ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2014 09:59 EET

Απερρίφθη η πρόταση μομφής κατά του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

ASSOCIATED PRESS
Luxembourg's Prime Minister and Chairman of the Eurogroup Jean-Claude Juncker addresses the Economic and Monetary Committee during a session at the European Parliament in Brussels, Thursday, Jan. 10, 2013. (AP Photo/Yves Logghe)

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεπέρασε με ευκολία την ψήφο δυσπιστίας που είχε υποβάλει μια ευρωφοβική πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τις αποκαλύψεις πως το Λουξεμβούργο, ενόσω ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, προσέλκυε πολυεθνικές επιχειρήσεις προσφέροντάς τους έναν ιδιαίτερα χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Η ψήφος δυσπιστίας εναντίον του Γιούνκερ, που σε περίπτωση που περνούσε θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί ολόκληρη η Κομισιόν, απερρίφθη όπως αναμενόταν με 461 κατά, 101υπέρ και 88 αποχές. Ακόμη και έτσι όμως η όλη υπόθεση, δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια αισιόδοξη αρχή της θητείας του νέου προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος μόλις τον πρώτο μήνα της θητείας του επικρίνεται τόσο για τον ρόλο του στην ηγεσία της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου, όσο και για μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, αφού ως εκ του νυν αξιώματός του καλείται να αντιμετωπίσει τη φοροαποφυγή.

Την πρόταση υπέβαλε η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας, στην οποία ανήκουν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου κ.ά., επιχειρηματολογώντας πως ο Γιούνκερ είναι άμεσα υπόλογος για τις πολιτικές φοροαποφυγής που εφάρμοσαν οι αρχές του Λουξεμβούργου.

Η υπόθεση, που ήλθε στην επιφάνεια με μια σειρά αποκαλύψεων που έγιναν γνωστές με την ονομασία LuxLeaks, αφορά τη συνεργασία των αρχών στο Λουξεμβούργο με πάνω από 340 πολυεθνικές επιχειρήσεις να αποφύγουν να καταβάλουν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους που κανονικά θα τους αναλογούσαν.

Πάντως το αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από εκείνο που εξασφάλισε ο Γιούνκερ κατά τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την 22η Οκτωβρίου, όταν υπέρ της νέας Κομισιόν είχαν ψηφίσει 423 μέλη του ΕΚ, κατά 209 και είχαν απόσχει 67.