ΕΙΔΗΣΕΙΣ
24/11/2014 18:38 EET | Updated 24/11/2014 18:46 EET

Την Πέμπτη η πρόταση μομφής για τον Γιούνκερ

ASSOCIATED PRESS
European Commission President Jean-Claude Juncker addresses the media at the European Commission headquarters in Brussels, Wednesday, Nov. 12, 2014. European Commission President Jean-Claude Juncker defended himself against allegations he should have done more to counter tax practices in his country that are widely seen as having sheltered many multinationals and the super rich from paying more taxes in their home nations. (AP Photo/Yves Logghe)

«Αν θέλετε να φύγω, πέστε το και θα φύγω» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην έναρξη της συζήτησης για την πρόταση μομφής, που προκάλεσε η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων των Luxembourg Leaks

Την πρόταση μομφής την κατέθεσε το κόμμα του Φάραντζ και της Μαρί Λεπέν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (στην οποία συμμετέχει και ο Σύριζα) αν και επιχείρησε κι αυτή να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών και δεν τα κατάφερε καθώς δεν μπόρεσε να πείσει τους Πράσινους, δεν θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, υποστηρίζοντας ότι εθνικιστές και ευρωσκεπτικιστές έχουν τελείως διαφορετικό σκεπτικό.

Η πρόεδρος της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, η Γκαμπριέλ Τσίμερ, παραδέχθηκε ότι δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές για την κατάθεση πρόταση μομφής διότι –διευκρίνισε– δεν ήταν επιθυμητή η συγκέντρωση υπογραφών από ευρωσκεπτικιστές και ακροδεξιούς. Τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής.

Η ψηφοφορία θα γίνει την Πέμπτη, αλλά δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Συμβαίνει και εν Παρισίοις

«Γνωρίζουν πολύ καλά ότι εγώ δεν είμαι υπέρμαχος του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη», δήλωσε θιγμένος ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το πρόβλημα της φοροαποφυγής των μεγάλων επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, δεν είναι μόνον του Λουξεμβούργου διότι οι αποφάσεις για φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων αφορούν 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Υπενθύμισε ότι έχει δηλώσει πως είναι υπέρ της επιβολής ενιαίου φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην ΕΕ και της υιοθέτησης μιας ενιαίας φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη, ενώ τόνισε ακόμη πως, όταν το Λουξεμβούργο είχε την προεδρία της ΕΕ το 2005, είχε προτείνει την δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αρχής εποπτείας των φορολογικών συστημάτων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της Ομάδας των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς κράτησε επιφυλακτική στάση και υπεραμύνθηκε της δημιουργίας μιας εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής, προκειμένου, όπως είπε, να διαλευκανθούν πλήρως οι κατηγορίες για το καθεστώς φοροαποφυγής μεγάλων επιχειρήσεων στο Λουξεμβούργο.

Άγριος καυγάς πυροδότησε η Λεπέν

Αγριο καυγά πυροδότησε η δήλωση της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν στην υπόσχεση του Γιουνκερ να πατάξει στην φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχείρησεων στην Ευρώπη, που σύμφωνα με την ίδια «είναι τόσο αξιόπιστη όσο να βάλεις τον Αλ Καπόνε επικεφαλής σε μια επιτροπή δεοντολογίας».

Ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων, απάντησε λέγοντας ότι οι ευρωσκεπτικιστές ρίχνουν το επίπεδο της αντιπαράθεσης. Στην συνέχεια, ο Φέρχοφστατ κατηγόρησε το κόμμα του βρετανού αντι-ευρωπαϊστή Νάιτζελ Φάρατζ, ότι συνεργαζόμενο στην πρόταση μομφής με τη Λεπέν «έδειξε ότι είναι ρατσιστικό, ξενοφοβικό και ισλαμοφοβικό». Οι αντι- ευρωπαιστές ευρωβουλευτές, ζήτησαν από τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης να ανακαλέσει στην τάξη των βέλγο πολιτικό αλλά εκείνος αρνήθηκε να το κάνει.

Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση μομφής στην ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.