LIFE
30/11/2014 11:04 EET | Updated 30/11/2014 11:08 EET

11 λόγοι που οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι παρεξηγημένοι

Tara Moore via Getty Images

Σε μία εποχή όπου επιβιώνει ο ισχυρός, η ευαισθησία μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και ελάττωμα. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν συνήθως τη φήμη ότι είναι εύθραυστοι, ήσυχοι και παραμένουν αμέτοχοι στις καταστάσεις, με αποτέλεσμα να έχουν αρνητική μεταχείριση από το περιβάλλον τους, που συχνά διαμορφώνει λανθασμένες πεποιθήσεις για αυτούς.

1. Είναι αδύναμοι

sad

Ως κοινωνία έχουμε την τάση να αξιολογούμε τους ανθρώπους με βάση την προσωπικότητά τους και η ευαισθησία των ανθρώπων είναι ένα από αυτά. Παρ' ολ' αυτά, υπάρχουν διαφορετικές μορφές «αδυναμίας». Οι πολύ ευαίσθητοι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται αδύναμοι επειδή δεν τους αρέσει να έρχονται σε αντιπαράθεση, δεν είναι επιθετικοί και εκφράζουν το συναίσθημά τους μέσα από το κλάμα. Έχουν, όμως, τη δυνατότητα να εντοπίζουν το συναίσθημα και να βλέπουν καταστάσεις και ανθρώπους με μία διαφορετική ματιά. Αυτή είναι και η δύναμή τους.

2. Είναι εσωστρεφείς

Μπορεί να μοιράζονται ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά όπως η ηρεμία, αλλά οι εσωστρεφείς και οι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν ταυτίζονται πάντοτε. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με έρευνα, περίπου 30% των ευαίσθητων ανθρώπων είναι εξωστρεφείς.

3. Είναι εύθικτοι

Οι ευαίσθητοι άνθρωποι αποζητούν την κριτική και όταν τη δέχονται τη λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους χωρίς να προσβάλλονται. Είναι, άλλωστε, τέτοια η φύση τους που πρώτοι από όλους θα ασκήσουν κριτική στον εαυτό τους.

4. Είναι ντροπαλοί

shy

Μία από τις πιο συχνές παρεξηγήσεις σχετικά με τους ευαίσθητους ανθρώπους είναι ότι είναι ντροπαλοί και νευρικοί. Εν μέρει μία τέτοια αντίληψη μπορεί να βασίζεται στη συγκρατημένη φύση τους αλλά είναι σημαντικό να διαχωρίζεται η ντροπή από την ευαισθησία. Η ντροπή είναι ο φόβος της κοινωνικής συναναστροφής και αποτελεί επίκτητο χαρακτηριστικό, σε αντίθεση με την ευαισθησία.

5. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι είναι συνήθως γυναίκες

Η ευαισθησία δεν κάνει διακρίσεις και είναι ανεξάρτητη από το ύψος, το βάρος, το φύλο και το επάγγελμα. Αν και η κοινωνία δυσκολεύεται να αποδεχτεί το προφίλ του ευαίσθητου άντρα, βρίσκονται εκεί έξω και ο αριθμός τους είναι αντίστοιχος με των γυναικών. Η ευαισθησία δεν έχει να κάνει ούτε με τη δύναμη ούτε με τον ανδρισμό.

6. Είναι επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες

Όπως και με όλα τα χαρακτηριστικά, έτσι και η ευαισθησία είναι αποτέλεσμα τόσο της προσωπικότητας όσο και του περιβάλλοντος. Σε γενικές γραμμές, οι ευαίσθητοι άνθρωποι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ψυχικές ασθένειες ή προβλήματα υγείας. Αντίθετα, σε ένα σταθερό περιβάλλον, το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να είναι και υπέρ τους. Επιπλέον, αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ευαισθησία και τον αυτισμό.

7. Η ευαισθησία είναι εμπόδιο στην επαγγελματική επιτυχία

guy work

Επειδή οι ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ένστικτο μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να έχουν μεγαλύτερη απόδοση στη δουλειά, αφού μπορούν να κάνουν παρατηρήσεις και να προτείνουν ιδέες χωρίς να φαίνονται επιθετικοί.

8. Δεν τους αρέσει ο πολύς κόσμος

Είναι αλήθεια ότι οι εξαιρετικά ευαίσθητοι άνθρωποι προτιμούν να κάνουν δραστηριότητες, όπως η γυμναστική, μόνοι τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και τα πάρτι. Για την ακρίβεια, μπορεί να έχουν πολύ καλές κοινωνικές δεξιότητες και νιώθουν πιο ήρεμοι μέσα σε μεγάλα γκρουπ.

9. Δεν ρισκάρουν

Είναι μεγάλος μύθος ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι αρέσκονται στο να κάθονται σπίτι μόνοι τους και να απολαμβάνουν την ησυχία τους. Πολλοί από αυτούς αποζητούν την περιπέτεια μέσα από ταξίδια ή σπορ ή επιλέγουν επαγγέλματα που συνδυάζουν την ευαισθησία με τα πολλά ερεθίσματα, όπως η δημοσιογραφία.

10. Τους καταλαβαίνεις από χιλιόμετρα

group of friend

Μπορεί να απολαμβάνουν λίγο χρόνο με τον εαυτό τους και να τρώνε σε ένα πιο ήσυχο εστιατόριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κυκλοφορούν με μια ταμπέλα που γράφει «ευαίσθητο« στο κούτελο. Λόγω της συμπόνοιας και του ενδιαφέροντος που δείχνουν για τους άλλους ανθρώπους είναι ιδιαίτερα αγαπητοί και αφομοιώνονται εύκολα από τις παρέες.

11. Δεν είναι φυσιολογικοί

Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους πέντε ανθρώπους έχουν αυτό το χαρακτηριστικό, άρα δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, δηλαδή απόλυτα φυσιολογικό!

Αυτό το άρθρο/blog βασίστηκε στο κείμενο 11 Things Everyone Gets Wrong About Highly Sensitive People που δημοσιεύτηκε στην Huffington Post Αμερικής.