ΕΙΔΗΣΕΙΣ
27/11/2014 17:04 EET | Updated 27/11/2014 18:09 EET

Προβάδισμα 7,5% για Σύριζα: Δημοσκόπηση Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Eurokinissi

Καθαρό προβάδισμα 7,5 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Πρόθεση Ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, ο Σύριζα συγκεντρώνει 27,5%, ενώ η ΝΔ ακολουθεί με 20%. Εκτός βουλής μένει η Δημοκρατική Αριστερά, που συγκεντρώνει μικρότερο ποσοστό από την Ανταρσύα.

Photo gallery See Gallery

Πρόωρες εκλογές

Ακριβώς το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνουν όσοι θέλουν και όσοι δεν θέλουν εκλογές. Οι αναποφάσιστοι αποτελούν το 8%.

Photo gallery See Gallery

Ανεξαρτήτως προτίμησης, το 47% πιστεύει πως κανένας υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους, ενώ μόλις το 42,5% προβλέπει πως η παρούσα Βουλή θα βρει το πρόσωπο που θα κερδίσει τη στήριξη 180 εδρών.

Απαισιοδοξία

Το 65,5% πιστεύει πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί «να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση», ενώ στον αντίποδα το 25,5% τοποθετείται θετικά.

Την ίδια στιγμή, το 63% κρίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί «να κυβερνήσει αποτελεσματικά», με μόλις το 24% να δηλώνει αισιόδοξο για τις κυβερνητικές ικανότητες της Κουμουνδούρου.

Η απαισιοδοξία είναι φανερή και σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με το 64,5% να εκτιμά πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων στους «επόμενους μήνες». Παράλληλα, το 59% πιστεύει πως η Αθήνα τελικά θα υποχωρήσει στις διαφωνίες που έχει με την τριμερή, ενώ το 30,5% προβλέπει πως θα υπάρξει κάποιος αμοιβαίος συμβιβασμός. Μόλις το 5,5% προβλέπει υποχώρηση των δανειστών, ενώ το 5% διαβλέπει «οριστική» ρήξη με την τριμερή.

Οικονομία

Καθαρά αρνητική είναι η εικόνα που έχουν οι πολίτες και για τις προοπτικές της οικονομίας, με την πλειοψηφία να δηλώνει πως η πορεία της οικονομίας μέσα στο επόμενο 12μηνο θα είναι «σίγουρα χειρότερη» (34,5%) ή μάλλον χειρότερη (20,5%).

Το χάσμα μεταξύ θετικών και αρνητικών προβλέψεων εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο στις 32,5 μονάδες (55% έναντι 22,5%), μόλις ένα μήνα αφότου είχε πέσει στις 10 μονάδες (38,5% έναντι 28,5% στη μέτρηση Οκτωβρίου).

Το 22,5% γνωμοδοτεί πως η κατάσταση θα παραμένει ως έχει.

Πολιτικοί αρχηγοί

Ούτε ένας πολιτικός αρχηγός δεν έχει έχει περισσότερες θετικές γνώμες από αρνητικές, και ούτε ένας δεν έχει ποσοστό δημοτικότητας πάνω από 24%.

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας συνεχίζουν να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει μικρό προβάδισμα μιας μονάδας (21%) σε σχέση με τον πρωθυπουργό (20%) στις «θετικές» και «πολύ θετικές» γνώμες των πολιτών.

Το υψηλότερο ποσοστό δημοφιλίας έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης (24% θετικές και πολύ θετικές γνώμες). Αλέξης Τσίπρας και Αντώνης Σαμαράς ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα και έπονται Δημήτρης Κουτσούμπας (16%), Φώτης Κουβέλης (15,5%) και Πάνος Καμμένος (10,5%).

Τη χειρότερη εικόνα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχει Νίκος Μιχαλολιάκος της ΧΑ, με 87% αρνητικές γνώμες και μόλις 4% θετικές, ενώ ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με 76% αρνητικές απόψεις και 8,5% θετικές.