ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2014 08:07 EET | Updated 25/11/2014 08:20 EET

Ηράκλειο: Η αρχαία πόλη της Αιγύπτου που θάφτηκε πριν από 1.200 χρόνια αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της

MOHAMAD AL SEHETY via Getty Images
ABU QIR, EGYPT - JUNE 3: A 300-kilogram and 2.25-meter tall stone torso of the Egyptian Goddess Isis from the Ptolemaic period found in the undersea remains of the ancient Egyptian city of Herakleion is hoisted onto a boat off the coastal town of Abu Qir, 24 kms east of Alexandria, 03 June 2000. A team of divers led by French underwater explorer Frank Goddio discovered the treasures that date back to the Pharaohs, Greeks, Romans and early Muslims during two years of exploration and excavation. (Photo credit should read MOHAMMED AL-SEHITI/AFP/Getty Images)

Εξαφανίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα εδώ και 1200 χρόνια. Το όνομά της ήταν φημισμένος σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και ήταν αφιερωμένη στον ημίθεο Ηρακλή. Εκεί λένε ότι κατέφυγε ο Πάρης με την Ελένη για να ξεφύγει από τον οργισμένο Μενέλαο, πριν ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος.

null

null

Ο λόγος για το Ηράκλειο ή Θώνις, κατά τους αρχαίους Αιγύπτιους που ήταν παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι και κυριότερος ναυτικός κόμβος της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα.

Πριν μια δεκαετία δύτες άρχισαν να ανακαλύπτουν τους θησαυρούς της πόλης βοηθώντας τους αρχαιολόγους να δημιουργούν σταδιακά μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στην πόλη την εποχή των Φαραώ.

null

null

null

Στο αρχαίο λιμάνι που άνθησε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. ως το 331 π.Χ, έχουν βρεθεί πλέον 64 βυθισμένα πλοία, που χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 2ου αιώνα π.Χ., πολλά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να έχουν σκοπίμως βυθιστεί, δημιουργώντας μεγάλα «νεκροταφεία» πλοίων για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους.

Υπεύθυνος για την ανακάλυψη της πόλης ο αρχαιολόγος Φρανκ Γκοντιό που βρίσκονταν στη περιοχή για μια τριετία.

"Είμαστε μόλις στην αρχή της έρευνάς μας" ανέφερε και πρόσθεσε "'Ένα από τα ωραιότερα ευρήματα στον κόλπο του Αμπουκίρ είναι ένα άγαλμα της Βασίλισσας των Πτολεμαίων σε σκούρα πέτρα. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για αναπαράσταση της Κλεοπάτρας ΙΙ ή ΙΙΙ, ντυμένη ως Θέα Ίσιδα.

ΠΗΓΗ: mirror.co.uk