέμος έχει θέσει ως προτεραιότητά του, όπως και το κίνημα των Αγανακτισμένων, την καταπολέμηση της επισφάλειας στην αγορά εργασίας και της διαφθοράς, που είναι τα δύο βασικά ζητήματα για τα οποία ανησυχούν οι Ισπανοί.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα Ελ Μούντο, σε περίπτωση που το Ποδέμος κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές, η κοινοβουλευτική μοναρχία της Ισπανίας θα πρέπει να συμβιβαστεί με δύο περίπλοκες συμμαχίες: είτε μεταξύ του Ποδέμος και των Σοσιαλιστών, είτε μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές κέρδισε το 44,6% των ψήφων, εμφανίζεται να έχει χάσει μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα χάνει 9 μονάδες σε σχέση με το 2011.

Η άνοδος του Ποδέμος, που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο, αλλά απέκτησε πραγματική δομή κόμματος στις 15 Νοεμβρίου, ήταν εντυπωσιακή το 2014.

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του κόμματος Πάμπλο Ιγκλέσιας είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός, με τους ερωτηθέντες να του δίνουν 4,4 βαθμούς στους 10. Ακολουθεί ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ με 4,1 βαθμούς.

Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε 1.000 ενήλικες από τις 17 ως τις 19 Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της νέας ηγεσίας του Ποδέμος.