Την Τετάρτη το βράδυ, ο Irvin Yalom συνδέθηκε μέσω Skype με τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ για να απαντήσει σε ερωτήσεις 5 δημοσιογράφων με αφορμή την πρεμιέρα της βιογραφικής ταινίας «Ο Κήπος του Γιάλομ - Φιλοσοφία μιας Ζωής» στις 11 Δεκεμβρίου. Ο 83χρονος Yalom είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για το λογοτεχνικό του έργο που, παντρεύοντας την υπαρξιακή ψυχανάλυση με τη λογοτεχνία, τη μεταφέρει από τα πανεπιστημιακά έδρανα σε εκατομμύρια κομοδίνα, στο μετρό και στις παραλίες της Ελλάδας. Τα βιβλία του,που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγρα είναι τα απόλυτα εγχειρίδια εκλαϊκευμένης ψυχολογίας. Με άλλα λόγια, αν και είναι ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ψυχιάτρους, δεν αποκλείεται να τον διαβάζει και η γειτόνισσα για να γλαρώσει μετά την αγαπημένη της καθημερινή σειρά.
Το κοινό της συζήτησης -που είχε κληρωθεί από διαγωνισμούς- ήταν γυναικείο στη συντριπτική του πλειοψηφία. Οι παρευρισκόμενοι έδειχναν ενθουσιασμένοι σε βαθμό νευρικότητας. Χαρακτηριστικά, μία κυρία, κάνοντας παρατήρηση σε μία άλλη που καθόταν όρθια, ανέφερε πως είχε πάει δύο ώρες πριν για να απολαύσει από προνομιακή θέση τον Yalom. Όπως ανέφερε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην Ελλάδα έχει κατ΄ αναλογίαν τους περισσότερους αναγνώστες. Στις δύο προηγούμενες επισκέψεις που έχει πραγματοποιήσει εδώ παραβρέθηκαν 2.300 και 5.000 άτομα.
Tουρκάλα διαβάζει το «Οταν έκλαψε ο Νίτσε» στην Πλατεία Ταξίμ
Τη συζήτηση προλόγισαν ο κ. Πετσόπουλος των εκδόσεων ΑΓΡΑ, οι μεταφραστές του, κα Ανδριτσάνου και κ. Ζέρβας και ο κ. Μήτσης από το Αθηνόραμα. Οι περισσότερες απαντήσεις του Yalom ήταν αναπάντεχα αναμενόμενες. Στις ερωτήσεις που είχαν να κάνουν με την προσωπική του ζωή απαντούσε σαν ένας κοινός άνθρωπος της ηλικίας του -σε αντίθεση με το μύθο που δημιουργούν τα βιβλία του, ενώ σε αυτές που είχαν να κάνουν με την επιστήμη του εμβάθυνε όσο ενδεχομένως θα μπορούσε να κάνει και κάποιος χωρίς την παραμικρή κατάρτιση, όπως ένας υπεύθυνος επικοινωνίας του.
Όπως είπε, απολαμβάνει την οικογενειακή θαλπωρή, ξεχωρίζει ταινίες όπως το Her και το Interstellar, θεωρεί τον Woody Allen τον πιο ευφυή εν ζωή δημιουργό σε χιούμορ και χαρακτηρίζει τον εαυτό του μουσικά “αγράμματο” αφού δεν έχει κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μουσική. Σε ερωτήσεις όπως το σε τι βαθμό η ψυχολογία μας εξαρτάται από εξωτερικές συνθήκες όπως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, φάνηκε απροετοίμαστος και αμήχανος να απαντήσει.
Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της συζήτησης, ωστόσο, ήταν η αναφορά στην εμπορικότητα του έργου του. Eίπε πως προσπαθεί πάντα να γράφει με τρόπο απλό για πράγματα που έχει πρώτα κατανοήσει ο ίδιος πλήρως. Στόχος του είναι να μεταδώσει σοφία και γνώση με όσο το δυνατόν πιο ευθύ τρόπο, έχοντας σαν όπλο του την αφήγηση που κάνει τις έννοιες στις οποίες αναφέρεται πιο κατανοητές. Ανέφερε μάλιστα πως λαμβάνει πολλά mail από χώρες όπως το Ιράν, στις οποίες τα βιβλία του μπορούν να βρεθούν μόνο λαθραία, ως ένδειξη του ότι το ενδιαφέρον για την ψυχολογία δεν είναι μία μόδα του Δυτικού Κόσμου αλλά μία σύγχρονη ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτηση.
Πάντως όπως κι αν προσδιορίζεται αυτή η τάση για ψάξιμο, ο Yalom κατάφερε να ανταποκριθεί πλήρως. Από καθηγητής του Stanford, έγινε αντιληπτός και αγαπητός σε ένα μαζικό παγκόσμιο κοινό. Και στη χθεσινή ομιλία, πιο ενδιαφέρον κι από τον λόγο του ήταν η προσήλωση με την οποία τον παρακολουθούσαν οι θεατές του.
Η ταινία «Ο Κήπος του Γιάλομ - Φιλοσοφία μιας Ζωής» θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην Ελλάδα στις 11 Δεκεμβρίου από τη Filmtrade.