ΔΙΕΘΝΕΣ
27/11/2014 03:58 EET | Updated 27/11/2014 03:58 EET

Σε δημοπρασία βάζει το Νόμπελ του ο Τζέιμς Γουάτσον, «πατέρας» του DNA

dfarber/Flickr
Dr. James Watson, co-discoverer of the structure of DNA and Nobel Prize winner, said that this century will be marked by the coming together of biology and psychology. “The biggest challenge is the human brain, which is psychology,” Watson said. “It may take us a century. We don’t know when we will know how information is stored on the brain.”

Το μετάλλιο Νόμπελ το οποίο κέρδισε για την ανακάλυψη της δομής του DNA προτίθεται να πωλήσει ο καθηγητής Τζέιμς Γουάτσον.

Όπως έγινε γνωστό από τον οίκο δημοπρασιών Christie's, το μετάλλιο είναι το πρώτο το οποίο τίθεται σε δημοπρασία από κάτοχό του ο οποίος είναι ακόμα εν ζωή και αναμένεται να «πιάσει» από 2,5 έως 3,5 εκατ. Δολάρια.

Το βραβείο είχε απονεμηθεί το 1962 στον Γουάτσον και τους Μόρις Γουΐλκινς και Φράνσις Κρικ. Ο καθένας είχε λάβει από ένα χρυσό μετάλλιο.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης έγγραφα τα οποία ανήκαν στον Γουάτσον, περιλαμβανομένων χειρόγραφων σημειώσεων για τον λόγο που είχε εκφωνήσει κατά την παραλαβή του βραβείου. Οι εν λόγω σημειώσεις εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν από 300.000 έως 400.000 δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι η ανακάλυψη της δομής του DNA πραγματοποιήθηκε από τους Γουάτσον και Κρικ, με πειραματικά δεδομένα τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από τον Μόρις Γουίλκινς και τη Ρόζαλιντ Φράνκλιν.

Ο καθηγητής Γουάτσον ανέφερε ότι τμήμα των εσόδων θα πάει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, στο Κολλέγιο Κλερ του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, στο Cold Spring Harbor Laboratory, το Long Island Trust και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το μετάλλιο Νόμπελ του Φράνσις Κρικ - ο οποίος είχε πεθάνει το 2004- είχε πωληθεί πέρυσι αντί 2,2 εκατ. δολαρίων.

Sponsored Post